Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Microsoft SQL Server trainingen

Bestel nu de beste Microsoft SQL Server trainingen online. Cursus SQL Server E-learning online. Leer alles over Microsoft SQL Server certificering en start vandaag nog. Benieuwd naar de SQL Server Roadmap? Onder de producten staat alles uitgelegd.

Sorteren op

1 Trainingen

1 Trainingen

Microsoft SQL Server Training

 • Type training: E-learning (online)
 • Taal: Engels
 • Online toegang: 24/7, 365 dagen na activatie
 • Interactieve multimedia lessen met video, audio en ondertiteling
 • Video's van maximaal 3-10 minuten, te bekijken in uw eigen tempo
 • Praktische oefeningen met real-time analyse van de acties en resultaten
 • Flexibel beheer met voortgangsrapportage
 • Per specifiek onderwerp een les bekijken
 • Uw antwoorden worden direct geëvalueerd
 • De software vertelt u precies waar uw eventuele fouten liggen
 • Mogelijkheid om een opdracht (onbeperkt) te herhalen
 • Oplossingsvideo's bekijken
 • Microsoft SQL Server Certificeringen
 • Tips & Tricks
 • Examen Quiz
 • MeasureUp Examensimulatie (150+ vragen)
 • LiveLabs (indien beschikbaar)
 • Award Winning E-learning
 • Volledige training voor het officiële Examen
 • Gebruikersvriendelijke omgeving
 • Inclusief Online Docent (via e-mail en chat)
 • Inclusief Certificaat van Deelname

Wat is Microsoft SQL Server?

Microsoft SQL Server is een krachtig en betrouwbaar relationeel databasebeheersysteem (RDBMS), ontwikkeld door Microsoft. Het wordt gebruikt voor het opslaan en beheren van gegevens voor uiteenlopende toepassingen en bedrijven. Met SQL Server kunnen organisaties gegevens verzamelen en analyseren om betere beslissingen te nemen, hun activiteiten te verbeteren en inzicht te krijgen in hun gegevens.

SQL Server ondersteunt een grote verscheidenheid aan gegevenstypen en is toegankelijk met verschillende programmeertalen en tools. Het biedt geavanceerde functies zoals in-memory OLTP en columnstore indexen, die de prestaties van data-intensieve workloads aanzienlijk kunnen verbeteren. Het bevat ook ingebouwde ondersteuning voor Business Intelligence (BI) en gegevensanalyse, alsmede ondersteuning voor big data-scenario's.

Microsoft SQL Server is beschikbaar in een aantal verschillende edities, waaronder Express, Web, Standard en Enterprise, elk met hun eigen kenmerken en mogelijkheden. Het kan draaien op verschillende besturingssystemen, waaronder Windows, Linux en macOS, en ondersteunt zowel fysieke als virtuele omgevingen.

SQL Server wordt veel gebruikt in verschillende sectoren en is een populaire keuze voor het beheer van gegevens in bedrijfsomgevingen. Het is ook geïntegreerd met andere Microsoft producten en technologieën, zoals Azure, SharePoint en Power BI, wat zorgt voor een naadloze integratie van gegevens en analyses in de cloud of op locatie. Het behalen van een Microsoft SQL Server certificering kan de deur openen naar een verscheidenheid aan vacatures voor ICT professionals op het gebied van gegevensbeheer en analyse.

Hoe werkt Microsoft SQL Server?

Microsoft SQL Server beheert en slaat gegevens op in een relationele database. Een relationele database is een verzameling tabellen, die elk rijen (ook bekend als records of tuples) en kolommen (ook bekend als velden of attributen) bevatten. De tabellen in een relationele database zijn aan elkaar gerelateerd via een proces dat normalisatie heet, waarbij de gegevens in meerdere tabellen worden verdeeld en relaties tussen die tabellen worden gelegd met behulp van sleutels.

