Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Data Visualization trainingen

Bestel nu de beste Data Visualization trainingen online. Cursus Data Visualization E-learning online. Leer alles over Data Visualization nce en start vandaag nog. Wilt u meer informatie? Onder de producten staat alles uitgelegd.

Sorteren op

10 Trainingen

10 Trainingen

Data Visualization Training

 • Type training: E-learning (online)
 • Taal: Engels
 • Online toegang: 24/7, 365 dagen na activatie
 • Interactieve multimedia lessen met video, audio en ondertiteling
 • Video's van maximaal 3-10 minuten, te bekijken in uw eigen tempo
 • Praktische oefeningen met real-time analyse van de acties en resultaten
 • Flexibel beheer met voortgangsrapportage
 • Per specifiek onderwerp een les bekijken
 • Uw antwoorden worden direct geëvalueerd
 • De software vertelt u precies waar uw eventuele fouten liggen
 • Mogelijkheid om een opdracht (onbeperkt) te herhalen
 • Oplossingsvideo's bekijken
 • Data Visualization Certificeringen
 • Tips & Tricks
 • Examen Quiz
 • MeasureUp Examensimulatie (150+ vragen)
 • LiveLabs (indien beschikbaar)
 • Award Winning E-learning
 • Volledige training voor het officiële Examen
 • Gebruikersvriendelijke omgeving
 • Inclusief Online Docent (via e-mail en chat)
 • Inclusief Certificaat van Deelname

Wat is Data Visualization?

Data Visualization (Datavisualisatie) is het maken van grafische voorstellingen van gegevens om mensen te helpen complexe informatie beter te begrijpen, analyseren en communiceren. Hierbij worden verschillende hulpmiddelen en technieken gebruikt om gegevens om te zetten in visuele vormen, zoals grafieken, diagrammen en kaarten, die gemakkelijk te begrijpen en te interpreteren zijn.

Het doel van datavisualisatie is gegevens te presenteren op een manier die visueel aantrekkelijk is en inzichten verschaft die misschien niet onmiddellijk uit de ruwe gegevens naar voren komen. Gebruikers kunnen hiermee snel patronen, trends en uitschieters identificeren en gegevens vanuit verschillende perspectieven verkennen. Dit maakt het een krachtig hulpmiddel voor gegevensanalyse, besluitvorming en communicatie op een groot aantal gebieden, waaronder het bedrijfsleven, de wetenschap, de gezondheidszorg en de sociale media.

Datavisualisatie vereist doorgaans een combinatie van technische en ontwerpvaardigheden. Het vereist kennis van gegevensanalyse en statistiek om de onderliggende gegevens te begrijpen en de juiste visualisatietechnieken te kiezen. Het vereist ook creativiteit en ontwerpvaardigheden om visueel aantrekkelijke en effectieve grafieken te maken die de juiste boodschap overbrengen aan het publiek.

Er worden veel verschillende hulpmiddelen en technieken gebruikt voor datavisualisatie, variërend van eenvoudige spreadsheetprogramma's tot geavanceerde softwareplatforms die gebruik maken van kunstmatige intelligentie en machinaal leren om automatisch visualisaties te genereren. Enkele populaire tools en technieken zijn Microsoft Excel, Tableau, Power BI, R, Python en D3.js.

Al met al is datavisualisatie een cruciaal onderdeel van het data-analyseproces, omdat het gebruikers in staat stelt snel en gemakkelijk patronen en trends in gegevens te herkennen die misschien niet direct uit de ruwe cijfers naar voren komen. Door gegevens te presenteren in een visueel aantrekkelijk en gemakkelijk te begrijpen formaat, kan datavisualisatie organisaties helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen en complexe informatie effectiever te communiceren.

Waarom Data Visualization?

Datavisualisatie is belangrijk omdat het personen en organisaties helpt complexe gegevens beter te begrijpen en te interpreteren. Mensen zijn visuele leerlingen, en datavisualisatie presenteert informatie op een manier die gemakkelijk verteerbaar is en kan snel trends, patronen en inzichten identificeren die misschien niet zichtbaar zijn in ruwe gegevens.

Datavisualisatie kan ook helpen bij de besluitvorming door een duidelijk en beknopt overzicht van gegevens te bieden, waardoor het gemakkelijker wordt kansen en gebieden die verbetering behoeven te identificeren. Het kan helpen bij het identificeren van correlaties tussen verschillende datasets, wat leidt tot nauwkeurigere en beter geïnformeerde besluitvorming.

