Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

SQL trainingen

Bestel nu de beste SQL trainingen online. Cursus SQL E-learning online. Leer alles over SQL en start vandaag nog. Wilt u meer informatie? Onder de producten staat alles uitgelegd.

Sorteren op

5 Trainingen

5 Trainingen

SQL Training

 • Type training: E-learning (online)
 • Taal: Engels
 • Online toegang: 24/7, 365 dagen na activatie
 • Interactieve multimedia lessen met video, audio en ondertiteling
 • Video's van maximaal 3-10 minuten, te bekijken in uw eigen tempo
 • Praktische oefeningen met real-time analyse van de acties en resultaten
 • Flexibel beheer met voortgangsrapportage
 • Per specifiek onderwerp een les bekijken
 • Uw antwoorden worden direct geëvalueerd
 • De software vertelt u precies waar uw eventuele fouten liggen
 • Mogelijkheid om een opdracht (onbeperkt) te herhalen
 • Oplossingsvideo's bekijken
 • SQL Certificeringen
 • Tips & Tricks
 • Examen Quiz
 • MeasureUp Examensimulatie (150+ vragen)
 • LiveLabs (indien beschikbaar)
 • Award Winning E-learning
 • Volledige training voor het officiële Examen
 • Gebruikersvriendelijke omgeving
 • Inclusief Online Docent (via e-mail en chat)
 • Inclusief Certificaat van Deelname

Wat is SQL?

Structured Query Language, of SQL, is een programmeertaal die wordt gebruikt om relationele databases te beheren en te manipuleren. SQL wordt gebruikt om gegevens te creëren, te wijzigen en te extraheren uit databases, en wordt gebruikt door vele soorten organisaties, van kleine bedrijven tot grote ondernemingen, voor uiteenlopende doeleinden, zoals het beheer van klantgegevens, het bijhouden van financiële transacties en het uitvoeren van bedrijfsanalyses.

SQL is een standaardtaal die door de meeste relationele databankbeheersystemen wordt gebruikt, waaronder Microsoft SQL Server, Oracle, MySQL en PostgreSQL. Het wordt gebruikt om query's te schrijven, dat zijn verklaringen waarmee gegevens worden opgehaald uit een of meer tabellen in een database. SQL kan ook worden gebruikt om tabellen aan te maken en te wijzigen, en om gebruikersrechten en beveiliging te beheren.

Een van de voordelen van SQL is zijn veelzijdigheid. Het kan worden gebruikt om gegevens op te halen uit een database, gegevens te filteren op basis van specifieke criteria en gegevens te sorteren in groepen. Het kan ook worden gebruikt om gegevens uit meerdere tabellen samen te voegen, geaggregeerde waarden zoals sommen en gemiddelden te berekenen, en complexe berekeningen en statistische analyses uit te voeren.

SQL is een belangrijk hulpmiddel voor gegevensanalisten, business intelligence professionals en ontwikkelaars, omdat het hen in staat stelt grote hoeveelheden gegevens snel en efficiënt te beheren en te manipuleren. Het is ook een waardevolle vaardigheid voor iedereen die werkzaam is in de IT-industrie, omdat veel organisaties vertrouwen op databases om hun kritische gegevens op te slaan en te beheren.

Kortom, SQL is een essentieel hulpmiddel voor het werken met relationele databases en wordt gebruikt door organisaties van alle groottes en industrieën om hun gegevens te beheren en weloverwogen zakelijke beslissingen te nemen.

Waarom SQL?

Structured Query Language (SQL) is essentieel voor het beheer van gegevens in het huidige digitale tijdperk. Het is belangrijk omdat het bedrijven in staat stelt grote hoeveelheden gegevens efficiënt op te slaan, te beheren en op te vragen. SQL wordt in bijna elke bedrijfstak gebruikt en is een essentieel onderdeel van moderne databasebeheersystemen.

