Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Data Integration trainingen

Bestel nu de beste Data Integration trainingen online. Cursus Data Integratie E-learning online. Leer alles over Data Integratie en start vandaag nog. Wilt u meer informatie? Onder de producten staat alles uitgelegd.

Sorteren op

2 Trainingen

2 Trainingen

Data Integration Training

 • Type training: E-learning (online)
 • Taal: Engels
 • Online toegang: 24/7, 365 dagen na activatie
 • Interactieve multimedia lessen met video, audio en ondertiteling
 • Video's van maximaal 3-10 minuten, te bekijken in uw eigen tempo
 • Praktische oefeningen met real-time analyse van de acties en resultaten
 • Flexibel beheer met voortgangsrapportage
 • Per specifiek onderwerp een les bekijken
 • Uw antwoorden worden direct geëvalueerd
 • De software vertelt u precies waar uw eventuele fouten liggen
 • Mogelijkheid om een opdracht (onbeperkt) te herhalen
 • Oplossingsvideo's bekijken
 • Data Integratie Certificeringen
 • Tips & Tricks
 • Examen Quiz
 • MeasureUp Examensimulatie (150+ vragen)
 • LiveLabs (indien beschikbaar)
 • Award Winning E-learning
 • Volledige training voor het officiële Examen
 • Gebruikersvriendelijke omgeving
 • Inclusief Online Docent (via e-mail en chat)
 • Inclusief Certificaat van Deelname

Wat is Data Integration?

Data Integration (gegevensintegratie) is het proces waarbij gegevens uit verschillende bronnen worden gecombineerd tot een uniform, geïntegreerd beeld. Hierbij wordt een gemeenschappelijke structuur en indeling gecreëerd voor gegevens uit verschillende bronnen, zoals databanken, bestanden en webservices. Het doel van data integratie is om een volledig en accuraat beeld te geven van de gegevens van een organisatie, zodat deze kunnen worden gebruikt voor analyse, rapportage en besluitvorming.

Data integratie omvat doorgaans verschillende stadia, waaronder datamapping, datatransformatie en dataconsolidatie. Bij datamapping wordt nagegaan welke velden in verschillende gegevensbronnen met elkaar overeenstemmen, terwijl datatransformatie inhoudt dat gegevens van hun oorspronkelijke formaat worden omgezet in een formaat dat door het geïntegreerde systeem kan worden gebruikt. Bij gegevensconsolidatie worden de getransformeerde gegevens gecombineerd tot één geïntegreerd beeld.

Er zijn verschillende benaderingen van gegevensintegratie, waaronder handmatige codering, middleware en enterprise service bus (ESB). Bij handmatige codering worden handmatig scripts geschreven om gegevens uit verschillende bronnen te halen, te transformeren en te laden. Bij middleware wordt software gebruikt die op een server is geïnstalleerd om de gegevensstroom tussen verschillende systemen te beheren. ESB is een meer geavanceerde aanpak die gebruik maakt van een speciaal berichtensysteem om gegevens tussen verschillende systemen te integreren.

Data integration is belangrijk omdat het organisaties helpt hun gegevens beter te gebruiken door er een volledig en nauwkeurig beeld van te geven. Door gegevens uit verschillende bronnen te integreren, kunnen organisaties inzichten verwerven die met geïsoleerde datasets niet mogelijk zouden zijn. Een bedrijf kan bijvoorbeeld klantgegevens uit zijn CRM-systeem integreren met verkoopgegevens uit zijn ERP-systeem om een completer beeld te krijgen van zijn klanten en hun koopgedrag.

Waarom Data Integration?

Data integration is een essentieel proces in de huidige datagestuurde wereld, omdat het bedrijven in staat stelt inzichten te halen uit een grote hoeveelheid gegevens uit verschillende bronnen. Met gegevensintegratie kunnen bedrijven hun besluitvorming, bedrijfsvoering en klantervaring verbeteren door een vollediger en nauwkeuriger beeld van hun gegevens te krijgen.

Zonder data-integratie kunnen organisaties moeite hebben om een volledig beeld van hun gegevens te krijgen, wat leidt tot onjuiste inzichten, slechte besluitvorming en inefficiënte bedrijfsvoering. Al met al is data-integratie een cruciaal onderdeel van elke datagestuurde organisatie, omdat het betere besluitvorming en betere bedrijfsresultaten mogelijk maakt.

Hoe werkt Data Integration?

