Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Windows Server trainingen

Bestel nu de beste Windows Server trainingen online. Cursus Windows Server E-learning online. Leer alles over Windows Server certificering en start vandaag nog. Benieuwd naar de Windows Server Roadmap? Onder de producten staat alles uitgelegd.

Sorteren op

4 Trainingen

4 Trainingen

Microsoft Windows Server Training

 • Type training: E-learning (online)
 • Taal: Engels
 • Online toegang: 24/7, 365 dagen na activatie
 • Interactieve multimedia lessen met video, audio en ondertiteling
 • Video's van maximaal 3-10 minuten, te bekijken in uw eigen tempo
 • Praktische oefeningen met real-time analyse van de acties en resultaten
 • Flexibel beheer met voortgangsrapportage
 • Per specifiek onderwerp een les bekijken
 • Uw antwoorden worden direct geëvalueerd
 • De software vertelt u precies waar uw eventuele fouten liggen
 • Mogelijkheid om een opdracht (onbeperkt) te herhalen
 • Oplossingsvideo's bekijken
 • Windows Server Certificeringen
 • Tips & Tricks
 • Examen Quiz
 • MeasureUp Examensimulatie (150+ vragen)
 • LiveLabs (indien beschikbaar)
 • Award Winning E-learning
 • Volledige training voor het officiële Examen
 • Gebruikersvriendelijke omgeving
 • Inclusief Online Docent (via e-mail en chat)
 • Inclusief Certificaat van Deelname

Wat is Windows Server?

Microsoft Windows Server OS (besturingssysteem) is een reeks enterprise-class serverbesturingssystemen die zijn ontworpen om diensten te delen met meerdere gebruikers en uitgebreide administratieve controle te bieden over gegevensopslag, toepassingen en bedrijfsnetwerken.

De ontwikkeling voor Windows Server begon in het begin van de jaren tachtig toen Microsoft twee besturingssystemen produceerde: MS-DOS en Windows NT. Microsoft-ingenieur David Cutler ontwikkelde de kernel van Windows NT met de bedoeling snelheid, veiligheid en betrouwbaarheid te bieden die grote organisaties nodig hebben in een server-besturingssysteem. Voor de release van Windows NT, vertrouwden veel bedrijven op het Unix besturingssysteem dat dure RISC-gebaseerde hardware nodig had om bestands- en printdiensten te draaien. Windows NT had de mogelijkheid om op minder dure x86 machines te draaien.

Een belangrijke eigenschap in de NT architectuur is symmetrische multiprocessing, waardoor applicaties sneller draaien op machines met meerdere processoren. Latere versies van Windows Server kunnen worden ingezet op hardware in het datacenter van een organisatie of op een cloudplatform, zoals Microsoft Azure.

Belangrijke functies in latere versies van Windows Server zijn Active Directory, dat het beheer van gebruikersgegevens, beveiliging en gedistribueerde bronnen automatiseert, en interoperabiliteit met andere mappen mogelijk maakt; en Server Manager, een hulpprogramma om serverrollen te beheren en configuratiewijzigingen aan te brengen in lokale of externe machines.

Hoe werkt Windows Server?

Windows Server is een versie van Windows die is gebouwd en ontworpen om te voldoen aan zakelijke behoeften. In uiterlijk en naamgeving lijkt Windows Server op de versies van Windows die zijn ontworpen voor dagelijks gebruik, zoals Windows 10. Dit is door ontwerp, aangezien elke Windows Server release overeenkomt met een Windows-versie, en beide besturingssystemen dezelfde codebase delen; Windows Server 2019 komt bijvoorbeeld overeen met Windows 10.

Maar hoewel de twee besturingssystemen sterk op elkaar lijken, is Windows Server gebouwd en ontworpen om te voldoen aan zakelijke, en specifiek server, behoeften. Bijvoorbeeld, Windows Server beschikt over tools die nodig zijn om beheerders in staat te stellen netwerken en gegevensopslag beter te controleren, evenals het hebben van administratieve functies die nuttig zijn voor toegangsbeheer.

