Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Networks and Telecommunications trainingen

Bestel nu de beste Networks and Telecommunications trainingen online. Leer alles over Netwerken en Telecommunicatie en start vandaag nog. Wilt u meer informatie? Onder de producten staat alles uitgelegd.

Sorteren op

13 Trainingen

13 Trainingen

Networks and Telecommunications Training

 • Type training: E-learning (online)
 • Taal: Engels
 • Online toegang: 24/7, 365 dagen na activatie
 • Interactieve multimedia lessen met video, audio en ondertiteling
 • Video's van maximaal 3-10 minuten, te bekijken in uw eigen tempo
 • Praktische oefeningen met real-time analyse van de acties en resultaten
 • Flexibel beheer met voortgangsrapportage
 • Per specifiek onderwerp een les bekijken
 • Uw antwoorden worden direct geëvalueerd
 • De software vertelt u precies waar uw eventuele fouten liggen
 • Mogelijkheid om een opdracht (onbeperkt) te herhalen
 • Oplossingsvideo's bekijken
 • ICT Certificeringen
 • Tips & Tricks
 • Examen Quiz
 • MeasureUp Examensimulatie (150+ vragen)
 • LiveLabs (indien beschikbaar)
 • Award Winning E-learning
 • Volledige training voor het officiële Examen
 • Gebruikersvriendelijke omgeving
 • Inclusief Online Docent (via e-mail en chat)
 • Inclusief Certificaat van Deelname

Wat zijn Netwerken en Telecommunicatie?

Netwerken en Telecommunicatie zijn twee verwante maar verschillende gebieden die zich bezighouden met de overdracht van informatie en gegevens over afstanden.

Een netwerk is een groep computers, apparaten of andere entiteiten die met elkaar zijn verbonden, fysiek of draadloos, zodat ze kunnen communiceren en middelen kunnen delen. Netwerken kunnen zo klein zijn als een Wi-Fi-thuisnetwerk of zo groot als een wereldwijd bedrijfsnetwerk dat meerdere landen omspant.

Telecommunicatie verwijst daarentegen specifiek naar de overdracht van informatie over lange afstanden, meestal via draad, radio of optische signalen. Telecommunicatie kan spraakcommunicatie, gegevensoverdracht, videoconferenties en andere vormen van informatie-uitwisseling omvatten.

Zowel netwerken als telecommunicatie zijn cruciale onderdelen van moderne communicatie- en informatietechnologiesystemen. Ze spelen een sleutelrol bij het in staat stellen van bedrijven, organisaties en individuen om met elkaar in contact te komen en toegang te krijgen tot informatie uit de hele wereld.

Professionals die werkzaam zijn in netwerken en telecommunicatie kunnen betrokken zijn bij het ontwerp, de implementatie en het beheer van netwerk- en telecommunicatie-infrastructuur, alsmede bij de ontwikkeling en invoering van software en toepassingen die van deze technologieën gebruikmaken. Zij kunnen ook betrokken zijn bij het oplossen van problemen met netwerkverbindingen, gegevensoverdracht en andere technische problemen.

Waarom Netwerken en Telecommunicatie?

Netwerken en telecommunicatie zijn van vitaal belang voor moderne communicatie- en informatietechnologiesystemen. Zij stellen personen, bedrijven en organisaties in staat met elkaar in contact te komen en toegang te krijgen tot informatie uit de hele wereld.

Een doeltreffende netwerk- en telecommunicatie-infrastructuur is noodzakelijk voor real-time communicatie en gegevensoverdracht, waardoor bedrijven efficiënter kunnen werken, sneller beslissingen kunnen nemen en sneller kunnen reageren op veranderende marktomstandigheden.

De voortdurende ontwikkeling van netwerken en telecommunicatietechnologie creëert een grote vraag naar geschoolde professionals die in staat zijn netwerk- en telecommunicatie-infrastructuur te ontwerpen, te implementeren en te beheren, software en toepassingen te ontwikkelen en in te zetten, en technische problemen op te lossen.