Bij data integratie wordt een reeks technieken, hulpmiddelen en technologieën gebruikt om gegevens uit verschillende bronnen te combineren en te transformeren tot één uniform beeld. Het proces omvat doorgaans een reeks stappen, waaronder:

 • Data profilering: De eerste stap in data-integratie bestaat uit het beoordelen en analyseren van de gegevensbronnen om de kwaliteit, structuur, relaties en afhankelijkheden van de gegevens vast te stellen.
 • Data opschoning: De volgende stap is het opschonen en standaardiseren van de gegevens door duplicaten, fouten, inconsistenties en onnauwkeurigheden te verwijderen.
 • Data Mapping: Nadat de gegevens zijn opgeschoond, omvat de volgende stap het in kaart brengen van de gegevens uit verschillende bronnen naar een gemeenschappelijk datamodel of schema.
 • Data transformatie: De in kaart gebrachte gegevens worden omgezet in een gestandaardiseerd formaat dat gemakkelijk kan worden geïntegreerd en geanalyseerd.
 • Data integratie: De getransformeerde gegevens worden vervolgens geïntegreerd in een enkele weergave, die kan worden gebruikt voor analyse, rapportage en andere datagestuurde activiteiten.
 • Data kwaliteitsborging: De laatste stap in het proces is het valideren en waarborgen van de kwaliteit van de geïntegreerde gegevens.

Er zijn verschillende tools en technologieën beschikbaar om data-integratie te ondersteunen, waaronder ETL-tools (Extract, Transform, Load), datavirtualisatie en MDM-systemen (Master Data Management). Deze technologieën helpen bij het automatiseren en stroomlijnen van het data-integratieproces, waardoor organisaties de nauwkeurigheid van gegevens kunnen verbeteren, redundantie van gegevens kunnen verminderen en betere zakelijke beslissingen kunnen nemen op basis van een eenduidig beeld van hun gegevens.

10 voordelen van Data Integration

 1. Verbeterde gegevenskwaliteit: Data-integratie kan helpen om fouten, inconsistenties of doublures in de data te identificeren en te corrigeren, wat leidt tot een verbetering van de datakwaliteit.
 2. Tijd- en kostenbesparingen: Data-integratie vermindert de tijd en kosten die nodig zijn voor gegevensanalyse, omdat gegevens uit verschillende bronnen op één plaats beschikbaar zijn en gebruikers geen tijd hoeven te besteden aan het verzamelen en afstemmen van gegevens.
 3. Betere besluitvorming: Met geïntegreerde gegevens kunnen bedrijven weloverwogen beslissingen nemen op basis van realtime inzichten die nauwkeuriger, betrouwbaarder en uitgebreider zijn.
 4. Verbeterde productiviteit: Data-integratie leidt tot verbeterde productiviteit, omdat teams efficiënter kunnen werken en effectiever kunnen samenwerken.
 5. Verbeterde klantervaring: Door klantgegevens uit meerdere bronnen te integreren, krijgen bedrijven een volledig beeld van hun klanten en kunnen ze meer gepersonaliseerde en gerichte ervaringen bieden.
 6. Verbeterde bedrijfsprestaties: Dankzij gegevensintegratie kunnen bedrijven hun gegevens effectiever analyseren, wat leidt tot betere besluitvorming, beter risicobeheer en uiteindelijk betere bedrijfsprestaties.
 7. Betere naleving: Data-integratie helpt de naleving van de regelgeving te waarborgen door een volledig overzicht van alle gegevens te bieden en het toezicht op gegevens en gebruik in de hele organisatie te vergemakkelijken.
 8. Betere gegevensbeveiliging: Data-integratie zorgt voor een betere beveiliging doordat organisaties de toegang tot gegevens uit verschillende bronnen kunnen bewaken en controleren.
 9. Schaalbaarheid: Naarmate bedrijven groeien, groeit ook de hoeveelheid gegevens die ze genereren. Dankzij data-integratie kunnen organisaties opschalen en grotere hoeveelheden gegevens verwerken zonder de kwaliteit van de inzichten in gevaar te brengen.
 10. Concurrentievoordeel: Met geïntegreerde gegevens kunnen bedrijven beter geïnformeerde beslissingen nemen, hun klantervaringen verbeteren en een beter inzicht krijgen in hun activiteiten.

