Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Prijs
Merken

Scripting trainingen

Bestel nu de beste Scripting trainingen online. Cursus Scripting E-learning online. Leer alles over Scripting en start vandaag nog. Wilt u meer informatie? Onder de producten staat alles uitgelegd.

Sorteren op

38 Trainingen

38 Trainingen

Scripting Training

 • Type training: E-learning (online)
 • Taal: Engels
 • Online toegang: 24/7, 365 dagen na activatie
 • Interactieve multimedia lessen met video, audio en ondertiteling
 • Video's van maximaal 3-10 minuten, te bekijken in uw eigen tempo
 • Praktische oefeningen met real-time analyse van de acties en resultaten
 • Flexibel beheer met voortgangsrapportage
 • Per specifiek onderwerp een les bekijken
 • Uw antwoorden worden direct geëvalueerd
 • De software vertelt u precies waar uw eventuele fouten liggen
 • Mogelijkheid om een opdracht (onbeperkt) te herhalen
 • Oplossingsvideo's bekijken
 • Scripting Certificeringen
 • Tips & Tricks
 • Examen Quiz
 • MeasureUp Examensimulatie (150+ vragen)
 • LiveLabs (indien beschikbaar)
 • Award Winning E-learning
 • Volledige training voor het officiële Examen
 • Gebruikersvriendelijke omgeving
 • Inclusief Online Docent (via e-mail en chat)
 • Inclusief Certificaat van Deelname

Wat is Scripting?

Scripting is een methode om code te schrijven die wordt gebruikt om taken te automatiseren, toepassingen of software te besturen en dynamische interacties te creëren bij webontwikkeling. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een scripttaal, een lichte programmeertaal die gemakkelijk te leren en te gebruiken is.

Scripttalen zijn geïnterpreteerde talen, wat betekent dat de code direct wordt uitgevoerd zonder dat een aparte compilatiestap nodig is. Dit maakt ze ideaal voor taken die snelle ontwikkeling en testen vereisen, aangezien wijzigingen snel en gemakkelijk kunnen worden aangebracht.

Scripting wordt gebruikt in een groot aantal toepassingen, waaronder systeembeheer, webontwikkeling, spelontwikkeling en gegevensanalyse. Bij systeembeheer worden scripts gebruikt om repetitieve taken zoals back-ups, updates en systeembewaking te automatiseren. Bij webontwikkeling wordt scripting gebruikt om dynamische en interactieve webpagina's te maken die kunnen reageren op input van de gebruiker.

Het belang van scripting ligt in de mogelijkheid om repetitieve en tijdrovende taken te automatiseren en zo de efficiëntie en productiviteit te verhogen. Het maakt het ook mogelijk om krachtige en dynamische toepassingen te creëren die een betere gebruikerservaring kunnen bieden. Bovendien zijn scripttalen gemakkelijk te leren en te gebruiken, waardoor ze toegankelijk zijn voor een groot aantal gebruikers.

Tot de scripttalen behoren populaire talen als JavaScript, Python, Perl, Ruby en PHP. Deze talen hebben een grote gebruikersbasis en een schat aan hulpmiddelen en ondersteuning die online beschikbaar zijn.

In het algemeen is scripting een essentieel hulpmiddel voor veel industrieën en toepassingen, en biedt het een krachtige en efficiënte manier om taken te automatiseren, toepassingen te besturen en dynamische en interactieve ervaringen te creëren.

Waarom Scripting?

Scripting is essentieel in de wereld van softwareontwikkeling en -automatisering, omdat het ontwikkelaars in staat stelt repetitieve taken te automatiseren, aangepaste code te schrijven en interactieve toepassingen te creëren. Een van de belangrijkste voordelen van scripting is dat het ontwikkelaars in staat stelt routinetaken te automatiseren die tijdrovend en foutgevoelig zijn en veel inspanning vergen om handmatig uit te voeren. Door deze taken te automatiseren, kunnen ontwikkelaars hun tijd vrijmaken om zich te concentreren op complexere taken die menselijke tussenkomst vereisen.