Enigszins verwarrend is dat Windows Server-edities in drie versies bestaan, elk geschikt voor ander zakelijk gebruik:

 • Windows Server Datacenter, voornamelijk gericht op cloud- of datacenters die in hoge mate gevirtualiseerd zijn.
 • Windows Server Essentials, bedoeld voor het MKB met 25 of minder gebruikers en 50 apparaten.
 • Windows Server Standard, voor omgevingen die fysiek of slechts gedeeltelijk gevirtualiseerd zijn.

Er zijn Windows Server-versies beschikbaar die overeenkomen met de gebruikersreleases van Windows; niet alle versies van Windows Server worden echter nog officieel ondersteund door Microsoft. Bedrijven die niet-ondersteunde besturingssystemen gebruiken, moeten waar mogelijk upgraden om ervoor te zorgen dat ze de nieuwste beveiligings- en IT-updates krijgen. Windows Server 2019 is de oudste versie van Windows Server die nog steeds door Microsoft wordt ondersteund.

Windows Server 2022 is de nieuwste versie van Windows Server, die overeenkomt met het onlangs uitgebrachte Windows 11.

Hoewel Windows Server 2022 en Windows Server 2019 beide dezelfde kernfunctionaliteiten delen, heeft Microsoft enkele opmerkelijke toevoegingen gedaan aan de nieuwste Server-versie. Zo beschikt Windows Server 2022 over verbeterde beveiligingsfuncties, updates voor het Windows Admin Center en een verbeterde Kubernetes-ervaring.

Windows Server examens afleggen

Eén van de belangrijkste stappen ter voorbereiding op een Microsoft-certificeringsexamen is het vertrouwd raken met het overzicht van de examenvaardigheden. Studeren is een essentieel onderdeel van de voorbereiding op een certificeringsexamen. Om volledig voorbereid te zijn op het examen biedt OEM verschillende Windows Server trainingen aan.

Microsoft heeft strikte regels betreffende de soorten studiemiddelen ter voorbereiding op zijn examens. Het bedrijf maakt een certificering ongeldig als het vaststelt dat de deelnemer aan het examen een bron met echte examenvragen heeft gebruikt, zoals zogenaamde 'brain-dump'-sites of oefenexamens van twijfelachtige bronnen. Trainingen via OEM zijn altijd legitiem, officieel en een uitstekende voorbereiding op het daadwerkelijke examen.

Zo kan Windows Server uw bedrijf helpen

De voordelen van Windows Server maken het voor veel bedrijven de kosten waard. Hoewel niet elk klein bedrijf een server nodig heeft, zullen de bedrijven die dat wel hebben waarschijnlijk merken dat Windows Server de nodige mogelijkheden biedt, samen met een aantal andere voordelen.

Enkele van de belangrijkste voordelen van Windows Server zijn:

 • Volwaardige ondersteuning: Microsoft staat bekend om zijn volwaardige, toegewijde ondersteuningsmogelijkheden. Voor een kleiner bedrijf zonder een volledig ontwikkeld IT-team, kan de mogelijkheid om extra te leunen op Microsoft noodzakelijk zijn, terwijl er geen volledig IT-budget nodig is of het inhuren van een managed service provider voor verdere hulp.
 • Integratie met Microsoft: Als Microsoft-product integreert Windows Server gemakkelijk met andere toepassingen en diensten van Microsoft.
 • Toegang op afstand: Beheerders hebben op afstand toegang tot Windows Server via Microsofts eigen Remote Desktop Protocol (RDP). Bedrijven moeten echter voorzichtig zijn bij het gebruik van RDP, omdat accounts die niet volledig beveiligd zijn een groot veiligheidsrisico vormen.
 • Vertrouwdheid: Omdat Windows Server een codebase deelt met Windows home editions, heeft het veel van dezelfde visuele GUI-eigenschappen, zoals een bureaublad, taakbalk en Start-knop. Dit kan het voor nieuwe beheerders gemakkelijker maken om de server onder de knie te krijgen.
 • Verbeterde beveiliging: Microsoft heeft de beveiliging consequent verdubbeld als reactie op de veranderende omgeving van cyberdreigingen. Met Windows Server 2022, dat een aantal extra beveiligingsverbeteringen aan het besturingssysteem toevoegt, heeft Microsoft de beveiliging nog verder opgevoerd. Deze verbeteringen moeten helpen beschermen tegen geavanceerde bedreigingen en scenario's zoals datalekken.
 • Containers: Windows Server bevat de mogelijkheid om containers te hosten, wat mini-virtuele omgevingen zijn voor het draaien en hosten van specifieke toepassingen. Microsoft heeft ook zijn integratie met Linux uitgebreid om het hosten van bepaalde op Linux gebaseerde containers mogelijk te maken.