Zo kan Data Integration uw bedrijf helpen

Data integratie kan een bedrijf op verschillende manieren helpen, waaronder

 • Betere besluitvorming: Dankzij gegevensintegratie hebben bedrijven toegang tot een uniform en nauwkeurig beeld van hun gegevens, waardoor een beter geïnformeerde besluitvorming mogelijk is.
 • Meer efficiëntie: Met gegevensintegratie kunnen bedrijven gegevensgerelateerde taken zoals opschoning, transformatie en migratie automatiseren, wat tijd bespaart en fouten vermindert.
 • Beter inzicht in de klant: Dankzij data-integratie kunnen bedrijven gegevens uit verschillende bronnen combineren en zo een volledig beeld krijgen van het gedrag en de voorkeuren van klanten.
 • Verbeterde bedrijfsflexibiliteit: Met data-integratie kunnen bedrijven snel reageren op veranderende marktomstandigheden, zich aanpassen aan nieuwe technologieën en nieuwe strategieën implementeren.
 • Verbeterde gegevensbeveiliging: Data-integratie kan bedrijven helpen de privacy en veiligheid van gegevens te waarborgen door de toegang tot gevoelige gegevens te controleren en ervoor te zorgen dat gegevens worden versleuteld.
 • Lagere kosten: Data-integratie kan bedrijven helpen kostbare redundanties te vermijden, het aantal dubbele systemen en software te verminderen en processen te stroomlijnen, wat resulteert in kostenbesparingen.
 • Betere samenwerking: Data-integratie kan bedrijven helpen silo's tussen afdelingen te doorbreken en een betere samenwerking tussen teams te bevorderen.
 • Verbeterde gegevenskwaliteit: Dankzij gegevensintegratie kunnen bedrijven gegevens uit verschillende bronnen consolideren en eventuele inconsistenties of onnauwkeurigheden opschonen, wat leidt tot een betere gegevenskwaliteit.
 • Verhoogde productiviteit: Met data-integratie kunnen bedrijven de tijd en middelen die nodig zijn om gegevens te beheren verminderen, zodat het personeel zich kan richten op andere kernactiviteiten.
 • Betere naleving van de regelgeving: Data-integratie kan bedrijven helpen te voldoen aan de wettelijke vereisten door ervoor te zorgen dat gegevens op een conforme manier worden opgeslagen, beheerd en verwerkt.

Data Integration training

Cursussen voor Data Integratie zijn geschikt voor elke IT professional, zowel particulier als zakelijk. Naar aanleiding van uw reeds opgedane trainingen en kennis, kiest u zelf met welke Data Integratie training u begint, of juist verder gaat. Heeft u advies hierover nodig? Dan staan we voor u klaar via telefoon, chat en e-mail.

Voor elke aangeschafte online training heeft u 1 jaar toegang. 24 uur per dag, 7 dagen per week tot wel 365 dagen lang. Zo bepaalt u zelf wanneer en hoelang u leert voor de training. Komt het overdag even niet uit? De avond en nacht zijn voor u beschikbaar. Zelfs als u enkele weken op vakantie gaat, dan is dit geen probleem en pakt u het simpelweg na uw welverdiende vakantie weer op.

Data Integration certificeringen

Gegevensintegratie is een cruciaal onderdeel van modern gegevensbeheer, en als zodanig zijn er verschillende certificeringen beschikbaar om expertise op dit gebied aan te tonen. Hier zijn enkele van de meest populaire data integratie certificeringen:

 • IBM Certified Solution Developer - InfoSphere DataStage v11.5: Deze IBM certificering valideert vaardigheden in het ontwikkelen, implementeren en beheren van IBM InfoSphere DataStage v11.5 oplossingen.
 • Microsoft Certified: Azure Data Engineer Associate: Deze Microsoft certificering valideert vaardigheden in het ontwerpen en implementeren van beheer, monitoring, beveiliging en privacy van data met behulp van het Azure cloud platform.
 • Oracle Data Integrator 12c Certified Implementation Specialist: Deze Oracle certificering valideert vaardigheden in het implementeren en beheren van Oracle Data Integrator 12c oplossingen.
 • Talend Data Integration Developer: Deze Talend certificering valideert vaardigheden in het gebruik van Talend voor het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van oplossingen voor data-integratie.
 • Dell Boomi AtomSphere Developer: Dit ICT certificaat valideert vaardigheden in het gebruik van Dell Boomi AtomSphere voor het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van data-integratieoplossingen.
 • Informatica Certified Specialist - Data Integration: Deze ICT certificering valideert vaardigheden in het gebruik van Informatica voor het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van oplossingen voor data-integratie.
 • AWS Certified Solutions Architect - Associate: Deze AWS certificering valideert vaardigheden in het ontwerpen en implementeren van schaalbare, hoog beschikbare en fouttolerante systemen op het AWS-platform, met inbegrip van data-integratieoplossingen.