Scripting is ook belangrijk bij softwareontwikkeling omdat het ontwikkelaars in staat stelt aangepaste code te schrijven voor specifieke behoeften. In plaats van kant-en-klare software te gebruiken, kunnen ontwikkelaars scripts schrijven om toepassingen aan te passen aan hun unieke vereisten. Dit biedt bedrijven meer flexibiliteit en controle over hun softwareoplossingen.

Bovendien is scripting essentieel voor het maken van interactieve toepassingen. Door het gebruik van scripttalen kunnen ontwikkelaars webtoepassingen creëren die gebruikers in staat stellen in real time met de toepassing te interageren, zonder dat de pagina's hoeven te worden vernieuwd. Dit kan gebruikers een meer naadloze en boeiende ervaring bieden, wat leidt tot meer klanttevredenheid en loyaliteit.

Hoe werkt Scripting?

Bij scripting wordt code geschreven in een programmeertaal die kan worden uitgevoerd in een specifieke omgeving, zoals een webbrowser, server of besturingssysteem. Scripttalen zijn doorgaans talen op hoog niveau die zijn ontworpen om gemakkelijk te lezen en te schrijven, met de nadruk op eenvoud en snelheid van ontwikkeling.

Het proces van scripting omvat verschillende stappen. Eerst moet de ontwikkelaar de juiste scripttaal kiezen voor de betreffende taak. Dit hangt af van de specifieke omgeving, de complexiteit van de taak en de bekendheid van de ontwikkelaar met de taal.

Vervolgens schrijft de ontwikkelaar de code voor het script, met gebruikmaking van de syntaxis en structuur van de gekozen scripttaal. De code kan bestaan uit een reeks verklaringen of commando's die in een specifieke volgorde worden uitgevoerd om een taak uit te voeren. Deze taken kunnen gaan van het automatiseren van repetitieve taken tot het creëren van complexe webapplicaties.

Zodra de code is geschreven, moet hij worden getest om ervoor te zorgen dat hij werkt zoals verwacht. Dit kan het debuggen van de code inhouden om eventuele fouten of problemen op te sporen en te verhelpen.

Ten slotte moet het script in de juiste omgeving worden ingezet. Dit kan betekenen dat het script naar een server wordt geüpload of in een bestaande toepassing wordt geïntegreerd.

Samengevat houdt scripting in dat code in een scripttaal wordt geschreven om taken te automatiseren, aangepaste oplossingen te creëren en interactieve toepassingen te ontwikkelen. Het proces van scripting omvat verschillende stappen, waaronder het kiezen van de juiste taal, het schrijven van de code, het testen van de code en het implementeren van het script in de juiste omgeving.

10 voordelen van Scripting

 1. Automatisering van repetitieve taken: Scripting kan repetitieve taken automatiseren, wat tijd bespaart en de kans op fouten verkleint.
 2. Grotere flexibiliteit: Scripting kan meer flexibiliteit bieden dan traditionele softwaretoepassingen, omdat het gemakkelijk kan worden gewijzigd en aangepast aan specifieke behoeften.
 3. Verbeterde efficiëntie: Scripting kan de efficiëntie van complexe processen verbeteren door workflows te automatiseren en te stroomlijnen.
 4. Verbeterde nauwkeurigheid: Scripting kan de kans op menselijke fouten verkleinen en de nauwkeurigheid vergroten door taken te automatiseren die anders handmatig zouden worden uitgevoerd.
 5. Lagere kosten: Scripting kan helpen de kosten te verlagen door de noodzaak van handmatige arbeid te verminderen en de efficiëntie te verhogen.
 6. Hogere productiviteit: Scripting kan de productiviteit verhogen door taken te automatiseren, waardoor tijd vrijkomt voor belangrijker werk.
 7. Snelle prototyping: Scripting kan worden gebruikt voor snelle prototyping van nieuwe toepassingen, waardoor ontwikkelaars snel ideeën kunnen testen en verfijnen.
 8. Verbeterde samenwerking: Scripting kan de samenwerking tussen teamleden verbeteren doordat het gemakkelijker wordt code te delen en samen aan projecten te werken.
 9. Verbeterde schaalbaarheid: Scripting kan de schaalbaarheid vergroten doordat toepassingen gemakkelijk kunnen worden aangepast aan veranderende eisen en een groeiende vraag.
 10. Meer innovatie: Scripting kan meer innovatie bevorderen doordat ontwikkelaars gemakkelijker kunnen experimenteren met nieuwe ideeën en technologieën dan met traditionele softwareontwikkelingsprocessen.

