Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Data Warehousing trainingen

Bestel nu de beste Data Warehousing trainingen online. Cursus Data Warehousing E-learning online. Leer alles over Data Warehousing nce en start vandaag nog. Wilt u meer informatie? Onder de producten staat alles uitgelegd.

Sorteren op

2 Trainingen

2 Trainingen

Data Warehousing Training

 • Type training: E-learning (online)
 • Taal: Engels
 • Online toegang: 24/7, 365 dagen na activatie
 • Interactieve multimedia lessen met video, audio en ondertiteling
 • Video's van maximaal 3-10 minuten, te bekijken in uw eigen tempo
 • Praktische oefeningen met real-time analyse van de acties en resultaten
 • Flexibel beheer met voortgangsrapportage
 • Per specifiek onderwerp een les bekijken
 • Uw antwoorden worden direct geëvalueerd
 • De software vertelt u precies waar uw eventuele fouten liggen
 • Mogelijkheid om een opdracht (onbeperkt) te herhalen
 • Oplossingsvideo's bekijken
 • Data Warehousing Certificeringen
 • Tips & Tricks
 • Examen Quiz
 • MeasureUp Examensimulatie (150+ vragen)
 • LiveLabs (indien beschikbaar)
 • Award Winning E-learning
 • Volledige training voor het officiële Examen
 • Gebruikersvriendelijke omgeving
 • Inclusief Online Docent (via e-mail en chat)
 • Inclusief Certificaat van Deelname

Wat is Data Warehousing?

Datawarehousing is het proces van het verzamelen, beheren en opslaan van grote hoeveelheden gegevens uit verschillende bronnen op een gecentraliseerde locatie, speciaal bedoeld voor rapportage en gegevensanalyse. Het is een techniek die wordt gebruikt ter ondersteuning van business intelligence (BI)-activiteiten, waarbij gegevens worden verwerkt om inzichten te verwerven en gefundeerde beslissingen te nemen.

Bij datawarehousing worden gegevens verzameld uit verschillende bronnen, zoals databanken, spreadsheets en andere gegevensopslagsystemen, en geïntegreerd in een enkele, uitgebreide gegevensopslagplaats. De gegevens worden vervolgens getransformeerd en georganiseerd volgens specifieke regels en structuren om ze gemakkelijk toegankelijk en analyseerbaar te maken.

Datawarehousing is essentieel voor organisaties omdat het hen in staat stelt weloverwogen zakelijke beslissingen te nemen op basis van betrouwbare, geconsolideerde gegevens. Het biedt een uitgebreid beeld van de gegevens van een organisatie, dat kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals trendanalyse, prognoses en strategische planning.

Datawarehousing systemen kunnen complex zijn en vereisen gespecialiseerde kennis om te ontwerpen, te implementeren en te onderhouden. Daarom wenden veel organisaties zich tot gecertificeerde professionals om hen te helpen hun datawarehousing-systemen te beheren en de voordelen ervan te maximaliseren.

Waarom Data Warehousing?

Datawarehousing is belangrijk omdat het organisaties in staat stelt grote hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde gegevens uit verschillende bronnen op te slaan, te beheren en te analyseren in een centrale opslagplaats. Dit helpt bedrijven geïnformeerde beslissingen te nemen door een uitgebreid en holistisch beeld te geven van hun activiteiten. Met datawarehousing kunnen organisaties ook patronen en trends identificeren, prestaties monitoren en anomalieën in real-time opsporen, waardoor ze snel kunnen reageren op veranderende marktomstandigheden en hun activiteiten kunnen optimaliseren voor maximale efficiëntie en winstgevendheid.

Bovendien helpt datawarehousing organisaties te voldoen aan wettelijke eisen door een volledige en nauwkeurige registratie van hun datatransacties en -activiteiten bij te houden. Al met al is datawarehousing van cruciaal belang voor moderne bedrijven die vertrouwen op datagestuurde inzichten om concurrerend te blijven en succes op lange termijn te boeken.

Hoe werkt Data Warehousing?

Bij data warehousing worden gegevens uit verschillende bronnen verzameld en geconsolideerd in een centrale opslagplaats. Het proces omvat meestal het extraheren van gegevens uit verschillende systemen, het transformeren ervan in een consistent formaat en het laden ervan in het datawarehouse.