Windows Server is een volledig geschikt en ondersteund besturingssysteem. Afhankelijk van de bedrijfsbehoeften en de bestaande netwerkarchitectuur is Windows Server echter al dan niet ideaal voor elk bedrijf. Factoren zoals kosten kunnen ook een grote rol spelen bij het bepalen of Windows Server geschikt is voor een bedrijf. De meeste bedrijven zullen echter merken dat Windows Server effectief in hun behoeften voorziet; sommige bedrijven hebben echter meer baat bij het gebruik van Windows Server dan andere.

Enkele van de bedrijfstypes die Windows Server zouden moeten gebruiken zijn:

 • Bedrijven die zich zorgen maken over de veiligheid: Voor bedrijven die grote hoeveelheden gevoelige informatie verwerken is Windows Server een goede keuze. Dankzij de klantenondersteuning van Microsoft en de nieuwe beveiligingsfuncties van Windows Server is Windows Server wellicht een van de veiligste serverkeuzes. Toch moeten bedrijven stappen ondernemen om de cyberbeveiliging te verbeteren en niet volledig vertrouwen op de ingebouwde beveiligingsfuncties.
 • Bedrijven zonder veel technische ervaring: Het veilig en effectief opzetten van servers is niet eenvoudig zonder de nodige ervaring. Voor bedrijven zonder een toegewijd IT-team is Windows Server wellicht de beste optie, aangezien de GUI vergelijkbaar is met die van thuisversies van Windows. Bovendien kan de klantenondersteuning van Microsoft helpen bij de installatie en instelling.
 • Bedrijven die afhankelijk zijn van andere toepassingen en diensten van Microsoft: Voor bedrijven die binnen één technologische omgeving willen blijven, is Windows Server de natuurlijke keuze.
 • Bedrijven die grote hoeveelheden gegevens verwerken: Voor bedrijven die hun eigen cloud-omgeving willen hosten of grote hoeveelheden gegevens willen verwerken, is Windows Server Datacenter een natuurlijke keuze. Dit geldt met name voor bedrijven die Azure van Microsoft gebruiken of willen gebruiken voor hun cloudomgeving.

Windows Server training

Cursussen voor Windows Server zijn geschikt voor elke IT professional, zowel particulier als zakelijk. Naar aanleiding van uw reeds opgedane trainingen en kennis, kiest u zelf met welke Microsoft training u begint, of juist verder gaat. Heeft u advies hierover nodig? Dan staan we voor u klaar via telefoon, chat en e-mail.

Voor elke aangeschafte online training heeft u 1 jaar toegang. 24 uur per dag, 7 dagen per week tot wel 365 dagen lang. Zo bepaalt u zelf wanneer en hoelang u leert voor de training. Komt het overdag even niet uit? De avond en nacht zijn voor u beschikbaar. Zelfs als u enkele weken op vakantie gaat, dan is dit geen probleem en pakt u het simpelweg na uw welverdiende vakantie weer op.

Windows Server certificering per vaardigheidsniveau

Of u zich nu voorbereidt op het examen of niet, het volgen van een Windows Server certificeringstraining zal u de essentiële vaardigheden bijbrengen om uw IT-carrière tot een succes te maken. Bekijk onderstaand overzicht voor Microsoft certificeringen en de vaardigheden in een specifieke rol. 