Wanneer een gebruiker de gegevens in de database wil raadplegen of wijzigen, stuurt hij een verzoek in de vorm van een Structured Query Language (SQL)-instructie naar de SQL Server. De SQL-server verwerkt de SQL-instructie, optimaliseert het uitvoeringsplan en opent de gegevens in de desbetreffende tabellen. De resultaten van de query worden vervolgens aan de gebruiker geretourneerd. SQL Server biedt ook een aantal diensten om de database te beheren en te onderhouden, waaronder beveiliging, back-up en herstel, en prestatiebewaking.

SQL Server gebruikt een storage engine voor het opslaan en ophalen van gegevens. De storage engine is verantwoordelijk voor het lezen en schrijven van gegevens naar en van schijf, alsmede het beheren van de gegevenspagina's in het geheugen. Het beheert ook de indexen, die worden gebruikt om de prestaties van queries te verbeteren doordat de database snel specifieke rijen gegevens kan vinden.

SQL Server biedt ook een aantal geavanceerde functies, zoals ondersteuning voor in-memory OLTP en columnstore indexen, die de prestaties van gegevensintensieve werklasten aanzienlijk kunnen verbeteren. Het bevat ook ingebouwde ondersteuning voor Business Intelligence (BI) en gegevensanalyse, alsmede ondersteuning voor big data-scenario's door het gebruik van technologieën als PolyBase en HDFS (Hadoop Distributed File System). SQL Server biedt tevens een aantal hulpmiddelen voor beheerders en ontwikkelaars om de database te beheren en ermee te werken, zoals SQL Server Management Studio en SQL Server Data Tools. Met deze hulpmiddelen kunt u taken uitvoeren zoals het maken en wijzigen van tabellen, het uitvoeren van SQL-query's en het bewaken van de prestaties van de database.

Microsoft SQL Server examens afleggen

Eén van de belangrijkste stappen bij de voorbereiding op een Microsoft SQL Server-certificeringsexamen is vertrouwd raken met het overzicht van de examenvaardigheden. Studeren is een essentieel onderdeel van de voorbereiding op een certificeringsexamen. Om volledig voorbereid te zijn op het examen biedt OEM verschillende SQL Server trainingen aan.

Microsoft heeft strikte regels met betrekking tot de soorten studiehulpmiddelen ter voorbereiding op haar examens. Het bedrijf zal een certificering ongeldig verklaren als het vaststelt dat de examendeelnemer een hulpmiddel met echte examenvragen heeft gebruikt, zoals zogenaamde 'brain-dump' sites of oefenexamens van twijfelachtige bronnen. Training via OEM is altijd legitiem, officieel en een uitstekende voorbereiding op het werkelijke Microsoft SQL Server-examen.

Hier volgt een overzicht over het afleggen van examens voor Microsoft SQL Server certificeringen:

Examenformaat
Microsoft SQL Server certificatie examens zijn meestal multiple-choice en kunnen een aantal performance-based tests bevatten. De examens zijn ontworpen om uw vaardigheden en kennis op specifieke gebieden van SQL Server te testen en kunnen praktische oefeningen, simulaties en op scenario's gebaseerde vragen bevatten.

Examenregistratie
U kunt zich inschrijven voor een Microsoft SQL Server certificeringsexamen via de Microsoft website. U moet een Microsoft account aanmaken en vervolgens het examen kopen. Examen trainingen volgt u betrouwbaar via OEM.

Kosten van het examen
De kosten van een Microsoft SQL Server certificeringsexamen kunnen variëren afhankelijk van het land waar u het examen aflegt. 

Examenvoorbereiding
OEM biedt verschillende hulpmiddelen om u te helpen bij de voorbereiding op certificeringsexamens, zoals training door een instructeur, zelfstudie en oefentests. We hebben diverse trainingen beschikbaar van hoge kwaliteit om u volledig voor te bereiden op eventuele examens.