De gegevens worden georganiseerd in onderwerpgebieden, zoals verkoop-, marketing- of klantgegevens, zodat gebruikers gemakkelijker toegang krijgen tot de informatie die ze nodig hebben. Datawarehousing omvat ook het gebruik van gespecialiseerde hulpmiddelen en technologieën om de kwaliteit van de gegevens te waarborgen, metadata te beheren en rapportage- en analysemogelijkheden te bieden.

Zodra de gegevens in het datawarehouse zijn geladen, kunnen ze worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals business intelligence, rapportage en analyse. Gebruikers kunnen de gegevens bevragen met hulpmiddelen zoals SQL of business intelligence-software om inzichten te verkrijgen en gefundeerde beslissingen te nemen.

Datawarehousing maakt ook historische analyse van gegevens mogelijk, wat belangrijk is voor trendanalyse en het identificeren van patronen in de tijd. Al met al speelt datawarehousing een cruciale rol om organisaties in staat te stellen hun gegevens te benutten om concurrentievoordelen te behalen en datagestuurde beslissingen te nemen.

10 voordelen van Data Warehousing

 1. Betere besluitvorming: Met datawarehousing kunnen bedrijven gegevens uit verschillende bronnen verzamelen en consolideren en analyseren om weloverwogen beslissingen te nemen.
 2. Snellere toegang tot gegevens: Met datawarehousing hebben bedrijven snel toegang tot grote hoeveelheden gegevens, waardoor ze sneller kunnen reageren op veranderende marktomstandigheden.
 3. Verhoogde efficiëntie: Datawarehousing kan helpen processen te stroomlijnen en gegevensbeheer te automatiseren, wat leidt tot meer efficiëntie en lagere kosten.
 4. Verbeterde datakwaliteit: Datawarehousing kan helpen de nauwkeurigheid en consistentie van gegevens te waarborgen door gegevens uit verschillende bronnen te consolideren en gestandaardiseerde regels toe te passen.
 5. Beter inzicht in de klant: Datawarehousing kan bedrijven helpen hun klanten beter te begrijpen door gegevens uit verschillende bronnen te consolideren, waaronder verkoop, marketing en klantenservice.
 6. Betere bedrijfsprestaties: Door betere inzichten in bedrijfsprestaties te verschaffen, kan datawarehousing bedrijven helpen hun activiteiten te optimaliseren en hun resultaat te verbeteren.
 7. Betere samenwerking: Datawarehousing kan de samenwerking tussen teams vergemakkelijken door een centrale opslagplaats van gegevens te bieden die door meerdere gebruikers kan worden geraadpleegd.
 8. Meer flexibiliteit: Met datawarehousing kunnen bedrijven snel reageren op veranderende marktomstandigheden en zich aanpassen aan nieuwe trends en technologieën.
 9. Betere naleving van regelgeving: Datawarehousing kan bedrijven helpen te voldoen aan wettelijke vereisten door de nauwkeurigheid, consistentie en veiligheid van gegevens te waarborgen.
 10. Beter concurrentievoordeel: Door betere inzichten te verschaffen in klantgedrag, markttrends en bedrijfsprestaties kan datawarehousing bedrijven helpen een concurrentievoordeel te behalen en de concurrentie voor te blijven.

Zo kan Data Warehousing uw bedrijf helpen

Data warehousing kan bedrijven op verschillende manieren helpen. Door gegevens uit verschillende bronnen te consolideren, kunnen bedrijven een vollediger beeld krijgen van hun activiteiten, klanten en markttrends. Hierdoor kunnen ze beter geïnformeerde beslissingen nemen, groeikansen identificeren en hun activiteiten optimaliseren.

Datawarehousing kan ook de kwaliteit en consistentie van gegevens verbeteren. Met een centrale opslagplaats voor gegevens kunnen bedrijven ervoor zorgen dat alle gebruikers toegang hebben tot dezelfde informatie, waardoor de kans op fouten of inconsistenties afneemt. Dit kan leiden tot betere besluitvorming en nauwkeurigere rapportage.

Datawarehousing kan ook de snelheid en efficiëntie van de gegevensanalyse verbeteren. Met een datawarehouse kunnen bedrijven complexe query's uitvoeren op grote datasets zonder de prestaties van transactiesystemen te beïnvloeden. Zo kunnen ze snel trends vaststellen, anomalieën opsporen en voorspellende modellen maken.

Ten slotte kan datawarehousing bedrijven een concurrentievoordeel opleveren. Door hun gegevens beter te benutten, kunnen bedrijven nieuwe groeikansen identificeren, de klantervaring verbeteren en hun activiteiten optimaliseren. Dit kan leiden tot hogere inkomsten, lagere kosten en meer winstgevendheid.