Netwerk- en telecommunicatie-expertise kan leiden tot carrières in IT-ondersteuning, netwerkadministratie, softwareontwikkeling, cyberbeveiliging en telecommunicatietechniek. Het nastreven van een carrière op dit gebied kan een geweldige manier zijn om een lonende en bevredigende carrière in de technologie-industrie op te bouwen.

Hoe werken Netwerken en Telecommunicatie?

Netwerken en telecommunicatie werken door apparaten met elkaar te laten communiceren en informatie met elkaar te laten delen. Deze communicatie kan plaatsvinden via bekabelde of draadloze verbindingen, en er kunnen verschillende apparaten bij betrokken zijn, waaronder computers, smartphones, tablets, servers, routers en switches.

Het communicatieproces houdt meestal in dat gegevens via een netwerkverbinding van het ene apparaat naar het andere worden verzonden. Deze gegevens kunnen worden verzonden in de vorm van pakketten, dat zijn kleine eenheden van informatie die gegevens, instructies en andere informatie bevatten die nodig zijn voor de communicatie.

In een typisch netwerk worden gegevens verzonden met behulp van een protocol, een reeks regels en normen die bepalen hoe gegevens worden uitgewisseld. Protocollen helpen ervoor te zorgen dat gegevens op een veilige en efficiënte manier worden overgedragen en dat apparaten effectief met elkaar kunnen communiceren.

Telecommunicatie, een onderdeel van netwerken, omvat de overdracht van informatie over lange afstanden, vaak met behulp van verschillende technologieën, zoals satellieten, glasvezelkabels en draadloze netwerken. Hierdoor kunnen mensen communiceren en informatie uitwisselen over grote afstanden, en dit is een essentieel onderdeel geworden van de moderne communicatie.

Over het algemeen bieden netwerken en telecommunicatie een kader voor apparaten om met elkaar te communiceren en informatie uit te wisselen, waardoor bedrijven, organisaties en personen toegang krijgen tot de informatie die zij nodig hebben om effectief en efficiënt te werken.

10 voordelen van Netwerken en Telecommunicatie

 1. Betere communicatie: Dankzij netwerken en telecommunicatie kunnen personen en organisaties effectiever en efficiënter communiceren, ongeacht de afstand.
 2. Verhoogde productiviteit: Dankzij de mogelijkheid om in real time te communiceren en informatie te delen, kunnen netwerken en telecommunicatie de productiviteit verhogen en teams in staat stellen doeltreffender te werken.
 3. Verhoogde toegankelijkheid: De ruime beschikbaarheid van netwerken en telecommunicatietechnologie betekent dat mensen en organisaties van vrijwel overal ter wereld toegang hebben tot informatie en met elkaar kunnen communiceren.
 4. Meer samenwerking: Dankzij netwerken en telecommunicatie kunnen personen en teams doeltreffender samenwerken, zowel binnen een organisatie als met partners en klanten buiten de organisatie.
 5. Efficiënter gebruik van middelen: Dankzij netwerken en telecommunicatie kunnen bedrijven middelen zoals printers, servers en opslag delen, wat de kosten kan verlagen en de efficiëntie kan verhogen.
 6. Betere klantenservice: Dankzij de mogelijkheid om in real time te communiceren en informatie te delen, kunnen bedrijven een snellere en meer gepersonaliseerde klantenservice bieden.
 7. Eenvoudigere toegang tot informatie: Netwerken en telecommunicatie bieden snelle en gemakkelijke toegang tot informatie, waardoor de besluitvorming kan worden verbeterd en bedrijven sneller kunnen reageren op veranderende marktomstandigheden.
 8. Meer innovatie: Met toegang tot de nieuwste technologie en informatie kunnen organisaties gemakkelijker innoveren en nieuwe producten en diensten ontwikkelen.
 9. Grotere schaalbaarheid: Netwerken en telecommunicatie bieden een schaalbare infrastructuur die organisaties kan ondersteunen bij hun groei en uitbreiding.
 10. Groter concurrentievermogen: Met het vermogen om snel en efficiënt te communiceren en toegang te krijgen tot informatie kunnen organisaties concurrerender worden op hun markten.