Examen herkansingsbeleid
Als u het examen niet haalt, kunt u het na een bepaalde periode opnieuw afleggen. Het herkansingsbeleid kan echter per examen verschillen.

Geldigheid van het examen
Microsoft SQL Server certificeringen zijn geldig voor een bepaalde periode en u moet het vernieuwen om het actueel te houden. Het vernieuwingsproces omvat het afleggen van een nieuw examen of het voldoen aan bepaalde andere vereisten.

Het is belangrijk om te weten dat de informatie over certificeringsexamens kan veranderen wanneer nodig. Daarnaast is het ook goed om te weten dat het slagen voor het examen slechts één stap is, want het is belangrijk om de praktische ervaring en vaardigheden te hebben om het werk uit te voeren.

Zo kan Microsoft SQL Server uw bedrijf helpen

Microsoft SQL Server kan een bedrijf op een aantal manieren helpen, waaronder:

Opslag en beheer van gegevens: SQL Server biedt een betrouwbare en efficiënte manier om grote hoeveelheden gegevens op te slaan en te beheren, waaronder gestructureerde en ongestructureerde gegevens. Hierdoor kunnen bedrijven gegevens verzamelen en analyseren om betere beslissingen te nemen en hun activiteiten te verbeteren.

Bedrijfsinformatie en gegevensanalyse: SQL Server bevat ingebouwde ondersteuning voor business intelligence (BI) en data analytics, waarmee bedrijven inzichten uit hun gegevens kunnen halen en data-gestuurde beslissingen kunnen nemen. Het biedt ook een aantal BI- en analysehulpmiddelen, zoals Power BI, die met SQL Server kunnen worden geïntegreerd om interactieve visualisaties en rapporten te maken.

Prestaties: SQL Server maakt gebruik van geavanceerde technieken, zoals in-memory OLTP en columnstore indexen, om de prestaties van data-intensieve workloads te verbeteren. Dit kan bedrijven helpen hun activiteiten te versnellen en de algemene gebruikerservaring te verbeteren.

Beveiliging: SQL Server biedt een aantal beveiligingsfuncties, zoals gegevenscodering en multi-factor authenticatie, om gevoelige gegevens te beschermen en onbevoegde toegang te voorkomen.

Schaalbaarheid: SQL Server kan worden gebruikt om kleine en grote databases te beheren, en het kan worden geschaald om te voldoen aan de veranderende behoeften van een bedrijf.

Integratie met andere Microsoft-producten: SQL Server kan worden geïntegreerd met andere Microsoft producten en technologieën, zoals Azure, SharePoint en Power BI, waardoor een naadloze integratie van gegevens en analyses in de cloud of on-premises mogelijk is.

Kosteneffectief: SQL Server is beschikbaar in een aantal verschillende edities, waaronder Express, Web, Standard en Enterprise, elk met hun eigen set functies en mogelijkheden. Hierdoor kunnen bedrijven de editie kiezen die het beste bij hun budget en behoeften past.

In het algemeen kan Microsoft SQL Server een bedrijf helpen hun activiteiten te verbeteren, inzichten te verkrijgen uit hun gegevens en gegevens-gestuurde beslissingen te nemen, wat kan leiden tot meer efficiëntie en winstgevendheid.

Microsoft SQL Server training

Cursussen voor Microsoft SQL Server zijn geschikt voor elke IT professional, zowel particulier als zakelijk. Naar aanleiding van uw reeds opgedane trainingen en kennis, kiest u zelf met welke SQL Server training u begint, of juist verder gaat. Heeft u advies hierover nodig? Dan staan we voor u klaar via telefoon, chat en e-mail.

Voor elke aangeschafte online training heeft u 1 jaar toegang. 24 uur per dag, 7 dagen per week tot wel 365 dagen lang. Zo bepaalt u zelf wanneer en hoelang u leert voor de training. Komt het overdag even niet uit? De avond en nacht zijn voor u beschikbaar. Zelfs als u enkele weken op vakantie gaat, dan is dit geen probleem en pakt u het simpelweg na uw welverdiende vakantie weer op.