Bovendien kan datavisualisatie helpen om complexe gegevens aan een breder publiek over te brengen, zodat belanghebbenden, klanten of collega's de inzichten die uit de gegevens zijn afgeleid gemakkelijker kunnen begrijpen. Dit kan bijzonder nuttig zijn in een zakelijke omgeving, waar het vaak nodig is gegevens te presenteren aan niet-technische belanghebbenden.

Datavisualisatie is een essentieel hulpmiddel voor iedereen die complexe gegevens moet begrijpen en communiceren. Het kan helpen de besluitvorming te stroomlijnen, de bedrijfsresultaten te verbeteren en gegevens toegankelijker en begrijpelijker te maken voor een breder publiek.

Hoe werkt Data Visualization?

Datavisualisatie is een manier om complexe gegevens en informatie te presenteren in een grafisch of visueel formaat, zodat gebruikers ze gemakkelijker kunnen begrijpen en interpreteren. Het werkt door ruwe gegevens uit verschillende bronnen te nemen, deze te analyseren en vervolgens op een zinvolle manier te presenteren via grafieken, kaarten, infographics en andere visuele hulpmiddelen.

Het proces van gegevensvisualisatie omvat verschillende stappen. Eerst worden de gegevens verzameld en opgeschoond om nauwkeurigheid en consistentie te waarborgen. Vervolgens worden ze verwerkt en geanalyseerd met behulp van statistische technieken en algoritmen om patronen, trends en relaties te identificeren. Zodra de inzichten zijn vastgesteld, wordt het meest geschikte visuele formaat gekozen op basis van het doel van de visualisatie en de doelgroep. Ten slotte worden de gegevens omgezet in visuele representaties die gemakkelijk te begrijpen zijn door het publiek.

Tools en technieken voor datavisualisatie kunnen variëren, afhankelijk van het soort gegevens en het gewenste resultaat. Enkele gangbare hulpmiddelen zijn spreadsheets, dashboards, software voor het vertellen van gegevens en programmeertalen als Python en R.

Het algemene doel van gegevensvisualisatie is complexe gegevens toegankelijk en begrijpelijk te maken voor een breed scala van gebruikers, van gegevensanalisten en bedrijfsprofessionals tot beleidsmakers en het grote publiek. Het helpt organisaties inzicht te krijgen in hun gegevens, betere beslissingen te nemen en hun bevindingen effectief te communiceren aan belanghebbenden.

10 voordelen van Data Visualization

 1. Verhoogt het begrip: Het visualiseren van gegevens maakt het gemakkelijker om complexe informatie te begrijpen en patronen te identificeren die in tabelvorm moeilijk te ontdekken zijn.
 2. Verbetert de besluitvorming: Als gegevens visueel worden gepresenteerd, kunnen besluitvormers snel trends herkennen, vergelijkingen maken en inzichten vinden om hun beslissingen te onderbouwen.
 3. Verhoogt de betrokkenheid: Visueel aantrekkelijke grafieken en interactieve dashboards kunnen het publiek boeien en hen aanmoedigen om de gegevens te verkennen en zich ermee bezig te houden.
 4. Vergemakkelijkt de communicatie: Datavisualisatie biedt een gemeenschappelijke taal voor het communiceren van datainzichten tussen teams, afdelingen en belanghebbenden.
 5. Bespaart tijd: Met datavisualisatie kunnen gebruikers snel trends en uitschieters identificeren zonder spreadsheets en gegevenstabellen door te spitten.
 6. Verbetert rapportage: Interactieve dashboards en grafieken kunnen de kwaliteit en nauwkeurigheid van rapporten verbeteren door real-time gegevens en visuele context te bieden.
 7. Biedt context: Datavisualisatie kan context en inzichten bieden die helpen trends en patronen in gegevens te verklaren.
 8. Maakt gegevensverkenning mogelijk: Met interactieve dashboards en visualisaties kunnen gebruikers gegevens in real-time verkennen, dieper ingaan op specifieke aandachtsgebieden en diepere inzichten verwerven.
 9. Maakt datagestuurde beslissingen mogelijk: Dankzij datavisualisatie kunnen gegevens worden gebruikt om beter geïnformeerde beslissingen te nemen en betere bedrijfsresultaten te behalen.
 10. Verhoogt de efficiëntie: Door gegevens te visualiseren kunnen bedrijven snel verbeterpunten identificeren, prioriteiten stellen en processen optimaliseren, wat leidt tot meer efficiëntie en productiviteit.