Windows Server Roadmap

Windows Server Certificeringen

IT-professionals met één voet op locatie en een andere voet in de Microsoft-cloud hebben nu een certificering op maat om hun Windows Server-expertise in beide omgevingen te bewijzen.

Administrators die Windows Server-systemen beheren en hun kennis van Microsofts Server OS willen aantonen, zullen de Windows Server Hybrid Administrator Associate-certificering willen trainen. Een Microsoft-certificering is een troef voor IT-professionals om hun vaardigheden te bewijzen aan (toekomstige) werkgevers of om te voldoen aan eisen of initiatieven binnen hun huidige organisatie. Naast praktijkervaring geeft een Microsoft-certificering IT-professionals een manier om hun vaardigheden en ervaring te bewijzen. Daarom worden Microsoft-certificeringen algemeen beschouwd als een investering die de moeite waard is.

Het Microsoft-certificeringsprogramma bestaat al tientallen jaren, maar is de laatste jaren sterk geëvolueerd. Gedurende het grootste deel van zijn geschiedenis waren Microsoft certificeringen gebonden aan specifieke Microsoft producten. Ooit was de meest elementaire certificering van Microsoft bijvoorbeeld de Microsoft Certified Professional (MCP) certificering, die meestal aantoonde dat men bekwaam was met één enkel Microsoft product, zoals Windows.

Andere certificeringen waren bedoeld om een gedegen begrip van producten te documenteren die op de een of andere manier met elkaar verband hielden. Zo bood Microsoft in de jaren negentig een Microsoft Certified Systems Engineer (MCSE)-certificering aan waarvoor kandidaten moesten slagen voor een reeks van zes examens. Eén van de examens was gericht op algemene netwerken, maar de andere vijf waren product gerelateerd. Na verloop van tijd heeft Microsoft de MCSE-certificering geleidelijk afgeschaft, hoewel deze later in een nieuwe vorm terugkeerde, en andere multi-examencertificeringen gecreëerd, zoals de Microsoft Certified Solutions Developer (MCSD) en Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA) certificeringen.

Meer recentelijk heeft Microsoft zijn certificeringsprogramma's afgestemd op functies in plaats van op producten. Microsoft richt zijn certificeringsprogramma's nu op verschillende technische functies, waaronder ontwikkelaars, beheerders, datawetenschappers en DevOps-ingenieurs. Met deze aanpak richten kandidaten zich op de vaardigheden die ze nodig hebben voor hun baan, of een baan die ze willen, in plaats van te leren hoe elke product functie werkt, zelfs als er geen kans is dat ze die functionaliteit ooit in hun werk zullen gebruiken.

Windows Server Hybrid Administrator Associate certificering

Zoals aangegeven door de hybride aanduiding, wordt van kandidaten voor de Windows Server Hybrid Administrator Associate certificering verwacht dat zij clouddiensten implementeren en beheren die worden gebruikt in het datacenter en infrastructure as a service (IaaS) workloads die Azure gebruiken voor verschillende cloud-gebaseerde taken, zoals opslag of load-balancing.

De twee beschikbare examens voor de Windows Server 2022 certificeringen zijn:

 • AZ-800: Windows Server Hybrid Core Infrastructure beheren
 • AZ-801: Configuratie van Windows Server Hybrid Geavanceerde Diensten

De belangrijkste aandachtsgebieden van de certificering zijn:

 • Beveiliging
 • Identiteit
 • Netwerken
 • Opslag
 • Beheer
 • Computergebruik
 • Migratie
 • Herstel na rampen
 • Monitoring en evaluatie

Windows Server Hybrid Administrator Associate certificering vernieuwen?

Microsoft rol-gebaseerde certificeringen, zoals de Windows Server Hybrid Administrator Associate certificering, zijn één jaar geldig vanaf de datum waarop het laatste vereiste examen is afgelegd. Om de certificering actief te houden, moet u voor de vervaldatum een vernieuwingsexamen afleggen. 

