Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

NoSQL trainingen

Bestel nu de beste NoSQL trainingen online. Cursus NoSQL E-learning online. Leer alles over NoSQL en start vandaag nog. Wilt u meer informatie? Onder de producten staat alles uitgelegd.

Sorteren op

4 Trainingen

4 Trainingen

NoSQL Training

 • Type training: E-learning (online)
 • Taal: Engels
 • Online toegang: 24/7, 365 dagen na activatie
 • Interactieve multimedia lessen met video, audio en ondertiteling
 • Video's van maximaal 3-10 minuten, te bekijken in uw eigen tempo
 • Praktische oefeningen met real-time analyse van de acties en resultaten
 • Flexibel beheer met voortgangsrapportage
 • Per specifiek onderwerp een les bekijken
 • Uw antwoorden worden direct geëvalueerd
 • De software vertelt u precies waar uw eventuele fouten liggen
 • Mogelijkheid om een opdracht (onbeperkt) te herhalen
 • Oplossingsvideo's bekijken
 • NoSQL Certificeringen
 • Tips & Tricks
 • Examen Quiz
 • MeasureUp Examensimulatie (150+ vragen)
 • LiveLabs (indien beschikbaar)
 • Award Winning E-learning
 • Volledige training voor het officiële Examen
 • Gebruikersvriendelijke omgeving
 • Inclusief Online Docent (via e-mail en chat)
 • Inclusief Certificaat van Deelname

Wat is NoSQL?

NoSQL staat voor 'not only SQL' en verwijst naar een databasebeheersysteem dat een niet-relationele manier biedt om gegevens op te slaan en op te vragen. In tegenstelling tot traditionele relationele databanken die tabellen met vooraf gedefinieerde schema's gebruiken om gegevens op te slaan, maken NoSQL-databanken gebruik van verschillende gegevensmodellen, zoals key-value, document, kolomfamilie en grafiek.

NoSQL-databases zijn ontwikkeld als antwoord op de behoefte aan flexibele, schaalbare en krachtige databases die big data en real-time toepassingen aankunnen. Ze zijn ontworpen om ongestructureerde en halfgestructureerde gegevens te ondersteunen, die vaak moeilijk op te slaan en te verwerken zijn in traditionele databanken.

NoSQL-databases worden vaak gebruikt in webtoepassingen, mobiele apps en andere real-time toepassingen die snelle en efficiënte gegevenstoegang vereisen. Ze worden ook gebruikt in big data analytics en machine learning toepassingen.

Enkele populaire NoSQL-databases zijn MongoDB, Cassandra, Couchbase, Redis en Apache HBase. Elk van deze databases biedt unieke functies en mogelijkheden die zijn ontworpen om te voldoen aan verschillende zakelijke behoeften.

Waarom NoSQL?

NoSQL is belangrijk omdat het meer flexibiliteit biedt bij de verwerking van grote hoeveelheden ongestructureerde en halfgestructureerde gegevens. In tegenstelling tot traditionele relationele databanken zijn NoSQL-databanken ontworpen om verschillende soorten gegevens te verwerken en vereisen zij geen vooraf gedefinieerde schema's. Dit maakt een snellere en efficiëntere verwerking van grote hoeveelheden gegevens mogelijk, alsook de mogelijkheid om gemakkelijk horizontaal te schalen. Hierdoor kunnen grote hoeveelheden gegevens sneller en efficiënter worden verwerkt, en kan gemakkelijk horizontaal worden geschaald door meer knooppunten aan een cluster toe te voegen.

NoSQL-databases zijn ook zeer geschikt voor gebruik in moderne webtoepassingen, die vaak real-time toegang vereisen tot grote hoeveelheden gegevens uit meerdere bronnen.

Hoe werkt NoSQL?

NoSQL-databanken werken met niet-relationele modellen voor het opslaan en ophalen van gegevens. Deze databanken gebruiken verschillende gegevensmodellen, zoals documentgeoriënteerde, sleutelwaarde-, kolom- en grafiekmodellen. In tegenstelling tot traditionele relationele databanken gebruiken NoSQL-databanken geen tabellen, rijen en kolommen om gegevens te organiseren en op te slaan. In plaats daarvan worden gegevens opgeslagen in documenten, sleutelwaardeparen of andere gegevensstructuren die een flexibelere en schaalbaardere gegevensopslag mogelijk maken.

NoSQL-databases gebruiken ook een gedistribueerde architectuur om grote hoeveelheden gegevens en veel verkeer aan te kunnen. Ze zijn ontworpen om in hoge mate beschikbaar, schaalbaar en fouttolerant te zijn, met de mogelijkheid om nieuwe knooppunten aan het systeem toe te voegen om de capaciteit indien nodig te vergroten. NoSQL-databases gebruiken ook vaak een schema-loos ontwerp, wat betekent dat gegevens kunnen worden toegevoegd of gewijzigd zonder dat een rigide schema hoeft te worden aangepast.