Deze ICT certificaten tonen een diepgaand begrip van de tools, technieken en best practices voor data-integratie. Ze kunnen professionals helpen zich te onderscheiden op een concurrerende arbeidsmarkt en hun verdienpotentieel vergroten.

Ook werkgevers kunnen baat hebben bij gecertificeerde data integratie professionals in hun team, omdat dit kan leiden tot efficiëntere en effectievere data integratie processen, wat resulteert in een betere datakwaliteit, nauwkeurigere analyses en beter geïnformeerde zakelijke beslissingen.

Banen en carrière-gerelateerde Data Integration certificeringen

Het hebben van Data Integratie certificeringen kan leiden tot een breed scala aan kansen op werk en carrièrepaden in verschillende industrieën, zoals technologie, gezondheidszorg, financiën, retail, en meer. Enkele veel voorkomende functietitels voor mensen met Data Integratie certificeringen zijn:

 • Data Integration Specialist: Een Data Integratie Specialist is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van data integratie oplossingen voor een organisatie. Zij werken met verschillende databases en gegevensbronnen, en kunnen ETL tools gebruiken om gegevens van het ene systeem naar het andere te verplaatsen.
 • ETL Developer: Een ETL Ontwikkelaar is verantwoordelijk voor het ontwerpen en implementeren van ETL (Extract, Transform, Load) processen voor een organisatie. Zij werken met verschillende gegevensbronnen, transformeren gegevens indien nodig, en laden deze in een doelsysteem.
 • Data Architect: Een Data Architect is verantwoordelijk voor het ontwerpen en onderhouden van de data-architectuur van een organisatie. Zij zorgen ervoor dat gegevens effectief en efficiënt worden opgeslagen en beheerd, en kunnen werken met verschillende databases en gegevensbronnen.
 • Business Intelligence Analyst: Een Business Intelligence Analist is verantwoordelijk voor het analyseren van de gegevens van een organisatie om inzichten te verschaffen en de besluitvorming te ondersteunen. Zij gebruiken verschillende hulpmiddelen en technieken om gegevens te analyseren en rapporten, visualisaties en dashboards te maken.
 • Data Engineer: Een Data Engineer is verantwoordelijk voor het ontwerpen en onderhouden van de data-infrastructuur van een organisatie. Ze werken met verschillende gegevensbronnen en zorgen ervoor dat gegevens effectief en efficiënt worden verwerkt en opgeslagen.
 • Database Administrator: Een Database Administrator is verantwoordelijk voor het beheer van de databases van een organisatie. Zij zorgen ervoor dat databases veilig zijn, dat er back-ups worden gemaakt en dat ze presteren, en kunnen werken met verschillende databasetechnologieën.
 • Analytics Consultant: Een Analytics Consultant is verantwoordelijk voor het werken met klanten om inzichten en oplossingen te bieden op basis van gegevensanalyse. Zij gebruiken verschillende tools en technieken om gegevens te analyseren en aanbevelingen te doen voor bedrijfsverbetering.
 • Data Warehouse Developer: Een Data Warehouse Developer is verantwoordelijk voor het ontwerpen en onderhouden van het datawarehouse van een organisatie. Zij zorgen ervoor dat gegevens effectief worden georganiseerd voor rapportage en analyse, en kunnen werken met verschillende databases en gegevensbronnen.
 • Business Analyst: Een Business Analist is verantwoordelijk voor het analyseren van de bedrijfsprocessen en operaties van een organisatie om gebieden voor verbetering te identificeren. Zij gebruiken gegevens en andere informatie om aanbevelingen te doen voor verandering en optimalisatie.
 • Project Manager: Een Project Manager is verantwoordelijk voor het beheer van een project van begin tot eind. Zij zorgen ervoor dat het project op tijd en binnen het budget wordt opgeleverd en voldoet aan de eisen van de belanghebbenden. Zij kunnen aan verschillende soorten projecten werken, waaronder projecten op het gebied van gegevensintegratie, analyse en business intelligence.

Personen met Data Integratie certificeringen hebben vaak de vaardigheden en kennis om te werken met een verscheidenheid aan technologieën en tools, waaronder ETL (Extract, Transform, Load) tools, data modeling software, data warehousing technologieën, en nog veel meer. Deze vaardigheden zijn veelgevraagd in het huidige datagestuurde bedrijfslandschap, en professionals met deze certificeringen kunnen vaak hoge salarissen afdwingen en vacatures vinden in verschillende bedrijfstakken.