Banen en carrière-gerelateerde Windows Server certificeringen

Verdien certificeringen die aantonen dat u op de hoogte bent van de huidige technische functies en vereisten. Microsoft Windows Server heeft certificeringstrajecten voor veel technische functies. Elk van deze certificeringen bestaat uit het afleggen van een reeks examens om de certificering te verdienen.

Een Windows Server Certificering is een test van uw kennis en vaardigheden met betrekking tot serverbeheer. Windows Server Certificering is de investering waard en de waarde die het toevoegt aan uw vaardigheden en aan uw CV weegt op tegen de kosten van de training. Laten we dieper ingaan op de voordelen van deze Microsoft-certificering.

Versla de concurrentie
Hoewel er een reëel tekort aan vaardigheden is in de IT-industrie, en er meer IT-banen zijn dan er professionals zijn om ze te vervullen, zijn de echt goede banen die goed betalen moeilijk te vinden. En als ze er zijn, worden ze snel ingevuld. De concurrentie wordt met de dag heviger, en een Microsoft-certificaat op uw cv kan u zeker helpen om op de shortlist van uw droombaan te komen. Gecertificeerde IT-professionals verdienen 16% meer dan hun niet-gecertificeerde collega's, ongeacht hun ervaring in de sector.

Betere kansen op groei
Wanneer u zich voorbereidt op een Windows Server Certificering, zult u nieuwe kennis opdoen en nieuwe vaardigheden verwerven. U zult deze vaardigheden gebruiken om beter te worden in uw werk. Dit betekent dat u dingen efficiënt en effectief gedaan krijgt, en de bandbreedte hebt om meer verantwoordelijkheden op u te nemen. Dit resulteert in een verrijking van de baan en nieuwe groeimogelijkheden binnen (en buiten) de organisatie.

Sneller aangenomen worden
Met een Microsoft Exam and Certification Badge op uw cv, zal uw wervingsproces sneller verlopen. 91% van de hiring managers hebben IT-certificering toegevoegd aan hun aanwervingscriteria. Deze Microsoft badges zijn een teken dat u alle examens hebt gehaald. Carrièreprofielen schieten omhoog met een lijst van vergelijkbare certificeringen.

Dat gezegd hebbende, met meer IT-certificaten in uw zak kunt u gemakkelijk andere sollicitanten voorbijgaan. Dat betekent echter niet dat het behalen van deze certificaten gemakkelijk is. Werkgevers hechten belang aan certificeringen vanwege de uitgebreide opleiding die nodig is om ze te behalen. 

Geschiedenis van Windows Server

1993: Windows NT 3.1 Geavanceerde Server
Microsoft bracht zijn Windows NT besturingssysteem uit in twee formaten: een voor werkstations en een voor servers. Het 32-bit besturingssysteem bevatte een hardware abstractie laag (HAL), die meer systeemstabiliteit bood door applicaties te blokkeren van directe toegang tot systeem hardware. Bedrijven konden Advanced Server gebruiken als domeincontroller om gebruikers- en groepsrechten op te slaan.

1994: Windows NT 3.5 Server
Microsoft vernieuwde belangrijke netwerkfuncties in deze server release en voegde geïntegreerde ondersteuning voor TCP/IP en Winsock toe. Andere netwerkverbeteringen zorgden ervoor dat gebruikers op andere niet-Microsoft besturingssystemen toegang kregen tot bestanden en toepassingen op het domein.

1995: Windows NT Server 3.51
Microsoft verfijnde deze versie om de prestaties te verbeteren en de hoeveelheid benodigd geheugen te verminderen. Dit server OS werd geoptimaliseerd om sneller diensten te leveren aan gebruikers door zijn bijgewerkte netwerk stack. Microsoft voegde meer connectiviteitsondersteuning toe voor bedrijven in een gemengde omgeving met zowel Windows NT als NetWare servers om gebruikers in staat te stellen diensten van elk te krijgen met een enkele credential.