Zo kan Scripting uw bedrijf helpen

Scripting is een essentieel hulpmiddel geworden in moderne bedrijven, dat helpt bij het automatiseren van processen, het verhogen van de efficiëntie en het verminderen van fouten. Een van de belangrijkste voordelen van scripting is de mogelijkheid om repetitieve taken, zoals gegevensinvoer of bestandsbeheer, te stroomlijnen. Door deze processen te automatiseren, kunnen bedrijven waardevolle tijd en middelen besparen die beter kunnen worden besteed aan belangrijkere taken.

Een ander belangrijk voordeel van scripting is de mogelijkheid om de samenwerking en communicatie tussen teams te verbeteren. Met scripting is het mogelijk aangepaste tools te maken die verschillende teams kunnen helpen effectiever samen te werken, of dat nu is door het delen van gegevens te automatiseren of de communicatiekanalen te stroomlijnen.

Scripting kan ook de beveiliging van de systemen van een bedrijf helpen verbeteren door routinematige beveiligingscontroles te automatiseren en ervoor te zorgen dat alle systemen up-to-date zijn met de laatste beveiligingspatches. Dit kan helpen het risico van cyberaanvallen te verminderen en gevoelige gegevens veilig te houden.

Naast deze voordelen kan scripting bedrijven ook helpen om:

 • De nauwkeurigheid en consistentie te verbeteren door routinetaken te automatiseren
 • De kosten te verlagen door processen te automatiseren en de behoefte aan handmatige interventie te minimaliseren
 • Gegevensanalyse en visualisatie te verbeteren door gegevensverwerking en visualisatietaken te automatiseren
 • Aanpassingen en integraties vergemakkelijken door een flexibel en uitbreidbaar kader te bieden
 • De productiviteit verhogen door handmatige en repetitieve taken te elimineren
 • De schaalbaarheid verbeteren door processen en systemen te automatiseren.

Scripting kan een waardevol hulpmiddel zijn voor bedrijven van elke omvang, waarmee de efficiëntie, nauwkeurigheid en veiligheid kunnen worden verbeterd, terwijl de kosten worden verlaagd en waardevolle middelen worden vrijgemaakt die beter kunnen worden besteed aan kritischere taken.

Scripting training

Cursussen voor Scripting zijn geschikt voor elke IT professional, zowel particulier als zakelijk. Naar aanleiding van uw reeds opgedane trainingen en kennis, kiest u zelf met welke Scripting training u begint, of juist verder gaat. Heeft u advies hierover nodig? Dan staan we voor u klaar via telefoon, chat en e-mail.

Voor elke aangeschafte online training heeft u 1 jaar toegang. 24 uur per dag, 7 dagen per week tot wel 365 dagen lang. Zo bepaalt u zelf wanneer en hoelang u leert voor de training. Komt het overdag even niet uit? De avond en nacht zijn voor u beschikbaar. Zelfs als u enkele weken op vakantie gaat, dan is dit geen probleem en pakt u het simpelweg na uw welverdiende vakantie weer op.

Scripting certificeringen

Certificeringen voor scripting kunnen individuen helpen om hun vaardigheden en kennis van verschillende scripttalen, waarnaar veel vraag is in de IT-industrie, onder de aandacht te brengen. Scripting certificaten valideren de vaardigheid van individuen in het gebruik van scripting talen om processen te automatiseren, web applicaties te bouwen, software te ontwikkelen, en meer.