Zo kunnen Netwerken en Telecommunicatie uw bedrijf helpen

Netwerken en telecommunicatie zijn essentieel voor moderne bedrijven. Ze stellen individuen en teams in staat effectiever te communiceren, zowel binnen een organisatie als met partners en klanten buiten de organisatie. Door toegang te bieden tot de nieuwste technologie en informatie kunnen netwerken en telecommunicatie de productiviteit verhogen en teams in staat stellen effectiever te werken. Dit leidt tot betere samenwerking en besluitvorming, wat op zijn beurt de efficiëntie en klantenservice kan verbeteren.

Dankzij de mogelijkheid om in real time te communiceren en informatie te delen, kunnen netwerken en telecommunicatie bedrijven helpen sneller te reageren op veranderende marktomstandigheden. Zij bieden ook een schaalbare infrastructuur die organisaties kan ondersteunen wanneer zij groeien en uitbreiden. Door toegang tot de nieuwste technologie en informatie kunnen organisaties gemakkelijker innoveren en nieuwe producten en diensten ontwikkelen.

Netwerken en telecommunicatie bieden ook meer flexibele werkregelingen, die werken op afstand of onderweg ondersteunen, wat het evenwicht tussen werk en privéleven kan verbeteren. In het algemeen kunnen netwerken en telecommunicatie bedrijven helpen efficiënter te werken, betere beslissingen te nemen en concurrerend te blijven in hun sector.

Netwerken en telecommunicatie kunnen bedrijven tal van voordelen bieden, waaronder;

 • Betere communicatie: Dankzij netwerken en telecommunicatie kunnen individuen en teams effectiever communiceren, zowel binnen een organisatie als met partners en klanten buiten de organisatie. Dit kan de samenwerking verbeteren, relaties opbouwen en een betere besluitvorming ondersteunen.
 • Verhoogde productiviteit: Door toegang te bieden tot de nieuwste technologie en informatie kunnen netwerken en telecommunicatie de productiviteit verhogen en teams in staat stellen effectiever te werken.
 • Verbeterde klantenservice: Met de mogelijkheid om in real time te communiceren en informatie te delen, kunnen bedrijven een snellere en persoonlijkere klantenservice bieden.
 • Meer efficiëntie: Dankzij netwerken en telecommunicatie kunnen bedrijven middelen delen, zoals printers, servers en opslag, wat de kosten kan verlagen en de efficiëntie kan verhogen.
 • Eenvoudigere toegang tot informatie: Netwerken en telecommunicatie bieden snelle en gemakkelijke toegang tot informatie, waardoor de besluitvorming kan worden verbeterd en bedrijven sneller kunnen reageren op veranderende marktomstandigheden.
 • Betere samenwerking: Door de mogelijkheid om in real time te communiceren en informatie te delen, kunnen netwerken en telecommunicatie individuen en teams in staat stellen doeltreffender samen te werken, zowel binnen een organisatie als met partners en klanten buiten de organisatie.
 • Flexibelere werkregelingen: Netwerken en telecommunicatie kunnen werknemers in staat stellen op afstand of onderweg te werken, wat flexibelere werkregelingen kan ondersteunen en het evenwicht tussen werk en privéleven kan verbeteren.
 • Meer innovatie: Met toegang tot de nieuwste technologie en informatie kunnen organisaties gemakkelijker innoveren en nieuwe producten en diensten ontwikkelen.
 • Grotere schaalbaarheid: Netwerken en telecommunicatie bieden een schaalbare infrastructuur die organisaties kan ondersteunen als ze groeien en uitbreiden.
 • Beter concurrentievermogen: Met het vermogen om snel en efficiënt te communiceren en toegang te krijgen tot informatie kunnen organisaties concurrerender worden op hun markten. In het algemeen kunnen netwerken en telecommunicatie bedrijven helpen efficiënter te werken, betere beslissingen te nemen en concurrerend te blijven in hun sector.

Netwerken en Telecommunicatie training

Een training Netwerken en Telecommunicatie richt zich op de beginselen, technologieën en praktijken die betrokken zijn bij het bouwen, beheren en beveiligen van netwerken en telecommunicatiesystemen. De training kan een breed scala aan onderwerpen behandelen, zoals netwerkprotocollen, netwerkarchitecturen, routing en switching, draadloze netwerken, netwerkbeveiliging, spraak- en datacommunicatie en cloud-based netwerken.