Data Warehousing training

Cursussen voor Data Warehousing zijn geschikt voor elke IT professional, zowel particulier als zakelijk. Naar aanleiding van uw reeds opgedane trainingen en kennis, kiest u zelf met welke Data Warehousing training u begint, of juist verder gaat. Heeft u advies hierover nodig? Dan staan we voor u klaar via telefoon, chat en e-mail.

Voor elke aangeschafte online training heeft u 1 jaar toegang. 24 uur per dag, 7 dagen per week tot wel 365 dagen lang. Zo bepaalt u zelf wanneer en hoelang u leert voor de training. Komt het overdag even niet uit? De avond en nacht zijn voor u beschikbaar. Zelfs als u enkele weken op vakantie gaat, dan is dit geen probleem en pakt u het simpelweg na uw welverdiende vakantie weer op.

Data Warehousing certificeringen

Data Warehousing certificeringen zijn gespecialiseerde programma's die kennis en vaardigheden bieden in het ontwerpen, implementeren en beheren van data warehouses. De certificeringen bestrijken een breed scala aan onderwerpen, waaronder datamodellering, ETL (extract, transform, load) processen, data architectuur, data kwaliteit, data beveiliging en data analyse.

 • IBM Certified Solution Designer - InfoSphere DataStage v11.5
  De IBM Certified Solution Designer certificering in InfoSphere DataStage v11.5 valideert de kennis en vaardigheden van kandidaten in het bouwen en implementeren van DataStage projecten. Deze certificering behandelt onderwerpen zoals project design, DataStage architectuur, data modellering, data transformatie en performance tuning.
 • Microsoft Certified: Azure Data Engineer Associate
  De Microsoft Certified: Azure Data Engineer Associate certificering is ontworpen voor data engineers die Azure data oplossingen ontwerpen en implementeren. Deze certificering valideert vaardigheden in het ontwerpen van gegevensopslagoplossingen, gegevensverwerkingsoplossingen en gegevensbeveiligingsoplossingen in Azure.
 • Oracle Certified Professional, Oracle Database 12c: Data Warehousing
  De Oracle Certified Professional certificering in Data Warehousing valideert de vaardigheden van kandidaten in het ontwerpen, implementeren en beheren van Oracle datawarehousing oplossingen. Deze certificering behandelt onderwerpen als datamodellering, data-integratie, performance tuning en beveiliging in Oracle data warehousing.
 • SAP Certified Application Associate - SAP BW/4HANA 2.0
  De SAP Certified Application Associate certificering in SAP BW/4HANA 2.0 valideert de kennis van kandidaten in het ontwerpen en implementeren van SAP datawarehousing oplossingen. Deze certificering behandelt onderwerpen zoals datamodellering, datavoorziening, datatransformatie en prestatieoptimalisatie in SAP BW/4HANA.
 • SAS Certified Data Integration Developer voor SAS 9
  De SAS Certified Data Integration Developer for SAS 9 certificering valideert de vaardigheden van kandidaten in het ontwerpen en implementeren van SAS data integratie oplossingen. Deze certificering behandelt onderwerpen als data integratie ontwikkeling, data transformatie, data cleansing en metadata management in SAS.
 • Teradata Certified Professional Program - Data Warehousing
  Het Teradata Certified Professional Programma in Data Warehousing valideert de vaardigheden van kandidaten in het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van Teradata datawarehousing oplossingen. Deze certificering behandelt onderwerpen als datamodellering, data-integratie, performance tuning en beveiliging in Teradata.
 • Informatica Certified Professional - Data Integration
  De Informatica Certified Professional-certificering in Data Integration valideert de vaardigheden van kandidaten in het ontwerpen en implementeren van Informatica-oplossingen voor data-integratie. Deze certificering behandelt onderwerpen als data-integratieontwikkeling, datatransformatie, datakwaliteit en metadatamanagement in Informatica.
 • AWS Certified Big Data - Speciality
  De AWS Certified Big Data - Specialty certificering valideert de vaardigheden van kandidaten in het ontwerpen en implementeren van big data oplossingen op het AWS platform. Deze certificering behandelt onderwerpen als gegevensverzameling, gegevensopslag, gegevensverwerking en gegevensanalyse in AWS.
 • Google Cloud Certified - Professional Data Engineer
  De Google Cloud Certified - Professional Data Engineer certificering valideert de vaardigheden van kandidaten in het ontwerpen en implementeren van data oplossingen op het Google Cloud Platform. Deze certificering behandelt onderwerpen als datamodellering, data ingestion, dataverwerking en data-analyse in Google Cloud.
 • Cloudera Certified Data Analyst (CCA Data Analyst)
  De Cloudera Certified Data Analyst (CCA Data Analyst) certificering valideert de vaardigheden van kandidaten in het analyseren van data in Cloudera omgevingen met behulp van Hive en Impala. Deze certificering behandelt onderwerpen als data ingestion, datatransformatie, data-analyse en performance tuning in Cloudera.