Voor interactie met een NoSQL-database gebruiken ontwikkelaars API's die functionaliteit bieden voor het creëren, ophalen, bijwerken en verwijderen van gegevens. Deze API's kunnen taalspecifiek of gestandaardiseerd zijn, zoals de MongoDB API of de Apache Cassandra Query Language (CQL). In het algemeen bieden NoSQL-databases een flexibel en schaalbaar alternatief voor traditionele relationele databases voor de verwerking van grote hoeveelheden gegevens in moderne webtoepassingen en andere gegevensintensieve omgevingen.

10 voordelen van NoSQL

 1. Schaalbaarheid: NoSQL-databases zijn doorgaans ontworpen om grote hoeveelheden gegevens te verwerken en kunnen horizontaal worden geschaald over meerdere servers.
 2. Flexibiliteit: NoSQL-databases zijn vaak schema-loos of hebben een flexibel schema, wat het gemakkelijker maakt om veranderingen in datamodellen op te vangen.
 3. Hoge prestaties: NoSQL-databases zijn vaak geoptimaliseerd voor specifieke use cases, wat resulteert in snellere queryprestaties dan traditionele SQL-databases.
 4. Beschikbaarheid: NoSQL-databases kunnen een hoge beschikbaarheid en fouttolerantie bieden via technieken als replicatie en sharding.
 5. Kosteneffectief: Veel NoSQL-databases zijn open source of hebben gratis gemeenschapsedities, waardoor ze een kosteneffectieve optie zijn voor kleine en grote bedrijven.
 6. Gebruiksvriendelijk: NoSQL-databases hebben vaak eenvoudige en intuïtieve interfaces die weinig tot geen SQL-kennis vereisen.
 7. Real-time analyse: NoSQL-databases kunnen gegevens met een hoge snelheid verwerken, waardoor ze ideaal zijn voor real-time analyse en verwerking van grote gegevensstromen.
 8. Cloud-native: NoSQL-databases zijn vaak cloud-native en ontworpen om goed te werken in cloud-omgevingen.
 9. Beveiliging: NoSQL-databases kunnen veilige toegang tot gegevens bieden via encryptie en toegangscontrolemechanismen.
 10. Hoge beschikbaarheid: NoSQL-databases zijn vaak ontworpen om hoge beschikbaarheid te bieden via replicatie en andere technieken, zodat gegevens altijd toegankelijk zijn.

Zo kan NoSQL uw bedrijf helpen

NoSQL kan bedrijven helpen door flexibele en schaalbare oplossingen te bieden voor het beheer van grote en complexe datasets. Het maakt een efficiëntere verwerking van ongestructureerde en halfgestructureerde gegevens mogelijk, en maakt snellere en flexibelere gegevensanalyse mogelijk. NoSQL-databases zijn ook zeer beschikbaar en fouttolerant, waardoor de betrouwbaarheid en consistentie van de gegevens wordt gegarandeerd. Met NoSQL kunnen bedrijven real-time toepassingen bouwen, big data opslaan en analyseren, en waardevolle inzichten verkrijgen uit diverse gegevensbronnen.

Bovendien kunnen NoSQL-databases worden ingezet op verschillende platforms, waaronder cloud-omgevingen, waardoor het een ideale keuze is voor moderne, gegevensintensieve toepassingen. Uiteindelijk kan NoSQL bedrijven de hulpmiddelen en infrastructuur bieden die ze nodig hebben om hun gegevens effectief te beheren, geïnformeerde beslissingen te nemen en innovatie te stimuleren.

NoSQL training

Cursussen voor NoSQL zijn geschikt voor elke IT professional, zowel particulier als zakelijk. Naar aanleiding van uw reeds opgedane trainingen en kennis, kiest u zelf met welke NoSQL training u begint, of juist verder gaat. Heeft u advies hierover nodig? Dan staan we voor u klaar via telefoon, chat en e-mail.

Voor elke aangeschafte online training heeft u 1 jaar toegang. 24 uur per dag, 7 dagen per week tot wel 365 dagen lang. Zo bepaalt u zelf wanneer en hoelang u leert voor de training. Komt het overdag even niet uit? De avond en nacht zijn voor u beschikbaar. Zelfs als u enkele weken op vakantie gaat, dan is dit geen probleem en pakt u het simpelweg na uw welverdiende vakantie weer op.

NoSQL certificeringen

NoSQL biedt verschillende certificeringen aan voor databasebeheerders, ontwikkelaars en andere IT-professionals die NoSQL gebruiken of ermee werken. Deze certificeringen zijn ontworpen om de kennis en vaardigheden van de persoon in het ontwerpen, ontwikkelen en beheren van NoSQL databases te valideren.