1996: Windows NT Server 4.0
Microsoft leende de Windows 95 interface voor deze server OS release en gebruikte ook veel van de applicaties in het client OS, zoals de File Explorer. Microsoft breidde de netwerk protocol mogelijkheden in deze release uit om netwerk bronnen beschikbaar te maken voor een breder scala van niet-Microsoft machines. Belangrijke kenmerken in deze release waren de mogelijkheid om een server te gebruiken als Internet Information Server -- nu Internet Information Services (IIS) genoemd, en als server voor het domeinnaamsysteem. Dit server OS kon beheerders ook door verschillende taken leiden, zoals het delen van een harde schijf met een functie genaamd Administrative Wizards.

2000: Windows 2000
Windows 2000 introduceerde Active Directory, een directoryservice die informatie over netwerkobjecten opslaat en beheert, waaronder gebruikersgegevens, systemen en diensten. Met Active Directory kunnen beheerders verschillende taken uitvoeren, zoals het configureren van virtuele particuliere netwerken, gegevenscodering en het verlenen van toegang tot bestandsshares op netwerkcomputers.

Microsoft heeft in deze release ook verschillende andere belangrijke functies geïntroduceerd, waaronder; Microsoft Management Console (MMC), NTFS 3.0 bestandssysteem en ondersteuning voor dynamische schijfvolumes. Windows 2000 had drie edities (Server, Advanced Server en Datacenter) die waren gebouwd om te werken met Windows 2000 Professional, het client OS.

2003: Windows Server 2003
Microsoft introduceerde het merk 'Windows Server' met de release van Windows Server 2003 en prees de beveiligingsverbeteringen ten opzichte van Windows 2000 aan. Microsoft verhardde IIS, de webserverfunctie, en schakelde meer standaardservices uit om de exploit mogelijkheden te beperken.

Microsoft introduceerde met deze release serverrollen, waarmee beheerders een specifieke functie aan een server kunnen toewijzen, zoals domeincontroller of DNS-server. Andere nieuwe functies in deze release waren uitgebreide coderingsfuncties, een ingebouwde firewall, meer ondersteuning voor Network Address Translation (NAT) en Volume Shadow Copy Service. Windows Server 2003 had vier edities: Standard, Enterprise, Datacenter en Web.

2005: Windows Server 2003 R2
In plaats van een versienummer begon Microsoft met Windows Server 2003 R2 - of release twee - de aanduiding R2 te gebruiken. Organisaties moeten altijd een nieuwe Windows Server-licentie kopen om het nieuwe serverbesturingssysteem te kunnen gebruiken, maar R2-releases maakten gebruik van de clienttoegangslicenties (CAL's) van de onmiddellijk voorafgaande serverversie, zodat die licenties niet hoeven te worden opgewaardeerd. Deze versie verbeterde de beveiligings- en veiligheidsfuncties in Windows Server 2003.

De belangrijkste nieuwe functies in deze release waren: Active Directory Federation Services, waarmee beheerders de single sign-on toegang tot toepassingen en systemen buiten de bedrijfsfirewall kunnen uitbreiden.

Active Directory Application Mode, waarin gegevens worden opgeslagen voor toepassingen die mogelijk niet veilig genoeg worden geacht voor gebruik in het Active Directory-systeem.
Deze versie voegde ook verbeteringen toe aan bestandsreplicatie en gegevenscompressie voor bijkantoorservers. Een van de beveiligingsverbeteringen in deze release was de Security Configuration Wizard, waarmee beheerders consistent beveiligingsbeleid kunnen toepassen op meerdere machines.

2008: Windows Server 2008
Windows Server 2008 voegde nieuwe functies toe zoals: Hyper-V virtualisatiesoftware, failover clustering, Event Viewer, Server Core - de minimale implementatieoptie die via de opdrachtregel wordt beheerd, en Server Manager-console, gebruikt om serverrollen en -functies toe te voegen en te beheren op lokale en externe machines. Microsoft heeft ook de networking stack en Active Directory herzien om de Group Policy en identity management mogelijkheden te verbeteren.

Windows Server 2008 is verkrijgbaar in vier edities: Standard, Enterprise, Datacenter en Web.