Carrièrepaden voor personen met Data Integratie-certificaten kunnen onder meer managementfuncties omvatten, zoals gegevensbeheer, projectbeheer of zelfs functies op C-niveau. Daarnaast kunnen mensen met deze certificeringen vaak gespecialiseerde interessegebieden nastreven, zoals gegevensbeveiliging of analyse, en expertise ontwikkelen op die gebieden.

Het behalen van Data Integratie certificaten kan een scala aan carrièremogelijkheden bieden voor mensen die willen werken op het gebied van gegevensbeheer en -analyse.

Geschiedenis van Data Integration

Data integratie is een essentieel aspect van modern gegevensbeheer. Het heeft een rijke geschiedenis die tientallen jaren teruggaat. In de begindagen van de informatica werden gegevens meestal opgeslagen op mainframe computers, en de integratie van gegevens was een handmatig proces waarbij gegevens van het ene systeem naar het andere werden gekopieerd en geplakt. Naarmate de gegevens groter en complexer werden, werd het duidelijk dat deze aanpak niet langer levensvatbaar was.

In de jaren zeventig begon het concept van gegevensintegratie vorm te krijgen, met de ontwikkeling van ETL-tools (extract, transform, load). Deze tools maakten het mogelijk om gegevens uit verschillende bronnen te halen, ze om te zetten in een gemeenschappelijk formaat en ze in één enkele opslagplaats te laden. Dit was de eerste stap naar geautomatiseerde gegevensintegratie.

In de jaren tachtig en negentig kwam datawarehousing op als een populaire manier om gegevens te integreren. Data warehouses werden ontworpen om één centrale opslagplaats te bieden voor alle gegevens van een organisatie. Het idee was om gegevens uit verschillende bronnen te consolideren op één locatie, zodat ze gemakkelijker te analyseren en te gebruiken waren.

In de jaren 2000, met de groei van het internet en de explosie van gegevens, werd gegevensintegratie complexer. Er kwamen nieuwe tools en technologieën om de enorme hoeveelheid gegevens te beheren. De opkomst van cloud computing en big data-technologieën zoals Hadoop veranderden het landschap van data-integratie verder, waardoor het mogelijk werd enorme hoeveelheden gegevens in real-time te verwerken en te analyseren.

Tegenwoordig is data integratie een cruciaal onderdeel van elke datamanagementstrategie. Het stelt organisaties in staat inzichten uit hun gegevens te halen en betere beslissingen te nemen. Met de toenemende hoeveelheid gegevens die elke dag wordt gegenereerd, zal gegevensintegratie een vitale rol blijven spelen in de toekomst van gegevensbeheer. Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt, kunnen we nog meer geavanceerde tools en technieken verwachten voor de integratie van gegevens, waardoor het gemakkelijker en sneller gaat dan ooit tevoren.

Waarom OEM Office Elearning Menu?

OEM Office Elearning Menu heeft jarenlange ervaring in het aanbieden van online cursussen en trainingen. Van Excel, Word en Outlook tot aan high professional ICT trainingen voor Cisco, AWS, CompTIA en meer. 

OEM is officieel Microsoft Partner, CertiPort Partner én EC-Council Partner. Met meer dan 1000 cursussen van meer dan 200 merken is ons aanbod geschikt voor elke PC-gebruiker. Of u nu beginnende PC-gebruiker bent die voor het eerst Word opstart, of een ICT professional bent die meer wilt weten over Data Security; OEM heeft de juiste cursus of training voor u. Mist u een training? Laat het ons weten en we kijken samen graag naar de opties.

Elke afgeronde cursus levert u een officieel certificaat van deelname op. Deze is persoonlijk en specifiek aan de cursist gericht. Elke Incompany training levert automatisch een certificaat van deelname op. Bij elke E-learning cursus dient u minimaal 70% van de praktijkopdrachten te hebben afgerond om een certificaat van deelname te ontvangen.

OEM - Learn to Work

Kies uit 1000+ trainingen en cursussen van 200+ merken voor uw persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. 

Een cursus Excel, cursus Word of zelfs een volledige cursus Office komt altijd van pas. We hebben dagelijks te maken met programma's van Microsoft en het bespaart u veel tijd om deze goed onder de knie te hebben.

Ook hebben we bij OEM Office Elearning Menu trainingen voor ICT professionals. Zo leert u omgaan met databases, servers, leert u programmeren of wordt u zelfs een gecertificeerd ethisch hacker. Leer alles online via E-learning, middels cursusboeken, Walk-in trainingen of via Incompany trainingen binnen het bedrijf waar u werkzaam bent.

Nóg meer kennis

Lees onze meest recente blogartikelen

Bekijk alles