Een van de belangrijkste voordelen van SQL is dat het bedrijven in staat stelt complexe gegevensquery's met gemak uit te voeren. Hierdoor kunnen bedrijven snel en efficiënt toegang krijgen tot de gegevens die zij nodig hebben om weloverwogen beslissingen te nemen. SQL biedt ook een gestandaardiseerde taal voor het werken met relationele databases, wat het voor ontwikkelaars en analisten gemakkelijker maakt om samen te werken aan projecten.

Een ander voordeel van SQL is dat het bedrijven in staat stelt de integriteit en veiligheid van hun gegevens te handhaven. Door SQL te gebruiken om de toegang tot databases te controleren en de nauwkeurigheid van gegevens te waarborgen, kunnen bedrijven ongeautoriseerde toegang voorkomen en beschermen tegen gegevensverlies of -corruptie.

SQL is ook belangrijk omdat het een hoge mate van schaalbaarheid biedt. Naarmate bedrijven groeien en de gegevensvolumes toenemen, kunnen op SQL gebaseerde databasesystemen gemakkelijk worden opgeschaald om aan de vraag te voldoen. Dit maakt SQL een ideale keuze voor grote ondernemingen met snel evoluerende gegevensbehoeften.

Bovendien biedt SQL bedrijven de mogelijkheid om gegevenstaken en workflows te automatiseren. Door SQL-scripts en opgeslagen procedures te gebruiken, kunnen bedrijven gegevensverwerkingstaken vereenvoudigen en standaardiseren, waardoor grote databases gemakkelijker kunnen worden beheerd en onderhouden.

SQL is een essentieel hulpmiddel voor het beheren en manipuleren van gegevens in het huidige digitale landschap. Het belang ervan ligt in zijn vermogen om bedrijven te voorzien van de hulpmiddelen die ze nodig hebben om snel en efficiënt toegang te krijgen tot grote hoeveelheden gegevens, deze te analyseren en te beheren.

Hoe werkt SQL?

SQL (Structured Query Language) is een programmeertaal die is ontworpen om relationele databases te beheren en te manipuleren. SQL stelt gebruikers in staat om met databases te communiceren via verschillende commando's en verklaringen. Gebruikers kunnen databaseobjecten zoals tabellen, indexen en views creëren, wijzigen en verwijderen.

SQL wordt gebruikt om met databases te communiceren door queries te schrijven waarmee gegevens kunnen worden opgehaald en gemanipuleerd. De taal biedt een standaardsyntaxis voor communicatie met verschillende relationele databasemanagementsystemen (RDBMS) zoals Oracle, Microsoft SQL Server, MySQL en PostgreSQL.

SQL wordt gebruikt om gegevens uit databases te halen met behulp van verschillende query-statements. Gebruikers kunnen specifieke gegevens uit tabellen selecteren op basis van bepaalde voorwaarden of criteria. SQL kan ook worden gebruikt om gegevens uit meerdere tabellen samen te voegen, gegevens te aggregeren om samenvattingen te berekenen, en bestaande gegevens in tabellen te wijzigen.

De syntaxis van SQL is gebaseerd op een reeks regels en richtlijnen die bepalen hoe queries moeten worden opgebouwd. Dankzij deze standaardisatie kan SQL gemakkelijk worden gebruikt in verschillende databases en platforms.

SQL is een essentieel hulpmiddel voor het beheren en analyseren van grote hoeveelheden gegevens. Het stelt gebruikers in staat zinvolle inzichten en informatie uit databases te halen, die kunnen worden gebruikt om zakelijke beslissingen en strategieën te onderbouwen.