Enkele populaire certificeringen voor scripttalen zijn:

 • Python-certificering: Deze certificering is ontworpen voor personen die hun vaardigheid in Python programmeren willen aantonen. Het behandelt de basis van programmeren, gegevensstructuren, algoritmen en geavanceerde onderwerpen zoals machine learning en data science.
 • JavaScript-certificering: Deze certificering is bedoeld voor personen die hun vaardigheden in het programmeren van JavaScript willen aantonen. Het behandelt de basis van programmeren, objectgeoriënteerd programmeren, webontwikkeling, en geavanceerde onderwerpen zoals Node.js en React.
 • PowerShell-certificering: Deze certificering is bedoeld voor personen die hun expertise willen aantonen in het gebruik van PowerShell om Windows-administratietaken te automatiseren. Het behandelt de basis van PowerShell scripting, scripting voor Active Directory, en geavanceerde onderwerpen zoals scripting voor SharePoint en Exchange.
 • Perl-certificering: Deze certificering is bedoeld voor personen die hun vaardigheid in het programmeren met Perl willen aantonen. Het behandelt de basis van programmeren, gegevensstructuren, reguliere expressies, en geavanceerde onderwerpen zoals webontwikkeling en netwerkprogrammering.
 • Bash-certificering: Deze certificering is bedoeld voor personen die hun vaardigheden willen aantonen in het gebruik van Bash om taken in Unix/Linux-omgevingen te automatiseren. Het omvat de basis van Bash scripting, shell programmering, en geavanceerde onderwerpen zoals scripting voor systeembeheer en netwerken.

Banen en carrière-gerelateerde Scripting certificeringen

 • Webontwikkelaar: Een scripttaal als JavaScript is essentieel voor webontwikkeling. Met een certificaat in scripttalen zoals JavaScript kan een professional interactieve en dynamische websites ontwerpen die de gebruikerservaring verbeteren.
 • Softwareontwikkelaar: Scripttalen zoals Python worden veel gebruikt bij de ontwikkeling van software. Professionals met een certificaat in Python scripting kunnen krachtige software applicaties bouwen die routinetaken automatiseren, grote datasets verwerken en complexe data-analyses uitvoeren.
 • Systeembeheerder: Scripttalen zoals Bash en PowerShell worden veel gebruikt bij het beheren van computersystemen. Professionals met scriptingcertificaten kunnen scripts schrijven om routinematige systeembeheertaken te automatiseren en de systeemefficiëntie te verbeteren.
 • Netwerkbeheerder: Scripttalen als Python en Perl worden gebruikt bij netwerkautomatisering, -configuratie en -bewaking. Een certificaat in scripttalen kan netwerkbeheerders helpen om routinematige netwerkbeheertaken te automatiseren en netwerkproblemen efficiënt op te lossen.
 • Databasebeheerder: Scripttalen zoals SQL zijn essentieel voor het beheer van databases. Professionals met certificeringen in SQL-scripting kunnen complexe databasesystemen ontwerpen, onderhouden en optimaliseren.
 • DevOps Engineer: DevOps professionals moeten sterke scripting vaardigheden hebben om deployment processen te automatiseren, servers te configureren en infrastructuur te beheren. Certificaten in scripttalen zoals Python, Ruby en PowerShell worden zeer gewaardeerd in het DevOps-domein.
 • Cloud Engineer: Cloud engineers moeten een sterk begrip hebben van scripting talen om cloud infrastructuur taken te automatiseren, cloud servers te configureren en cloud resources te beheren. Een certificaat in scripttalen zoals Python en Ruby kan professionals helpen bij het efficiënt ontwikkelen en implementeren van cloudgebaseerde toepassingen.
 • Gegevensanalist: Scripttalen zoals Python worden veel gebruikt bij data-analyse en machine learning. Professionals met certificeringen in scripttalen kunnen grote datasets verwerken, gegevens analyseren en voorspellende modellen bouwen.
 • Kwaliteitsanalist: Scripttalen als Python en Ruby worden gebruikt bij het automatiseren van testtaken. Professionals met certificeringen in scripttalen kunnen scripts schrijven om testtaken te automatiseren, waardoor de handmatige testtijd afneemt en de productkwaliteit verbetert.
 • Cyberbeveiligingsanalist: Scripttalen zoals Python en Perl worden veel gebruikt in cyberbeveiliging voor het automatiseren van taken zoals het scannen op kwetsbaarheden, het detecteren van bedreigingen en het reageren op incidenten. Certificaten in scripttalen kunnen cyberbeveiligingsprofessionals helpen routinetaken te automatiseren en efficiënter te reageren op bedreigingen.