De doelstellingen van Netwerk- en telecommunicatietraining kunnen variëren, afhankelijk van de de specifieke cursus. Over het algemeen is de training echter bedoeld om deelnemers te helpen een diepgaand begrip te ontwikkelen van de concepten, technologieën en beste praktijken voor het bouwen en beheren van netwerken en telecommunicatiesystemen. Deelnemers kunnen leren hoe zij netwerken en telecommunicatiesystemen kunnen ontwerpen, implementeren, problemen kunnen oplossen en beveiligen, en hoe zij de prestaties, beschikbaarheid en betrouwbaarheid van deze systemen kunnen beheren.

De voordelen van een cursus in netwerken en telecommunicatie kunnen aanzienlijk zijn. Het kan mensen helpen de vaardigheden en kennis te ontwikkelen die ze nodig hebben om hun carrière in netwerk engineering, netwerkadministratie, telecommunicatie en aanverwante gebieden vooruit te helpen. Het kan organisaties ook helpen hun netwerk- en telecommunicatie-infrastructuur te verbeteren, downtime en uitval te verminderen, en de veiligheid en betrouwbaarheid van hun systemen te verbeteren.

Om het meeste te halen uit Netwerken en Telecommunicatie training, is het belangrijk om een trainingsprogramma te kiezen dat aansluit bij uw doelen en interesses. Daarnaast is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van netwerken en telecommunicatie door deel te nemen aan bijscholing en trainingsmogelijkheden.

Networks and Telecommunications certificeringen

Certificaten voor netwerken en telecommunicatie worden aangeboden door diverse organisaties, waaronder leveranciers, brancheorganisaties en aanbieders van opleidingen. Deze certificeringen kunnen werkgevers en collega's laten zien dat iemand de vaardigheden en kennis heeft om netwerken en telecommunicatiesystemen effectief te ontwerpen, te bouwen en te beheren.

Enkele van de meest bekende en gerespecteerde certificeringen voor netwerken en telecommunicatie zijn:

 • Cisco Certified Network Associate (CCNA): De CCNA-certificering is ontworpen om kennis en vaardigheden aan te tonen in de installatie, configuratie en probleemoplossing van Cisco-netwerkapparatuur. Het omvat een reeks onderwerpen zoals netwerk grondbeginselen, LAN switching, routing, WAN-technologieën, en meer.
 • CompTIA Network+: De CompTIA Network+ certificering is leverancier-neutraal en behandelt een breed scala aan onderwerpen met betrekking tot netwerken, waaronder netwerkconcepten, infrastructuur, netwerkoperaties en netwerkbeveiliging. Het is ontworpen om kennis en vaardigheden aan te tonen in de planning, implementatie en het onderhoud van basisnetwerkinfrastructuur.
 • Certified Wireless Network Administrator (CWNA): De CWNA-certificering is ontworpen om kennis en vaardigheden aan te tonen in het ontwerpen, installeren, configureren en oplossen van problemen met draadloze netwerken. Het omvat onderwerpen als RF-fundamenten, WLAN-ontwerp, beveiliging en probleemoplossing.
 • Juniper Networks Certified Internet Associate (JNCIA): Deze certificering van Juniper Networks valideert iemands vermogen om apparaten van Juniper Networks te installeren, te configureren en te beheren.
 • Microsoft Certified Systems Engineer (MCSE): Deze certificering van Microsoft toont aan dat een kandidaat netwerk- en serverinfrastructuren van Microsoft kan ontwerpen, implementeren en beheren.
 • VMware Certified Professional (VCP): Deze certificering van VMware valideert iemands vermogen om VMware-virtualisatietechnologieën te ontwerpen, te implementeren en te beheren.
 • Certified Fiber Optic Technician (CFOT): Deze certificering van de Fiber Optic Association (FOA) valideert het inzicht van een kandidaat in glasvezelcommunicatiesystemen.
 • Certified Telecommunications Network Specialist (CTNS): Deze certificering van de Telecommunications Certification Organization (TCO) valideert iemands begrip van telecommunicatienetwerken, -systemen en -technologieën.
 • Certified Information Systems Security Professional (CISSP): Deze certificering van (ISC)2 valideert iemands vermogen om veilige informatiesystemen te ontwerpen, te implementeren en te beheren.
 • Certified Network Security Professional (CNSP): deze certificering van de International Association of Computer Security Professionals (IACSP) valideert iemands vermogen om veilige netwerken te ontwerpen, te implementeren en te beheren.
 • Cisco Certified Network Professional (CCNP): De CCNP certificering is een meer geavanceerde certificering dan CCNA, en is ontworpen om vaardigheid aan te tonen in het ontwerpen, implementeren en troubleshooten van complexe Cisco netwerken. Het omvat onderwerpen als geavanceerde routing en switching, netwerkbeveiliging en netwerkautomatisering.
 • Certified Information Security Manager (CISM): De CISM-certificering is ontworpen om kennis en vaardigheden op het gebied van het beheer van informatiebeveiligingsprogramma's aan te tonen. Het omvat onderwerpen als risicobeheer, governance en reactie op incidenten.
 • Certified in Risk and Information Systems Control (CRISC): De CRISC-certificering is ontworpen om kennis en vaardigheden aan te tonen in de identificatie, beoordeling en evaluatie van IT-risico's. Het omvat onderwerpen zoals risicobeheer, governance en incidentenbestrijding. Het omvat onderwerpen als risicobeheer, risicobeoordeling en risicorespons.
 • Project Management Professional (PMP): De PMP-certificering is ontworpen om kennis en vaardigheden in projectmanagement aan te tonen. Het behandelt onderwerpen als projectplanning, budgettering, risicomanagement en stakeholdermanagement.
 • Information Technology Infrastructure Library (ITIL): De ITIL-certificering is ontworpen om kennis en vaardigheden in IT-servicemanagement aan te tonen. Het omvat onderwerpen als servicestrategie, serviceontwerp, servicetransitie, servicegebruik en voortdurende serviceverbetering.