Microsoft SQL Server Roadmap

Microsoft SQL Server Certificeringen

De fundamentele certificering voor Microsoft SQL Server is de Microsoft Certified: SQL Server Associate. Deze certificering valideert de vaardigheden en kennis die nodig zijn om een SQL Server database infrastructuur te ontwerpen, te implementeren en te onderhouden. Het omvat de basisconcepten en vaardigheden die nodig zijn om met SQL Server te werken, inclusief gegevensbeheer, gegevensopslag en bedrijfsinformatie.

Deze certificering is bedoeld voor personen die net beginnen aan hun SQL Server certificeringstraject en hun basisvaardigheden willen valideren. Het is ook geschikt voor personen die verantwoordelijk zijn voor de installatie, configuratie en het beheer van SQL Server databases, en voor degenen die database oplossingen willen ontwikkelen en onderhouden met behulp van SQL Server.

Om de Microsoft Certified: SQL Server Associate certificering te behalen moet u slagen voor een of meer examens die specifiek zijn voor de SQL Server-versie waarvoor u zich certificeert. Wanneer u voor het examen of de examens slaagt, krijgt u de certificering toegekend.

Het is belangrijk op te merken dat het slagen voor het examen slechts één stap is, het is belangrijk om de praktische ervaring en vaardigheden te hebben om het werk uit te voeren, en om te blijven leren en uw vaardigheden bij te werken naarmate de technologie evolueert.

Na het behalen van de Microsoft certificering: SQL Server Associate certificering, is de volgende stap in het Microsoft SQL Server certificeringstraject het nastreven van een van de volgende tussentijdse certificeringen, afhankelijk van uw carrièredoelen en interesses:

 • Microsoft certificering: Azure Database Administrator Associate: Deze certificering valideert de vaardigheden die nodig zijn om Azure SQL Database en Azure Database voor MySQL, PostgreSQL en MariaDB te beheren, bewaken en onderhouden.
 • Microsoft certificering: Azure Data Engineer Associate: Deze certificering valideert de vaardigheden die nodig zijn voor het ontwerpen, bouwen en onderhouden van data-infrastructuur op Azure, inclusief data-integratie, dataopslag en databeveiliging.
 • Microsoft certificering: SQL Server Developer: Deze certificering valideert de vaardigheden die nodig zijn voor het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van databaseoplossingen met behulp van SQL Server.
 • Microsoft certificering: SQL Server Database Administrator: Deze certificering valideert de vaardigheden die nodig zijn om SQL Server databases te installeren, configureren en beheren.
 • Microsoft certificering: SQL Server Business Intelligence Developer: Deze certificering valideert de vaardigheden die nodig zijn voor het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van business intelligence oplossingen met behulp van SQL Server.

Al deze certificeringen zijn bedoeld voor IT professionals met basiskennis en ervaring met SQL Server, die zich willen specialiseren in een specifiek gebied van SQL Server, zoals Azure, Development, Administration, Business Intelligence of Data Engineering. Elke certificering vereist het slagen voor een of meer examens die specifiek zijn voor de certificering en zullen worden afgestemd op het testen van de vaardigheden en kennis die nodig zijn voor die specifieke rol.

Het is belangrijk om te weten dat sommige certificeringen specifieke vereisten hebben en het is aanbevolen om ervaring te hebben met de technologie voordat u probeert de certificering te behalen. Daarnaast is het ook belangrijk op te merken dat het hebben van de certificering slechts een stap is, om een succesvolle kandidaat te zijn op de arbeidsmarkt moet je de relevante ervaring en vaardigheden hebben om de baan uit te voeren.

Banen en carrière-gerelateerde Microsoft SQL Server certificeringen

Verdien certificeringen die aantonen dat u op de hoogte bent van de huidige technische functies en vereisten. Microsoft heeft certificeringstrajecten voor veel technische functies. Elk van deze certificeringen bestaat uit het afleggen van een reeks examens om de certificering te verdienen.