Zo kan Data Visualization uw bedrijf helpen

Datavisualisatie kan bedrijven op tal van manieren helpen. Door complexe gegevens in een visueel formaat te presenteren, wordt het voor besluitvormers gemakkelijker om patronen en trends te identificeren die moeilijk te onderscheiden zouden zijn uit een spreadsheet of rapport. Hierdoor kunnen zij sneller beter geïnformeerde beslissingen nemen, wat kan leiden tot kostenbesparingen en meer efficiëntie.

Datavisualisatie kan bedrijven ook helpen hun gegevens effectiever te communiceren naar belanghebbenden, zoals investeerders, klanten of werknemers. Door informatie in een gemakkelijk verteerbaar formaat te presenteren, wordt het gemakkelijker om complexe ideeën en informatie over te brengen, wat kan helpen om vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen bij belanghebbenden.

Een ander voordeel van datavisualisatie is dat het kan helpen om potentiële problemen of kansen binnen een bedrijf te identificeren. Door gegevens uit verschillende bronnen en systemen te visualiseren, is het mogelijk patronen te identificeren die kunnen wijzen op inefficiënties of gebieden die voor verbetering vatbaar zijn. Dit kan leiden tot procesverbeteringen, een betere toewijzing van middelen en een hogere productiviteit.

Datavisualisatie kan bedrijven ook helpen een concurrentievoordeel te behalen. Door trends en patronen in gegevens te identificeren die voor concurrenten niet direct zichtbaar zijn, kunnen bedrijven beter geïnformeerde beslissingen nemen die hen een voorsprong op de markt geven. Dit kan vooral belangrijk zijn in sterk concurrerende sectoren waar zelfs kleine verbeteringen in efficiëntie of effectiviteit een aanzienlijk verschil kunnen maken.

Ten slotte kan datavisualisatie de samenwerking en transparantie binnen een bedrijf vergroten. Door gegevens toegankelijk te maken voor meer mensen binnen een organisatie, wordt het gemakkelijker om samen te werken en te werken aan gemeenschappelijke doelen. Dit kan leiden tot efficiëntere werkstromen, betere besluitvorming en meer betrokken medewerkers.

Data Visualization training

Cursussen voor Data Visualization zijn geschikt voor elke IT professional, zowel particulier als zakelijk. Naar aanleiding van uw reeds opgedane trainingen en kennis, kiest u zelf met welke Data Visualization training u begint, of juist verder gaat. Heeft u advies hierover nodig? Dan staan we voor u klaar via telefoon, chat en e-mail.

Voor elke aangeschafte online training heeft u 1 jaar toegang. 24 uur per dag, 7 dagen per week tot wel 365 dagen lang. Zo bepaalt u zelf wanneer en hoelang u leert voor de training. Komt het overdag even niet uit? De avond en nacht zijn voor u beschikbaar. Zelfs als u enkele weken op vakantie gaat, dan is dit geen probleem en pakt u het simpelweg na uw welverdiende vakantie weer op.

Data Visualization certificeringen

Certificaten in datavisualisatie tonen de kennis en vaardigheden van een individu in het gebruik van gegevens om visualisaties te maken die bedrijven helpen geïnformeerde beslissingen te nemen. Hier zijn enkele certificeringen voor datavisualisatie:

 • Tableau Certification: Tableau biedt verschillende certificeringsprogramma's, waaronder Tableau Desktop, Tableau Server en Tableau Online. De certificeringsexamens testen iemands kennis van Tableau-software, waaronder het maken van visualisaties, het gebruik van gegevensbronnen en geavanceerde analyses.
 • Microsoft Certified: Microsoft biedt verschillende certificeringsprogramma's voor datavisualisatie, waaronder Microsoft Certified: Data Analyst Associate en Microsoft Certified: Power Platform App Maker Associate. Deze certificeringen testen iemands kennis van Microsoft-software zoals Power BI, Excel en SharePoint.
 • QlikView Certification: QlikView biedt verschillende certificeringsprogramma's, waaronder QlikView Developer, QlikView Designer en QlikView System Administrator. Deze certificeringen testen iemands kennis van de QlikView software, inclusief datamodellering, scripting en visualisatieontwikkeling.
 • D3.js Certification: D3.js is een populaire open-source data visualisatie bibliotheek. Verschillende online platforms bieden certificeringscursussen in D3.js aan, waarbij de kennis van het individu over het maken van interactieve visualisaties met behulp van D3.js wordt getest.
 • SAP Lumira Certification: SAP Lumira is een datavisualisatietool die wordt gebruikt voor het maken van interactieve visualisaties. Het certificeringsprogramma test de kennis van de Lumira-software, waaronder het maken van dataverbindingen, het maken van visualisaties en datamanipulatie.
 • Certified Data Visualization Specialist: Deze certificering wordt aangeboden door de Data Visualization Society en test de kennis van best practices voor datavisualisatie, ontwerpprincipes en vaardigheid met tools.
 • IBM Certified Designer - IBM Cognos Analytics Author V11: Deze certificering test de kennis van het creëren en beheren van rapporten in IBM Cognos Analytics, inclusief data visualisatie, data modellering en rapport authoring.
 • Certified Data Storytelling Professional: Deze certificering wordt aangeboden door de Data Visualization Society en test het vermogen van de persoon om overtuigende data verhalen te creëren met behulp van visualisaties en storytelling technieken.
 • Google Analytics Individual Qualification: De Google Analytics Individual Qualification test de kennis van Google Analytics voor data-analyse en rapportage, inclusief het maken van visualisaties.
 • Data visualization with Python Certification: Verschillende online platforms bieden certificeringscursussen aan in datavisualisatie met behulp van Python. Deze certificeringen testen iemands kennis van het gebruik van Python-bibliotheken zoals Matplotlib, Seaborn en Plotly voor het maken van visualisaties.

Deze ICT certificaten tonen iemands vaardigheid in het gebruik van datavisualisatietools en -technieken om overtuigende visualisaties te maken die bedrijven helpen datagestuurde beslissingen te nemen.

Banen en carrière-gerelateerde Data Visualization certificeringen

Datavisualisatie is een essentieel aspect van gegevensanalyse en wordt steeds belangrijker in de huidige datagestuurde bedrijfsomgeving. Met de opkomst van big data hebben bedrijven professionals nodig die complexe datasets kunnen interpreteren en effectief kunnen communiceren met zakelijke belanghebbenden. Hier zijn enkele van de carrières die kunnen worden nagestreefd met certificeringen in datavisualisatie:

 • Data Analist: Een data analist gebruikt data visualisatie tools om gegevens te analyseren en te interpreteren, trends en patronen te identificeren en inzichten te communiceren naar belanghebbenden.
 • Business Intelligence Analist: Een business intelligence analist maakt dashboards, visualisaties en rapporten om organisaties te helpen datagestuurde beslissingen te nemen.
 • Ontwerper van datavisualisatie: Een data visualisatie ontwerper is verantwoordelijk voor het ontwerpen en creëren van data visualisaties die visueel aantrekkelijk zijn en complexe data op een makkelijk te begrijpen manier communiceren.
 • Gegevenswetenschapper: Een data scientist gebruikt data visualisatie technieken om grote data sets te verkennen en te interpreteren, voorspellende modellen te bouwen en inzichten te ontwikkelen om complexe zakelijke problemen op te lossen.
 • UX-ontwerper: Een UX designer creëert gebruiksvriendelijke interfaces voor data visualisatie tools en platforms, zodat gebruikers gemakkelijk toegang krijgen tot de data en deze kunnen begrijpen.
 • Marketinganalist: Een marketinganalist gebruikt datavisualisatietools om gegevens over marketingcampagnes, klantgedrag en markttrends te analyseren en te interpreteren.
 • Gegevensjournalist: Een datajournalist gebruikt datavisualisatietechnieken om overtuigende verhalen te creëren en complexe gegevens over te brengen aan een breed publiek.
 • Informatie-ontwerper: Een informatie-ontwerper combineert datavisualisatie met andere ontwerpdisciplines om effectieve visualisaties en infographics te maken.
 • Data Engineer: Een data engineer creëert data pipelines en structuren die datavisualisatie tools in staat stellen om data effectief te benaderen en te analyseren.
 • Projectmanager: Een projectmanager met een achtergrond in datavisualisatie kan datagestuurde projecten leiden en ervoor zorgen dat datainzichten effectief worden gecommuniceerd naar belanghebbenden.