10 voordelen van SQL

 1. Verbeterd gegevensbeheer: SQL biedt een efficiënte manier om grote gegevenssets te beheren, waardoor het gemakkelijker wordt om gegevens effectief te organiseren, te sorteren en te analyseren.
 2. Ophalen van gegevens: SQL is ontworpen om gemakkelijk gegevens op te halen uit één of meer tabellen. Het biedt een eenvoudige syntaxis waarmee gebruikers kunnen specificeren welke gegevens ze moeten ophalen en hoe ze die moeten ophalen.
 3. Gegevensintegriteit: SQL zorgt ervoor dat gegevens accuraat, consistent en betrouwbaar zijn door functies als constraints, triggers en referentiële integriteit.
 4. Gegevens Beveiliging: SQL biedt beveiligingsfuncties waarmee gebruikers de toegang tot databases en tabellen kunnen controleren, zodat alleen bevoegde gebruikers gegevens kunnen bekijken en wijzigen.
 5. Automatisering: SQL biedt de mogelijkheid om taken zoals gegevensinvoer, updates en back-ups te automatiseren, waardoor de tijd en moeite die nodig is om databases te beheren wordt verminderd.
 6. Schaalbaarheid: SQL is ontworpen om te werken met grote datasets, waardoor het schaalbaar is en ideaal voor gebruik in toepassingen op bedrijfsniveau.
 7. Standaardisatie: SQL is een veelgebruikte taal en is de industriestandaard geworden voor het werken met databases, waardoor een gemeenschappelijke taal ontstaat die op verschillende platforms kan worden gebruikt.
 8. Betere besluitvorming: SQL biedt de mogelijkheid om snel en gemakkelijk gegevens te analyseren, waardoor gebruikers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen op basis van de verkregen inzichten.
 9. Verbeterde productiviteit: SQL kan de productiviteit helpen verbeteren doordat gebruikers gegevens snel en efficiënt kunnen openen, organiseren en analyseren.
 10. Compatibiliteit: SQL kan worden gebruikt met een breed scala van toepassingen en databases, waardoor het een veelzijdige tool is die kan worden gebruikt in verschillende systemen en platforms.

Zo kan SQL uw bedrijf helpen

SQL kan bedrijven op verschillende manieren helpen, zoals het stroomlijnen van gegevensbeheer en analyseprocessen, het verbeteren van besluitvormingsmogelijkheden, het verbeteren van gegevensbeveiliging en het verbeteren van de samenwerking tussen verschillende afdelingen. Door SQL te gebruiken kunnen bedrijven grote datasets efficiënt beheren en snel relevante informatie opvragen, waardoor ze datagestuurde beslissingen kunnen nemen die de groei van hun bedrijf stimuleren. Bovendien kan SQL bedrijven helpen bij het maken van aangepaste rapporten en dashboards om complexe gegevens te visualiseren, waardoor het gemakkelijker wordt om trends, patronen en afwijkingen te identificeren.

SQL kan bedrijven ook helpen de nauwkeurigheid en consistentie van gegevens te waarborgen door strikte regels voor gegevensvalidatie af te dwingen en ervoor te zorgen dat gegevens in een gestructureerd formaat worden opgeslagen. Dit kan de algehele gegevenskwaliteit verbeteren, wat cruciaal is voor het maken van gefundeerde zakelijke beslissingen.

Bovendien kan SQL bedrijven helpen één enkele bron van waarheid voor hun gegevens te creëren, waardoor doublures en inconsistenties in verschillende systemen worden verminderd. Dit kan de samenwerking tussen verschillende afdelingen verbeteren en ervoor zorgen dat iedereen met dezelfde nauwkeurige gegevens werkt. Tenslotte kan SQL bedrijven helpen te voldoen aan wettelijke eisen door ervoor te zorgen dat gevoelige gegevens goed worden beveiligd en alleen toegankelijk zijn voor bevoegd personeel.

SQL training

Cursussen voor SQL zijn geschikt voor elke IT professional, zowel particulier als zakelijk. Naar aanleiding van uw reeds opgedane trainingen en kennis, kiest u zelf met welke SQL training u begint, of juist verder gaat. Heeft u advies hierover nodig? Dan staan we voor u klaar via telefoon, chat en e-mail.

Voor elke aangeschafte online training heeft u 1 jaar toegang. 24 uur per dag, 7 dagen per week tot wel 365 dagen lang. Zo bepaalt u zelf wanneer en hoelang u leert voor de training. Komt het overdag even niet uit? De avond en nacht zijn voor u beschikbaar. Zelfs als u enkele weken op vakantie gaat, dan is dit geen probleem en pakt u het simpelweg na uw welverdiende vakantie weer op.