2009: Windows Server 2008 R2
Microsoft gebruikte zijn Windows 7-kernel voor dit serverbesturingssysteem en prees de verbeterde schaalbaarheid en beschikbaarheidsfuncties aan. Microsoft verbeterde Active Directory voor een betere afhandeling van gebruikersaccounts en meer granulaire controle met beleid. Het bedrijf heeft ook de Terminal Services-functionaliteit bijgewerkt en omgedoopt tot Remote Desktop Services (RDS). Nieuwe functies in deze release zijn BranchCache en DirectAccess, beide gericht op het verbeteren van de manier waarop gebruikers op externe locaties hun werk kunnen doen.

Dit serverbesturingssysteem deelt, net als zijn voorganger, een deel van de beheer- en beveiligingsfunctionaliteit die in het Windows Vista-clientbesturingssysteem wordt gebruikt. Windows Server 2008 R2 betekende ook een verandering van een 32-bits serverbesturingssysteem naar een 64-bits versie.

2012: Windows Server 2012
Microsoft voegde een aantal cloud-gerelateerde functies toe aan Windows Server 2012 en ging zelfs zover om het het "Cloud OS" te noemen, zodat organisaties gemakkelijker diensten kunnen draaien in publieke of private clouds. Het bedrijf voerde ook belangrijke updates door voor de opslaginfrastructuur en het Hyper-V virtualisatieplatform van het besturingssysteem. Opmerkelijke nieuwe functies in deze release waren de Hyper-V virtuele switch, Hyper-V Replica, Storage Spaces en het ReFS-bestandssysteem.

Een andere verandering bij deze release is dat Microsoft de standaardinstallatieoptie heeft gewijzigd in Server Core, waarvoor beheerders PowerShell moeten gebruiken. Bij deze release had PowerShell 2.300 cmdlets beschikbaar voor beheer.

Deze serverversie kwam in vier edities: Essentials, Foundation, Standard en Datacenter. De Standard- en Datacenter-edities hadden dezelfde functieset, maar met een Standard-licentie konden organisaties twee virtuele machines (VM's) draaien, terwijl Datacenter een onbeperkt aantal VM's toestond.

2013: Windows Server 2012 R2
Microsoft heeft met Windows Server 2012 R2 over de hele linie grote veranderingen doorgevoerd, waaronder belangrijke updates voor virtualisatie, opslag, netwerken, informatiebeveiliging en webservices.

Opmerkelijke nieuwe functies: Desired State Configuration (DSC) gebouwd op PowerShell om configuratiedrift te voorkomen en de consistentie tussen de machines van de organisatie te behouden.
Storage tiering toegevoegd aan Storage Spaces verhoogt de prestaties door vaak opgeroepen blokken gegevens automatisch te verplaatsen naar solid-state opslag.
Met Work Folders kunnen gebruikers bedrijfsbestanden ophalen en opslaan op werk- en persoonlijke apparaten via replicatie naar servers in het datacenter van de organisatie.

2016: Windows Server 2016
Microsoft heeft ondernemingen dichter bij de cloud gebracht met een aantal nieuwe functies die zijn afgestemd op het vergemakkelijken van workload-migraties, zoals ondersteuning voor Docker-containers en softwaregedefinieerde verbeteringen in netwerken.

Microsoft heeft Nano Server geïntroduceerd, een optie voor minimale serverimplementatie die bedoeld is om de beveiliging te verbeteren door de aanvalsvector te verkleinen. Volgens Microsoft is Nano Server 93% kleiner dan een volledige Windows Server-implementatie. De nieuwe Hyper-V afgeschermde VM-functie, die encryptie gebruikt om te voorkomen dat gegevens in een VM worden gecompromitteerd, is een andere knipoog naar beveiliging. De Network Controller is een belangrijke nieuwe netwerkfunctie waarmee beheerders de switches, subnetten en andere apparaten op de virtuele en fysieke netwerken kunnen beheren.

Dit serverbesturingssysteem wordt geleverd in de edities Standard en Datacenter. In eerdere Windows Server-versies hadden de Standard- en Datacenter-edities dezelfde functieset, maar verschillende licentierechten en gebruiksbeperkingen. In Windows Server 2016 heeft de Standard-editie niet de meer geavanceerde functies op het gebied van virtualisatie, opslag en netwerken.