Elk van deze ICT certificeringen behandelen een reeks onderwerpen die verband houden met datawarehousing, zoals datamodellering, data-integratie, datamanagement en data-analyse. Deze certificeringen kunnen professionals helpen hun expertise in datawarehousing aan te tonen en hun waarde voor potentiële werkgevers te vergroten. Bovendien zijn veel van deze certificeringen leverancier-specifiek, wat betekent dat ze gericht zijn op een bepaalde software of een bepaald platform, waardoor professionals een concurrentievoordeel hebben op de arbeidsmarkt.

Banen en carrière-gerelateerde Data Warehousing certificeringen

Data Warehousing is een cruciaal aspect van moderne bedrijven, en mensen met certificeringen op dit gebied hebben een schat aan mogelijkheden voor de arbeidsmarkt. Hier zijn enkele banen en carrièrepaden die beschikbaar zijn voor mensen met Data Warehousing certificeringen:

 • Data Warehouse Developer: Een Data Warehouse Developer is verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van datawarehousing oplossingen. Ze werken nauw samen met belanghebbenden om gegevensvereisten te identificeren en gegevensmodellen te ontwikkelen om bedrijfsprocessen te ondersteunen.
 • ETL Developer: ETL (Extract, Transform, Load) Ontwikkelaars zijn verantwoordelijk voor het bouwen en onderhouden van de ETL processen die gegevens verplaatsen van bronsystemen naar data warehouses. Zij zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit en nauwkeurigheid van de gegevens tijdens het hele proces.
 • Business Intelligence Analyst: Een Business Intelligence Analyst is verantwoordelijk voor het analyseren van gegevens en het produceren van rapporten, dashboards en visualisaties om zakelijke leiders te helpen geïnformeerde beslissingen te nemen. Zij werken nauw samen met belanghebbenden om gegevensvereisten te identificeren en gegevensmodellen te ontwikkelen om bedrijfsprocessen te ondersteunen.
 • Data Scientist: Een Data Scientist is verantwoordelijk voor het ontwerpen en implementeren van machine learning-modellen om grote datasets te analyseren. Ze gebruiken statistische analyse- en datavisualisatietechnieken om patronen en trends in gegevens te identificeren die kunnen worden gebruikt om zakelijke beslissingen te onderbouwen.
 • Database Administrator: Een Database Administrator is verantwoordelijk voor het beheer van de opslag, beveiliging en integriteit van gegevens in een data warehouse. Zij werken nauw samen met ontwikkelaars en belanghebbenden om ervoor te zorgen dat het data warehouse geoptimaliseerd is voor prestaties en schaalbaarheid.
 • Data Architect: Een Data Architect is verantwoordelijk voor het ontwerpen en ontwikkelen van de data-architectuur voor een organisatie. Zij werken nauw samen met belanghebbenden om gegevensvereisten te identificeren en gegevensmodellen te ontwikkelen om bedrijfsprocessen te ondersteunen.
 • Big Data Engineer: Een Big Data Engineer is verantwoordelijk voor het ontwerpen en ontwikkelen van oplossingen voor het opslaan en analyseren van grote datasets. Zij werken samen met belanghebbenden om gegevensvereisten te identificeren en gegevensmodellen te ontwikkelen om bedrijfsprocessen te ondersteunen.
 • Data Analyst: Een Data Analist is verantwoordelijk voor het analyseren van gegevens en het produceren van rapporten, dashboards en visualisaties om bedrijfsleiders te helpen geïnformeerde beslissingen te nemen. Zij werken nauw samen met belanghebbenden om gegevensvereisten te identificeren en gegevensmodellen te ontwikkelen om bedrijfsprocessen te ondersteunen.
 • Solution Architect: Een Solution Architect is verantwoordelijk voor het ontwerpen en ontwikkelen van end-to-end oplossingen voor een organisatie. Zij werken nauw samen met belanghebbenden om bedrijfsvereisten te identificeren en oplossingen te ontwikkelen die aan deze vereisten voldoen.
 • Project Manager: Een Project Manager is verantwoordelijk voor het beheer van de ontwikkeling van datawarehousing oplossingen. Zij werken nauw samen met belanghebbenden om projecteisen te identificeren, projectplannen te ontwikkelen en het project tot aan de voltooiing te beheren.