Geschiedenis van Scripting

Scripting verwijst naar het proces van het schrijven en uitvoeren van scripts, reeksen instructies die taken binnen softwaresystemen automatiseren. De geschiedenis van scripting gaat terug tot de begindagen van de informatica, toen programmeurs commandoregelinterfaces gebruikten om reeksen instructies in te voeren om taken te automatiseren. Naarmate de computertechnologie vorderde, werd scripting steeds meer gebruikt en verfijnd, waardoor complexe geautomatiseerde workflows konden worden gecreëerd.

De eerste scripttalen, zoals shellscripts en batchbestanden, werden ontworpen om taken binnen besturingssystemen te automatiseren. Met deze talen konden systeembeheerders grote groepen computers efficiënter beheren. Na verloop van tijd werden scripttalen krachtiger, zodat ook taken binnen toepassingen konden worden geautomatiseerd.

In de jaren negentig leidde de ontwikkeling van webtechnologieën tot de opkomst van scripttalen zoals JavaScript, waarmee ontwikkelaars dynamische en interactieve webtoepassingen konden maken. JavaScript werd al snel een van de meest gebruikte programmeertalen ter wereld, en is ook vandaag nog een essentieel onderdeel van webontwikkeling.

Naarmate de vraag naar automatisering en efficiëntie in de industrie is toegenomen, is scripting voor veel bedrijven een essentieel hulpmiddel geworden. Van het automatiseren van routinetaken binnen IT-systemen tot het stroomlijnen van bedrijfsprocessen, scripting kan organisaties helpen tijd te besparen, fouten te beperken en de productiviteit te verhogen.

Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan scripttalen en -tools beschikbaar, elk met zijn eigen sterke en zwakke punten. Van Python en Ruby tot PowerShell en Bash, scripting is een essentiële vaardigheid geworden voor ontwikkelaars, systeembeheerders en IT-professionals in alle sectoren. Naarmate de technologie voortschrijdt, zal scripting ongetwijfeld een essentieel hulpmiddel blijven voor het automatiseren van taken en het stimuleren van innovatie.

Waarom OEM Office Elearning Menu?

OEM Office Elearning Menu heeft jarenlange ervaring in het aanbieden van online cursussen en trainingen. Van Excel, Word en Outlook tot aan high professional ICT trainingen voor Cisco, AWS, CompTIA en meer. 

OEM is officieel Microsoft Partner, CertiPort Partner én EC-Council Partner. Met meer dan 1000 cursussen van meer dan 200 merken is ons aanbod geschikt voor elke PC-gebruiker. Of u nu beginnende PC-gebruiker bent die voor het eerst Word opstart, of een ICT professional bent die meer wilt weten over Data Security; OEM heeft de juiste cursus of training voor u. Mist u een training? Laat het ons weten en we kijken samen graag naar de opties.

Elke afgeronde cursus levert u een officieel certificaat van deelname op. Deze is persoonlijk en specifiek aan de cursist gericht. Elke Incompany training levert automatisch een certificaat van deelname op. Bij elke E-learning cursus dient u minimaal 70% van de praktijkopdrachten te hebben afgerond om een certificaat van deelname te ontvangen.

OEM - Learn to Work

Kies uit 1000+ trainingen en cursussen van 200+ merken voor uw persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. 

Een cursus Excel, cursus Word of zelfs een volledige cursus Office komt altijd van pas. We hebben dagelijks te maken met programma's van Microsoft en het bespaart u veel tijd om deze goed onder de knie te hebben.

Ook hebben we bij OEM Office Elearning Menu trainingen voor ICT professionals. Zo leert u omgaan met databases, servers, leert u programmeren of wordt u zelfs een gecertificeerd ethisch hacker. Leer alles online via E-learning, middels cursusboeken, Walk-in trainingen of via Incompany trainingen binnen het bedrijf waar u werkzaam bent.

Nóg meer kennis

Lees onze meest recente blogartikelen

Bekijk alles