Er zijn diverse banen beschikbaar voor personen die Microsoft SQL Server certificeringen hebben behaald, waaronder:

Database Administrator (DBA): DBA's zijn verantwoordelijk voor de installatie, configuratie en het beheer van SQL Server-databases. Zij zorgen ervoor dat de databases efficiënt en veilig draaien, en zij voeren taken uit zoals backups, performance tuning en troubleshooting.

Data Engineer: Data engineers zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, bouwen en onderhouden van de data infrastructuur van een organisatie. Dit omvat taken zoals gegevensintegratie, gegevensopslag en gegevensbeveiliging.

Database Ontwikkelaar: Database ontwikkelaars zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van database oplossingen met behulp van SQL Server. Zij schrijven code om database objecten, zoals tabellen, views en stored procedures aan te maken en te wijzigen.

Business Intelligence Ontwikkelaar: Business Intelligence Ontwikkelaars zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van business intelligence oplossingen met behulp van SQL Server. Zij gebruiken tools zoals SQL Server Reporting Services en SQL Server Analysis Services om rapporten, dashboards en data cubes te maken.

Gegevensanalist: Gegevensanalisten zijn verantwoordelijk voor het analyseren en interpreteren van gegevens ter ondersteuning van de besluitvorming. Zij gebruiken SQL Server en andere tools om gegevens te extraheren, te transformeren en te laden, en om gegevensanalyse en rapportage uit te voeren.

Cloud Oplossingen Architect: Cloud Solutions Architects zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen en implementeren van cloud-gebaseerde oplossingen met behulp van Azure en andere technologieën. Zij gebruiken SQL Server om databases in de cloud te creëren en te beheren, en om te integreren met andere Azure diensten.

IT Consultant: IT consultants zijn verantwoordelijk voor het geven van advies en begeleiding aan organisaties over het gebruik van technologie om zakelijke problemen op te lossen. Zij gebruiken SQL Server en andere technologieën om oplossingen voor klanten te ontwerpen en te implementeren.

Functies kunnen variëren afhankelijk van het bedrijf, de grootte van de organisatie en de industrie. Ook is het hebben van een certificering slechts een stap, want om een succesvolle kandidaat te zijn op de arbeidsmarkt moet je de relevante ervaring en vaardigheden hebben om de baan uit te voeren.

Geschiedenis van Microsoft SQL Server

De geschiedenis van Microsoft SQL Server gaat terug tot het einde van de jaren tachtig, toen het bedrijf voor het eerst begon met de ontwikkeling van een eigen relationeel databasebeheersysteem (RDBMS) om te concurreren met andere populaire RDBMS'en uit die tijd, zoals IBM's DB2 en Oracle.

SQL Server 1.0
De eerste versie van SQL Server, versie 1.0, werd uitgebracht in 1989 als een 16-bit server voor het OS/2 besturingssysteem.

SQL Server 4.2
De volgende versie, SQL Server 4.2, werd uitgebracht in 1993 en het was de eerste versie die op Windows NT draaide. Deze versie introduceerde ondersteuning voor replicatie en rij-niveau vergrendeling.

SQL Server 6.0
In 1995 werd SQL Server 6.0 uitgebracht, een grote update die ondersteuning voor stored procedures en triggers introduceerde.

SQL Server 7.0
In 1998 werd SQL Server 7.0 uitgebracht, met ondersteuning voor OLAP (online analytische verwerking) en data warehousing, alsmede verbeterde beveiligingsfuncties.

SQL Server 2000
In 2000 werd SQL Server 2000 uitgebracht, met ondersteuning voor XML en HTTP en verbeterde ondersteuning voor data warehousing en business intelligence.