Hier zijn enkele van de meest populaire NoSQL certificeringen:

 • MongoDB Certified Developer: Dit MongoDB certificeringsprogramma is bedoeld voor ontwikkelaars die hun vaardigheid in het bouwen van toepassingen met MongoDB, een van de populairste NoSQL-databases, willen aantonen. Het behandelt onderwerpen als datamodellering, indexering, aggregatie en sharding.
 • Couchbase Certified Developer: Deze Couchbase certificering is voor ontwikkelaars die hun vaardigheden willen tonen in het ontwerpen en bouwen van toepassingen met behulp van Couchbase, een open-source NoSQL database. Het omvat onderwerpen als datamodellering, indexering, query's en beheer.
 • DataStax Certified Apache Cassandra Developer: Deze DataStax certificering is voor ontwikkelaars die hun expertise willen aantonen in het bouwen van toepassingen met Cassandra, een zeer schaalbare NoSQL-database. Het omvat onderwerpen als datamodellering, query's en beheer.
 • Microsoft Azure Cosmos DB Certificering: Deze Microsoft certificering is bedoeld voor ontwikkelaars die hun bekwaamheid willen aantonen in het bouwen van toepassingen met Cosmos DB, een wereldwijd gedistribueerde NoSQL-databaseservice van Microsoft Azure. Het omvat onderwerpen als datamodellering, query's en beheer.
 • AWS Certified Database - Speciality: Dit AWS certificeringsprogramma is bedoeld voor databasebeheerders die hun expertise willen aantonen in het ontwerpen, implementeren en beheren van NoSQL-databases op het Amazon Web Services (AWS)-platform. Het behandelt onderwerpen als datamodellering, indexering, query's en beheer.
 • Cloudera Certified Developer voor Apache HBase: Deze Cloudera certificering is bedoeld voor ontwikkelaars die hun vaardigheden willen tonen in het bouwen van toepassingen met HBase, een NoSQL-database die draait bovenop het Hadoop Distributed File System (HDFS). Het omvat onderwerpen als datamodellering, indexering, query's en beheer.
 • CouchDB Certified Developer: Deze CouchDB certificering is bedoeld voor ontwikkelaars die hun vaardigheid willen aantonen in het bouwen van toepassingen met CouchDB, een open-source NoSQL database die gebruik maakt van een document-georiënteerd datamodel. Het omvat onderwerpen als datamodellering, query's en beheer.
 • Google Cloud Certified - Professional Data Engineer: Deze Google certificering is bedoeld voor data engineers die hun expertise willen aantonen in het ontwerpen en bouwen van schaalbare, efficiënte en betrouwbare dataverwerkingssystemen met behulp van Google Cloud Platform (GCP) services, waaronder NoSQL-databases zoals Cloud Bigtable en Cloud Datastore.
 • Redis Labs Certified Developer: Dit Redis certificeringsprogramma is bedoeld voor ontwikkelaars die hun vaardigheid in het bouwen van toepassingen met Redis, een in-memory NoSQL-database, willen aantonen. Het behandelt onderwerpen als datamodellering, indexering, query's en beheer.
 • OrientDB Certified Professional: Deze OrientDB certificering is voor ontwikkelaars en databasebeheerders die hun expertise willen aantonen in het bouwen en beheren van toepassingen met OrientDB, een multi-model NoSQL-database die grafiek-, document-, sleutelwaarde- en objectgeoriënteerde datamodellen ondersteunt. Het behandelt onderwerpen als datamodellering, query's en beheer.

Deze ICT trainingen kunnen professionals helpen hun expertise in specifieke NoSQL databases en technologieën aan te tonen, en kunnen hun vooruitzichten op een baan en hun verdienpotentieel verbeteren.

Banen en carrière-gerelateerde NoSQL certificeringen

Het hebben van NoSQL-certificaten kan verschillende kansen op werk in de technologische industrie bieden. Hier zijn enkele functies en carrières die NoSQL certificeringen vereisen of ervan profiteren:

 • NoSQL Ontwikkelaar: Deze ICT professionals werken aan het ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van NoSQL-databases, en zorgen voor datakwaliteit en -beschikbaarheid.
 • Big Data Engineer: Big data engineers werken met grote datasets, en NoSQL is een belangrijk onderdeel van het big data ecosysteem. NoSQL certificeringen kunnen gunstig zijn voor deze professionals bij het ontwerpen en ontwikkelen van big data systemen.
 • Cloud Database Administrator: Veel cloud-based databases zoals MongoDB, Cassandra, en Amazon DynamoDB maken gebruik van NoSQL technologie. NoSQL certificeringen kunnen cloud database beheerders helpen bij het beheren en administreren van deze databases.
 • Gegevenswetenschapper: Data scientists werken aan het analyseren van grote datasets en het afleiden van inzichten. NoSQL-technologie wordt vaak gebruikt bij big data analytics, en certificeringen kunnen data scientists helpen bij het werken met NoSQL-databases.
 • Data Architect: Deze professionals ontwerpen en onderhouden data-architecturen voor organisaties. NoSQL databases zijn een belangrijk onderdeel van moderne data architecturen, en NoSQL certificeringen kunnen data architecten helpen bij het ontwerpen en implementeren van NoSQL oplossingen.
 • DevOps ingenieur: DevOps ingenieurs zijn verantwoordelijk voor het beheren en automatiseren van de inzet en het onderhoud van softwaretoepassingen. NoSQL certificeringen kunnen nuttig zijn voor DevOps ingenieurs in het werken met NoSQL databases en het integreren ervan met andere systemen.
 • Databasebeheerder: Database administrators zijn verantwoordelijk voor het beheren en onderhouden van databases. NoSQL certificeringen kunnen database administrators helpen bij het beheren van NoSQL databases en het waarborgen van datakwaliteit en beschikbaarheid.
 • Business Intelligence Analyst: Business Intelligence Analisten werken aan het analyseren van gegevens om inzichten af te leiden die zakelijke beslissingen kunnen sturen. NoSQL certificeringen kunnen nuttig zijn voor deze professionals in het werken met NoSQL databases en het extraheren van gegevens voor analyse.
 • Software-ingenieur: Software engineers zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van software applicaties. NoSQL certificeringen kunnen nuttig zijn voor software engineers in het werken met NoSQL databases en het integreren ervan in software applicaties.
 • IT Manager: IT-managers houden toezicht op de technologische infrastructuur van een organisatie. NoSQL certificeringen kunnen nuttig zijn voor IT managers in het begrijpen en evalueren van NoSQL oplossingen voor hun organisaties.

Geschiedenis van NoSQL

NoSQL, of 'non-relational' databases, winnen aan populariteit sinds eind jaren 2000. De term 'NoSQL' werd in 1998 bedacht, maar pas met de opkomst van big data werden NoSQL-databases een serieus alternatief voor traditionele relationele databases.

NoSQL-databases zijn ontworpen om grote hoeveelheden ongestructureerde of halfgestructureerde gegevens te verwerken, zoals berichten op sociale media of sensorgegevens. Ze zijn flexibeler en schaalbaarder dan traditionele databases, waardoor ze steeds populairder worden in het tijdperk van big data. Enkele populaire NoSQL-databases zijn MongoDB, Cassandra en Couchbase. Naarmate de hoeveelheid gegevens blijft groeien, zullen NoSQL-databases waarschijnlijk nog belangrijker worden in de toekomst van gegevensbeheer.

Waarom OEM Office Elearning Menu?

OEM Office Elearning Menu heeft jarenlange ervaring in het aanbieden van online cursussen en trainingen. Van Excel, Word en Outlook tot aan high professional ICT trainingen voor Cisco, AWS, CompTIA en meer. 

OEM is officieel Microsoft Partner, CertiPort Partner én EC-Council Partner. Met meer dan 1000 cursussen van meer dan 200 merken is ons aanbod geschikt voor elke PC-gebruiker. Of u nu beginnende PC-gebruiker bent die voor het eerst Word opstart, of een ICT professional bent die meer wilt weten over Data Security; OEM heeft de juiste cursus of training voor u. Mist u een training? Laat het ons weten en we kijken samen graag naar de opties.

Elke afgeronde cursus levert u een officieel certificaat van deelname op. Deze is persoonlijk en specifiek aan de cursist gericht. Elke Incompany training levert automatisch een certificaat van deelname op. Bij elke E-learning cursus dient u minimaal 70% van de praktijkopdrachten te hebben afgerond om een certificaat van deelname te ontvangen.

OEM - Learn to Work

Kies uit 1000+ trainingen en cursussen van 200+ merken voor uw persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. 

Een cursus Excel, cursus Word of zelfs een volledige cursus Office komt altijd van pas. We hebben dagelijks te maken met programma's van Microsoft en het bespaart u veel tijd om deze goed onder de knie te hebben.

Ook hebben we bij OEM Office Elearning Menu trainingen voor ICT professionals. Zo leert u omgaan met databases, servers, leert u programmeren of wordt u zelfs een gecertificeerd ethisch hacker. Leer alles online via E-learning, middels cursusboeken, Walk-in trainingen of via Incompany trainingen binnen het bedrijf waar u werkzaam bent.

Nóg meer kennis

Lees onze meest recente blogartikelen

Bekijk alles