ICT professionals met een diploma in Data Warehousing kunnen een breed scala aan banen in verschillende sectoren verwachten, waaronder gezondheidszorg, financiën, detailhandel en meer. De vaardigheden en kennis die met deze certificeringen worden opgedaan, zijn zeer waardevol in de huidige datagestuurde wereld en kunnen leiden tot een lonende en lucratieve carrière.

Geschiedenis van Data Warehousing

Het concept van data warehousing gaat terug tot de jaren tachtig, toen bedrijven begonnen met het verzamelen en opslaan van grote hoeveelheden gegevens in gecentraliseerde databases voor analyse. De term 'datawarehousing' werd echter voor het eerst bedacht door Bill Inmon in het begin van de jaren negentig, die algemeen wordt beschouwd als de vader van datawarehousing. Inmon definieerde een datawarehouse als een "onderwerpgerichte, geïntegreerde, tijdvariabele en niet-vluchtige verzameling van gegevens ter ondersteuning van het besluitvormingsproces van het management".

Vroeger was datawarehousing een complex en duur proces, waarvoor aanzienlijke investeringen in hardware, software en personeel nodig waren. De technologische vooruitgang en de wijdverbreide toepassing van internet hebben datawarehousing echter toegankelijker en betaalbaarder gemaakt voor organisaties van elke omvang.

Vandaag de dag is datawarehousing een essentieel onderdeel van moderne business intelligence en analytics, waarmee organisaties inzichten kunnen halen uit hun enorme hoeveelheden gegevens. Datawarehousing is geëvolueerd en omvat verschillende technologieën en technieken, zoals ETL-tools (Extract, Transform, Load), datamodellering, datamining en datavisualisatie.

Aangezien het volume en de complexiteit van gegevens blijft toenemen, zal het belang van datawarehousing naar verwachting toenemen. Bedrijven moeten hun gegevens efficiënt opslaan, beheren en analyseren om weloverwogen beslissingen te nemen, hun activiteiten te optimaliseren en een concurrentievoordeel te behalen. Datawarehousing is dus een essentieel onderdeel van moderne datagedreven bedrijven.

Waarom OEM Office Elearning Menu?

OEM Office Elearning Menu heeft jarenlange ervaring in het aanbieden van online cursussen en trainingen. Van Excel, Word en Outlook tot aan high professional ICT trainingen voor Cisco, AWS, CompTIA en meer. 

OEM is officieel Microsoft Partner, CertiPort Partner én EC-Council Partner. Met meer dan 1000 cursussen van meer dan 200 merken is ons aanbod geschikt voor elke PC-gebruiker. Of u nu beginnende PC-gebruiker bent die voor het eerst Word opstart, of een ICT professional bent die meer wilt weten over Data Security; OEM heeft de juiste cursus of training voor u. Mist u een training? Laat het ons weten en we kijken samen graag naar de opties.

Elke afgeronde cursus levert u een officieel certificaat van deelname op. Deze is persoonlijk en specifiek aan de cursist gericht. Elke Incompany training levert automatisch een certificaat van deelname op. Bij elke E-learning cursus dient u minimaal 70% van de praktijkopdrachten te hebben afgerond om een certificaat van deelname te ontvangen.

OEM - Learn to Work

Kies uit 1000+ trainingen en cursussen van 200+ merken voor uw persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. 

Een cursus Excel, cursus Word of zelfs een volledige cursus Office komt altijd van pas. We hebben dagelijks te maken met programma's van Microsoft en het bespaart u veel tijd om deze goed onder de knie te hebben.

Ook hebben we bij OEM Office Elearning Menu trainingen voor ICT professionals. Zo leert u omgaan met databases, servers, leert u programmeren of wordt u zelfs een gecertificeerd ethisch hacker. Leer alles online via E-learning, middels cursusboeken, Walk-in trainingen of via Incompany trainingen binnen het bedrijf waar u werkzaam bent.

Nóg meer kennis

Lees onze meest recente blogartikelen

Bekijk alles