SQL Server 2005
In 2005 werd SQL Server 2005 uitgebracht, met ondersteuning voor de Common Language Runtime (CLR) en een nieuwe data mining en analytics engine genaamd SQL Server Analysis Services (SSAS).

SQL Server 2008
In 2008 werd SQL Server 2008 uitgebracht, met ondersteuning voor ruimtelijke gegevens en een nieuw data-tier applicatie (DAC) framework, evenals verbeterde ondersteuning voor datawarehousing en business intelligence.

SQL Server 2012
In 2012 werd SQL Server 2012 uitgebracht, met ondersteuning voor in-memory OLTP en columnstore indexen, evenals een nieuwe tool voor datavisualisatie genaamd Power View.

SQL Server 2014
In 2014 werd SQL Server 2014 uitgebracht, met ondersteuning voor in-memory OLTP en columnstore indexen, evenals nieuwe beveiligingsverbeteringen en ondersteuning voor datawarehousing.

SQL Server 2016
In 2016 werd SQL Server 2016 uitgebracht, die ondersteuning voor JSON, verbeterde beveiligingsfuncties en verbeterde ondersteuning voor datawarehousing en business intelligence introduceerde.

SQL Server 2017
In 2017 werd SQL Server 2017 uitgebracht, die ondersteuning introduceerde voor Graph data en Python, verbeterde beveiligingsfuncties en verbeterde ondersteuning voor datawarehousing en business intelligence.

SQL Server 2019
In 2019 werd SQL Server 2019 uitgebracht, die ondersteuning introduceerde voor big data-scenario's, verbeterde beveiligingsfuncties en verbeterde ondersteuning voor datawarehousing, business intelligence en AI. Het voegde ook ondersteuning toe voor het Linux-besturingssysteem en voegde de mogelijkheid toe om SQL Server op het Kubernetes container-orkestratiesysteem te draaien.

SQL Server blijft zich met elke nieuwe release ontwikkelen en verbeteren, met een focus op het bieden van geavanceerde functies en mogelijkheden om de groeiende behoeften van bedrijven en organisaties te ondersteunen.

Waarom OEM Office Elearning Menu?

OEM Office Elearning Menu heeft jarenlange ervaring in het aanbieden van online cursussen en trainingen. Van Excel, Word en Outlook tot aan high professional ICT trainingen voor Cisco, AWS, CompTIA en meer. 

OEM is officieel Microsoft Partner, CertiPort Partner én EC-Council Partner. Met meer dan 1000 cursussen van meer dan 200 merken is ons aanbod geschikt voor elke PC-gebruiker. Of u nu beginnende PC-gebruiker bent die voor het eerst Word opstart, of een ICT professional bent die meer wilt weten over Data Security; OEM heeft de juiste cursus of training voor u. Mist u een training? Laat het ons weten en we kijken samen graag naar de opties.

Elke afgeronde cursus levert u een officieel certificaat van deelname op. Deze is persoonlijk en specifiek aan de cursist gericht. Elke Incompany training levert automatisch een certificaat van deelname op. Bij elke E-learning cursus dient u minimaal 70% van de praktijkopdrachten te hebben afgerond om een certificaat van deelname te ontvangen.

OEM - Learn to Work

Kies uit 1000+ trainingen en cursussen van 200+ merken voor uw persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. 

Een cursus Excel, cursus Word of zelfs een volledige cursus Office komt altijd van pas. We hebben dagelijks te maken met programma's van Microsoft en het bespaart u veel tijd om deze goed onder de knie te hebben.

Ook hebben we bij OEM Office Elearning Menu trainingen voor ICT professionals. Zo leert u omgaan met databases, servers, leert u programmeren of wordt u zelfs een gecertificeerd ethisch hacker. Leer alles online via E-learning, middels cursusboeken, Walk-in trainingen of via Incompany trainingen binnen het bedrijf waar u werkzaam bent.

Nóg meer kennis

Lees onze meest recente blogartikelen

Bekijk alles