2017: Halfjaarlijkse Channel en Long-Term Servicing Channel releases
In juni 2017 kondigde Microsoft aan dat het Windows Server zou opsplitsen in twee kanalen: het Semi-Annual Channel (SAC) en het Long-Term Servicing Channel (LTSC) -- voorheen de Long-Term Servicing Branch.

Het SAC richt zich op ondernemingen met een DevOps-kader die de voorkeur geven aan een kortere periode tussen feature-updates om de meest recente updates te krijgen voor snelle cycli van applicatieontwikkeling. SAC-releases komen elke zes maanden - een in de lente en een in de herfst - met een mainstream ondersteuning van slechts 18 maanden. Microsoft maakt het LTSC op maat voor bedrijven die de voorkeur geven aan de meer traditionele releasecyclus van twee tot drie jaar tussen belangrijke functie-updates met de typische vijf jaar mainstreamondersteuning gevolgd door vijf jaar uitgebreide ondersteuning.

De LTSC-naamgevingsconventie zal het Windows Server YYYY-formaat behouden -- zoals Windows Server 2016 -- terwijl de SAC-releases een formaat van Windows Server-versie YYMM zullen volgen. Microsoft zei dat het van plan is om de meeste verbeteringen -- met enkele variaties -- van de SAC-releases toe te voegen aan komende LTSC-releases.

Microsoft bracht zijn eerste SAC-release uit -- Windows Server versie 1709 -- in oktober 2017. Hoogtepunten van deze release waren ondersteuning voor Linux-containers met kernelisolatie geleverd door Hyper-V en een refactored Nano Server strikt voor gebruik als basis OS container image.

Bedrijven met Software Assurance op hun Windows Server Standard of Datacenter licenties of een Microsoft Developer Network (MSDN) licentie kunnen de SAC releases downloaden van Microsoft's Volume Licensing Service Center. Organisaties zonder Software Assurance kunnen SAC-releases gebruiken in Azure of een andere cloud- of hostingomgeving.

Waarom OEM Office Elearning Menu?

OEM Office Elearning Menu heeft jarenlange ervaring in het aanbieden van online cursussen en trainingen. Van Excel, Word en Outlook tot aan high professional ICT trainingen voor Cisco, AWS, CompTIA en meer. 

OEM is officieel Microsoft Partner, CertiPort Partner én EC-Council Partner. Met meer dan 1000 cursussen van meer dan 200 merken is ons aanbod geschikt voor elke PC-gebruiker. Of u nu beginnende PC-gebruiker bent die voor het eerst Word opstart, of een ICT professional bent die meer wilt weten over Data Security; OEM heeft de juiste cursus of training voor u. Mist u een training? Laat het ons weten en we kijken samen graag naar de opties.

Elke afgeronde cursus levert u een officieel certificaat van deelname op. Deze is persoonlijk en specifiek aan de cursist gericht. Elke Incompany training levert automatisch een certificaat van deelname op. Bij elke E-learning cursus dient u minimaal 70% van de praktijkopdrachten te hebben afgerond om een certificaat van deelname te ontvangen.

OEM - Learn to Work

Kies uit 1000+ trainingen en cursussen van 200+ merken voor uw persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. 

Een cursus Excel, cursus Word of zelfs een volledige cursus Office komt altijd van pas. We hebben dagelijks te maken met programma's van Microsoft en het bespaart u veel tijd om deze goed onder de knie te hebben.

Ook hebben we bij OEM Office Elearning Menu trainingen voor ICT professionals. Zo leert u omgaan met databases, servers, leert u programmeren of wordt u zelfs een gecertificeerd ethisch hacker. Leer alles online via E-learning, middels cursusboeken, Walk-in trainingen of via Incompany trainingen binnen het bedrijf waar u werkzaam bent.

Nóg meer kennis

Lees onze meest recente blogartikelen

Bekijk alles