ICT certificeringen in datavisualisatie, zoals Tableau Desktop Specialist, QlikView Business Analyst Certification en Microsoft Certified: Data Analyst Associate, kunnen mensen hun expertise in datavisualisatietools en -technieken aantonen en hun inzetbaarheid in deze functies vergroten.

Geschiedenis van Data Visualization

Data Visualization is de grafische weergave van gegevens en informatie. Het is al sinds het begin der tijden een essentieel hulpmiddel voor de mens om complexe gegevens te communiceren en te begrijpen. De geschiedenis van datavisualisatie gaat terug tot de prehistorie, toen mensen grottekeningen gebruikten om hun omgeving weer te geven en te communiceren, zoals jachttaferelen en kaarten van het gebied.

In de 17e eeuw werd datavisualisatie meer geformaliseerd met het gebruik van grafieken en diagrammen door wetenschappers en wiskundigen. Het vroegst bekende voorbeeld is de grafiek van William Playfair uit 1786, die de import en export van Groot-Brittannië weergaf. In de 19e eeuw werd datavisualisatie populairder door het gebruik van statistische grafieken in medische rapporten, bevolkingsgegevens en economie.

De ontwikkeling van computers en software in de 20e eeuw maakte het mogelijk meer verfijnde en interactieve visualisaties te maken. In de jaren zestig begonnen onderzoekers computergrafieken te gebruiken om gegevens te visualiseren, en in de jaren zeventig werd de eerste computergrafische software ontwikkeld, zoals AutoCAD en SPSS.

Met de opkomst van internet en big data in de 21e eeuw is datavisualisatie belangrijker en crucialer geworden. Geavanceerde software en hulpmiddelen hebben het gemakkelijker gemaakt interactieve en real-time visualisaties te maken die gebruikers helpen complexe gegevens snel en gemakkelijk te begrijpen.

Vandaag de dag is datavisualisatie een essentieel onderdeel van business intelligence, data-analyse en besluitvormingsprocessen. Het wordt gebruikt op verschillende gebieden, zoals financiën, gezondheidszorg, marketing en wetenschap, om gegevensinzichten te analyseren, te interpreteren en effectief te communiceren naar belanghebbenden.

Naarmate de technologie zich blijft ontwikkelen, zal datavisualisatie in de toekomst naar verwachting nog belangrijker worden. Met de opkomst van kunstmatige intelligentie, machine learning en big data zal het vermogen om gegevens te analyseren en te visualiseren steeds crucialer worden voor bedrijven en organisaties om concurrerend te blijven en weloverwogen beslissingen te nemen.

Waarom OEM Office Elearning Menu?

OEM Office Elearning Menu heeft jarenlange ervaring in het aanbieden van online cursussen en trainingen. Van Excel, Word en Outlook tot aan high professional ICT trainingen voor Cisco, AWS, CompTIA en meer. 

OEM is officieel Microsoft Partner, CertiPort Partner én EC-Council Partner. Met meer dan 1000 cursussen van meer dan 200 merken is ons aanbod geschikt voor elke PC-gebruiker. Of u nu beginnende PC-gebruiker bent die voor het eerst Word opstart, of een ICT professional bent die meer wilt weten over Data Security; OEM heeft de juiste cursus of training voor u. Mist u een training? Laat het ons weten en we kijken samen graag naar de opties.

Elke afgeronde cursus levert u een officieel certificaat van deelname op. Deze is persoonlijk en specifiek aan de cursist gericht. Elke Incompany training levert automatisch een certificaat van deelname op. Bij elke E-learning cursus dient u minimaal 70% van de praktijkopdrachten te hebben afgerond om een certificaat van deelname te ontvangen.

OEM - Learn to Work

Kies uit 1000+ trainingen en cursussen van 200+ merken voor uw persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. 

Een cursus Excel, cursus Word of zelfs een volledige cursus Office komt altijd van pas. We hebben dagelijks te maken met programma's van Microsoft en het bespaart u veel tijd om deze goed onder de knie te hebben.

Ook hebben we bij OEM Office Elearning Menu trainingen voor ICT professionals. Zo leert u omgaan met databases, servers, leert u programmeren of wordt u zelfs een gecertificeerd ethisch hacker. Leer alles online via E-learning, middels cursusboeken, Walk-in trainingen of via Incompany trainingen binnen het bedrijf waar u werkzaam bent.

Nóg meer kennis

Lees onze meest recente blogartikelen

Bekijk alles