Het behalen van een certificaat in Netwerken en Telecommunicatie kan verschillende voordelen opleveren, zoals betere vooruitzichten op een baan, meer mogelijkheden om geld te verdienen en professionele erkenning. Om deze certificeringen te verkrijgen, moeten kandidaten meestal slagen voor een gestandaardiseerd examen en moeten zij mogelijk voldoen aan andere vereisten, zoals relevante werkervaring of opleiding. Het is belangrijk de specifieke certificeringsprogramma's en hun vereisten te onderzoeken om te bepalen welke certificeringen het meest relevant zijn voor uw carrièredoelen en interesses.

Banen en carrière-gerelateerde Netwerken en Telecommunicatie certificeringen

Er zijn veel banen en carrièrepaden op het gebied van Netwerken en Telecommunicatie, met posities beschikbaar in een breed scala van industrieën en organisaties. Enkele voorbeelden van functies op dit gebied zijn:

 • Network Administrator: verantwoordelijk voor het opzetten, onderhouden en oplossen van problemen met netwerksystemen en -infrastructuur.
 • Network Engineer: ontwerpt, implementeert en onderhoudt communicatienetwerken om de behoeften van een organisatie te ondersteunen.
 • Security Analyst: verantwoordelijk voor het identificeren en aanpakken van potentiële beveiligingsrisico's voor het netwerk en de gegevens van een organisatie.
 • Telecommunications Specialist: ontwerpt en beheert de telecommunicatiesystemen van een organisatie, met inbegrip van telefoon- en internetdiensten.
 • VoIP Engineer: ontwerpt en implementeert Voice over Internet Protocol (VoIP) systemen voor organisaties.
 • Wireless Network Engineer: ontwerpt en implementeert draadloze netwerksystemen voor organisaties.
 • Information Technology (IT) Manager: houdt toezicht op de IT-afdeling van een organisatie en is er verantwoordelijk voor dat alle technologische systemen efficiënt en effectief werken.
 • IT Consultant: geeft deskundig advies en begeleiding aan organisaties om hun technologische systemen en infrastructuur te verbeteren.
 • Netwerk Architect: ontwerpt en ontwikkelt de netwerkinfrastructuur van een organisatie om te voldoen aan de behoeften van het bedrijf.
 • Data Center Technician: verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van het datacenter van een organisatie, waar de kritieke IT-infrastructuur van de organisatie is ondergebracht.