SQL certificeringen

SQL certificeringen zijn ontworpen om iemands kennis en expertise in SQL, een veelgebruikte taal voor het beheren en manipuleren van relationele databases, aan te tonen. SQL-certificeringen worden aangeboden door een aantal organisaties, waaronder softwareleveranciers, beroepsverenigingen en onderwijsinstellingen.

 • Microsoft Certified: Azure Data Fundamentals - Deze Microsoft certificering valideert fundamentele kennis van kerngegevensconcepten in Microsoft Azure, waaronder relationele en niet-relationele gegevens, query's en manipulatie van gegevens, en opties voor gegevensopslag.
 • Oracle Certified Professional, MySQL Database Administrator - Deze Oracle certificering valideert de vaardigheden om MySQL-databases te installeren, configureren, beheren en optimaliseren.
 • IBM Certified Database Administrator - DB2 - Deze IBM certificering bevestigt de vaardigheden voor het beheren, configureren en beveiligen van DB2-databases.
 • Teradata Certified Professional Program - Deze Teradata certificering bevestigt de vaardigheden voor het ontwerpen, implementeren en onderhouden van Teradata-databases.
 • SAS Certified Base Programmer for SAS 9 - Deze SAS certificering valideert de vaardigheden om gegevens te openen en te manipuleren, gegevensstructuren te creëren, rapporten te genereren en fouten in SAS-programmering af te handelen.
 • Cloudera Certified Associate - Deze Cloudera certificering bevestigt de vaardigheden om te werken met Cloudera's distributie van Hadoop, inclusief data-invoer, -transformatie en -analyse.
 • PostgreSQL Certified Professional - Deze PostgreSQL certificering valideert de vaardigheden voor het installeren, configureren en beheren van PostgreSQL-databases.
 • AWS Certified Database - Specialty - Deze AWS certificering valideert de vaardigheden voor het ontwerpen, implementeren en onderhouden van AWS-databaseoplossingen, waaronder relationele, niet-relationele en datawarehousing-databases.
 • Google Cloud Certified - Data Engineer - Deze Google certificering valideert de vaardigheden voor het ontwerpen, bouwen en onderhouden van gegevensverwerkingssystemen op het Google Cloud Platform.
 • MongoDB Certified DBA - Deze MongoDB certificering valideert de vaardigheden om MongoDB-databases te installeren, configureren, beheren en problemen op te lossen.

Banen en carrière-gerelateerde SQL certificeringen

Het hebben van SQL-certificeringen kan verschillende kansen op een baan in de IT-industrie bieden. Hier zijn enkele voorbeelden van banen en carrières die SQL certificeringen vereisen of ervan profiteren:

 • Databasebeheerder: SQL certificeringen zoals Microsoft SQL Server, Oracle Database, of MySQL kunnen iemands vaardigheden in het beheren en onderhouden van databases verbeteren.
 • Business Intelligence Analist: SQL vaardigheden zijn nodig voor het maken van rapporten en dashboards in business intelligence tools zoals Microsoft Power BI of Tableau.
 • Gegevensanalist: SQL is een fundamentele vaardigheid voor data-analisten om inzichten uit grote datasets te halen en rapporten te maken.
 • Gegevenswetenschapper: SQL wordt gebruikt voor query's, join en manipulatie van datasets voor machine learning en statistische analyse.
 • Softwareontwikkelaar: SQL is essentieel voor het creëren en onderhouden van databases in web- en softwaretoepassingen.
 • IT Project Manager: SQL certificeringen kunnen een basis bieden voor het beheren en plannen van database-gerelateerde projecten.
 • Kwaliteitscontrole analist: SQL-vaardigheden zijn nuttig voor het testen en verifiëren van de nauwkeurigheid van gegevens in softwaretoepassingen.
 • Technisch ondersteuner: SQL-kennis kan helpen bij het oplossen van problemen met databases en gegevensintegriteit.
 • Cloud Engineer: SQL is noodzakelijk voor het beheren en implementeren van databases op cloud platforms zoals Microsoft Azure, Amazon Web Services, of Google Cloud Platform.
 • Systeemanalist: SQL is een waardevolle vaardigheid voor het analyseren en verbeteren van database-gerelateerde systemen en processen.