Met de toenemende vraag naar betrouwbare en veilige netwerkinfrastructuur zal de arbeidsmarkt voor netwerk- en telecommunicatieprofessionals naar verwachting blijven groeien. Het hebben van relevante certificeringen en kwalificaties kan ook de vooruitzichten op een baan en het salarispotentieel verbeteren.

Geschiedenis van Networks and Telecommunications

Netwerken en telecommunicatie zijn al tientallen jaren onlosmakelijk verbonden met de moderne samenleving en de wereldeconomie. De vroegste vormen van netwerken en telecommunicatie gaan terug tot het begin van de 19e eeuw met de uitvinding van de telegraaf, waarmee berichten vrijwel onmiddellijk over grote afstanden konden worden verzonden. Na verloop van tijd werd de telegraaf vervangen door de telefoon, die een efficiënter communicatiemiddel bood.

De komst van computers in het midden van de 20e eeuw maakte de weg vrij voor de ontwikkeling van computernetwerken, die aanvankelijk werden gebruikt om middelen te delen tussen meerdere gebruikers. Het eerste computernetwerk, ARPANET, werd in de jaren zestig gecreëerd door het Advanced Research Projects Agency van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Naarmate computers en netwerktechnologieën zich verder ontwikkelden, ontstond aan het eind van de 20e eeuw het internet, dat mensen en bedrijven over de hele wereld met elkaar verbond. Dit wereldwijde netwerk is sindsdien een integraal onderdeel van ons dagelijks leven geworden en maakt alles mogelijk, van sociale netwerken en online winkelen tot cloud computing en werken op afstand.

Tegenwoordig zijn netwerken en telecommunicatie essentieel voor vrijwel elke bedrijfstak, van financiën en gezondheidszorg tot transport en productie. Aangezien de technologie zich in hoog tempo blijft ontwikkelen, zullen deze gebieden zich blijven ontwikkelen en een steeds belangrijkere rol spelen bij het vormgeven van de toekomst van onze onderling verbonden wereld.

Waarom OEM Office Elearning Menu?

OEM Office Elearning Menu heeft jarenlange ervaring in het aanbieden van online cursussen en trainingen. Van Excel, Word en Outlook tot aan high professional ICT trainingen voor Cisco, AWS, CompTIA en meer. 

OEM is officieel Microsoft Partner, CertiPort Partner én EC-Council Partner. Met meer dan 1000 cursussen van meer dan 200 merken is ons aanbod geschikt voor elke PC-gebruiker. Of u nu beginnende PC-gebruiker bent die voor het eerst Word opstart, of een ICT professional bent die meer wilt weten over Data Security; OEM heeft de juiste cursus of training voor u. Mist u een training? Laat het ons weten en we kijken samen graag naar de opties.

Elke afgeronde cursus levert u een officieel certificaat van deelname op. Deze is persoonlijk en specifiek aan de cursist gericht. Elke Incompany training levert automatisch een certificaat van deelname op. Bij elke E-learning cursus dient u minimaal 70% van de praktijkopdrachten te hebben afgerond om een certificaat van deelname te ontvangen.

OEM - Learn to Work

Kies uit 1000+ trainingen en cursussen van 200+ merken voor uw persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. 

Een cursus Excel, cursus Word of zelfs een volledige cursus Office komt altijd van pas. We hebben dagelijks te maken met programma's van Microsoft en het bespaart u veel tijd om deze goed onder de knie te hebben.

Ook hebben we bij OEM Office Elearning Menu trainingen voor ICT professionals. Zo leert u omgaan met databases, servers, leert u programmeren of wordt u zelfs een gecertificeerd ethisch hacker. Leer alles online via E-learning, middels cursusboeken, Walk-in trainingen of via Incompany trainingen binnen het bedrijf waar u werkzaam bent.

Nóg meer kennis

Lees onze meest recente blogartikelen

Bekijk alles