SQL-certificeringen kunnen leiden tot meer kansen op werk, hogere salarissen en vooruitgang in IT-carrières.

Geschiedenis van SQL

Structured Query Language, beter bekend als SQL, is een programmeertaal die wordt gebruikt om te communiceren met relationele databanken en deze te beheren. Sinds zijn ontstaan in de jaren 1970 is SQL de standaard geworden voor het beheren en bevragen van gegevens in een groot aantal sectoren.

De oorsprong van SQL gaat terug tot de onderzoeksafdeling van IBM Corporation in het begin van de jaren zeventig. In die tijd ontwikkelde IBM een nieuw type database, System R genaamd, waarvoor een querytaal nodig was om met de gegevens te communiceren. Donald D. Chamberlin en Raymond F. Boyce, twee onderzoekers bij IBM, ontwikkelden SQL als een manier om gegevens binnen System R te beheren.

Na zijn creatie won SQL snel aan populariteit in de bedrijfswereld, vooral in de financiële en bancaire sector. Met zijn vermogen om grote hoeveelheden gegevens efficiënt te beheren, werd SQL de standaardtaal voor bedrijven van elke omvang. Toen het internet in de jaren negentig begon te groeien, werd SQL nog belangrijker, omdat het werd gebruikt om de enorme hoeveelheden gegevens te beheren die door websites en online toepassingen werden gegenereerd.

Vandaag de dag wordt SQL gebruikt door miljoenen ontwikkelaars en data professionals over de hele wereld. Naast het gebruik in traditionele relationele databases, wordt SQL ook gebruikt in nieuwere technologieën zoals big data platforms en cloud-based databases. Zijn flexibiliteit en gebruiksgemak maken het een waardevol hulpmiddel voor het beheren en analyseren van gegevens in vrijwel elke bedrijfstak.

Aangezien SQL zich blijft ontwikkelen en aanpassen aan nieuwe technologieën, zal het belang ervan in de wereld van gegevensbeheer en -analyse naar verwachting alleen maar toenemen. Met de stijgende vraag naar bekwame SQL-professionals kan het behalen van een SQL-certificaat een concurrentievoordeel opleveren op de huidige arbeidsmarkt.

Waarom OEM Office Elearning Menu?

OEM Office Elearning Menu heeft jarenlange ervaring in het aanbieden van online cursussen en trainingen. Van Excel, Word en Outlook tot aan high professional ICT trainingen voor Cisco, AWS, CompTIA en meer. 

OEM is officieel Microsoft Partner, CertiPort Partner én EC-Council Partner. Met meer dan 1000 cursussen van meer dan 200 merken is ons aanbod geschikt voor elke PC-gebruiker. Of u nu beginnende PC-gebruiker bent die voor het eerst Word opstart, of een ICT professional bent die meer wilt weten over Data Security; OEM heeft de juiste cursus of training voor u. Mist u een training? Laat het ons weten en we kijken samen graag naar de opties.

Elke afgeronde cursus levert u een officieel certificaat van deelname op. Deze is persoonlijk en specifiek aan de cursist gericht. Elke Incompany training levert automatisch een certificaat van deelname op. Bij elke E-learning cursus dient u minimaal 70% van de praktijkopdrachten te hebben afgerond om een certificaat van deelname te ontvangen.

OEM - Learn to Work

Kies uit 1000+ trainingen en cursussen van 200+ merken voor uw persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. 

Een cursus Excel, cursus Word of zelfs een volledige cursus Office komt altijd van pas. We hebben dagelijks te maken met programma's van Microsoft en het bespaart u veel tijd om deze goed onder de knie te hebben.

Ook hebben we bij OEM Office Elearning Menu trainingen voor ICT professionals. Zo leert u omgaan met databases, servers, leert u programmeren of wordt u zelfs een gecertificeerd ethisch hacker. Leer alles online via E-learning, middels cursusboeken, Walk-in trainingen of via Incompany trainingen binnen het bedrijf waar u werkzaam bent.

Nóg meer kennis

Lees onze meest recente blogartikelen

Bekijk alles