Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Web Services trainingen

Bestel nu de beste Web Services trainingen online. Cursus Web Services E-learning online. Leer alles over Web Services en start vandaag nog. Wilt u meer informatie? Onder de producten staat alles uitgelegd.

Sorteren op

5 Trainingen

5 Trainingen

Web Services Training

  • Type training: E-learning (online)
  • Taal: Engels
  • Online toegang: 24/7, 365 dagen na activatie
  • Interactieve multimedia lessen met video, audio en ondertiteling
  • Video's van maximaal 3-10 minuten, te bekijken in uw eigen tempo
  • Praktische oefeningen met real-time analyse van de acties en resultaten
  • Flexibel beheer met voortgangsrapportage
  • Per specifiek onderwerp een les bekijken
  • Uw antwoorden worden direct geëvalueerd
  • De software vertelt u precies waar uw eventuele fouten liggen
  • Mogelijkheid om een opdracht (onbeperkt) te herhalen
  • Oplossingsvideo's bekijken
  • Web Services Certificeringen
  • Tips & Tricks
  • Examen Quiz
  • MeasureUp Examensimulatie (150+ vragen)
  • LiveLabs (indien beschikbaar)
  • Award Winning E-learning
  • Volledige training voor het officiële Examen
  • Gebruikersvriendelijke omgeving
  • Inclusief Online Docent (via e-mail en chat)
  • Inclusief Certificaat van Deelname

Wat zijn Web Services?

Web services zijn een soort softwaresysteem dat is ontworpen om verschillende toepassingen met elkaar te laten communiceren via een netwerk of het internet. Het gaat in wezen om een reeks protocollen en normen waarmee verschillende softwaretoepassingen gegevens en functionaliteit met elkaar kunnen delen, ongeacht de programmeertaal of het besturingssysteem waarop zij zijn gebouwd.

Web services maken doorgaans gebruik van standaard webprotocollen zoals HTTP en XML om communicatie tussen verschillende systemen mogelijk te maken. Zij bieden een platformonafhankelijke, taalneutrale manier om gegevens en functionaliteit uit te wisselen, waardoor verschillende softwaretoepassingen gemakkelijker naadloos kunnen samenwerken.

Web services worden doorgaans onderverdeeld in twee categorieën: RESTful en SOAP. RESTful webservices gebruiken een reeks principes die bekend staan als Representational State Transfer (REST) om communicatie tussen verschillende systemen mogelijk te maken. Deze principes omvatten het gebruik van standaard HTTP-werkwoorden zoals GET, PUT, POST en DELETE voor interactie met bronnen, en het gebruik van hypermedia als de motor van applicatietoestand (HATEOAS) om links tussen verschillende bronnen aan te bieden.

SOAP-Web services daarentegen maken gebruik van het Simple Object Access Protocol (SOAP) om communicatie tussen verschillende systemen mogelijk te maken. SOAP is een protocol dat bepaalt hoe berichten worden verzonden en ontvangen over verschillende netwerken en wordt vaak gebruikt in toepassingen op bedrijfsniveau.

Web services spelen een cruciale rol om verschillende toepassingen en systemen in staat te stellen naadloos en efficiënt met elkaar te communiceren en gegevens uit te wisselen. Zij bieden een gestandaardiseerde en interoperabele manier om ongelijksoortige systemen te integreren, waardoor de kosten en de complexiteit van de ontwikkeling en het onderhoud van software worden verminderd.

Waarom Web Services?

Web Services zijn een cruciaal onderdeel van moderne webtoepassingen en spelen een vitale rol bij het in staat stellen van verschillende systemen en toepassingen om via het internet met elkaar te communiceren. Het belang van web services ligt in hun vermogen om naadloze communicatie en gegevensuitwisseling tussen verschillende softwaretoepassingen en apparaten mogelijk te maken, ongeacht de gebruikte technologie en platforms. Webservices helpen organisaties om:

  • Interoperabiliteit te vergemakkelijken: Webservices kunnen worden ontwikkeld in elke programmeertaal en draaien op elk platform, waardoor ongelijksoortige systemen en toepassingen gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren. Dit vergemakkelijkt interoperabiliteit, waardoor bedrijven verschillende softwaretoepassingen en systemen in hun onderneming kunnen integreren.
  • Stroomlijnen van bedrijfsprocessen: Webservices stellen bedrijven in staat hun processen te stroomlijnen en taken te automatiseren door verschillende softwaretoepassingen te integreren, handmatige interventie te verminderen en fouten te minimaliseren.
  • Efficiëntie en productiviteit verhogen: Webservices kunnen de efficiëntie en productiviteit verbeteren door snellere gegevensoverdracht mogelijk te maken en handmatige interventie bij gegevensuitwisseling tussen verschillende systemen en toepassingen te verminderen.
  • Platformoverschrijdende compatibiliteit mogelijk maken: Webdiensten kunnen draaien op verschillende platforms en besturingssystemen, waardoor naadloze communicatie en integratie tussen verschillende systemen en toepassingen mogelijk wordt.
  • Servicegeoriënteerde architectuur (SOA) mogelijk maken: Webservices zijn een belangrijk onderdeel van SOA, een populaire architectuurstijl voor de ontwikkeling en integratie van softwaresystemen.
  • Verbeteren van schaalbaarheid en flexibiliteit: Webservices kunnen gemakkelijk worden op- of afgeschaald, afhankelijk van de bedrijfsbehoeften, waardoor bedrijven steeds grotere hoeveelheden gegevens en verkeer kunnen verwerken naarmate hun bedrijf groeit.
  • Hergebruik bevorderen: Webdiensten kunnen worden ontworpen om herbruikbaar te zijn, waardoor bedrijven code en functionaliteit in verschillende systemen en toepassingen kunnen hergebruiken, wat de ontwikkelingstijd en -kosten vermindert.
  • De beveiliging verbeteren: Webdiensten kunnen worden ontworpen met verschillende beveiligingsmaatregelen zoals encryptie, authenticatie en autorisatie, waardoor veilige communicatie en gegevensuitwisseling tussen verschillende systemen en toepassingen wordt gewaarborgd.
  • De klantervaring verbeteren: Webservices kunnen worden gebruikt voor de ontwikkeling en integratie van verschillende toepassingen en systemen die de klantervaring kunnen verbeteren door een naadloze gegevensuitwisseling tussen verschillende contactpunten mogelijk te maken.
  • Innovatie mogelijk maken: Web services vergemakkelijken de ontwikkeling van nieuwe en innovatieve toepassingen en diensten door gemakkelijke integratie met andere systemen en toepassingen mogelijk te maken, samenwerking te bevorderen en middelen te delen.

Samengevat ligt het belang van webdiensten in hun vermogen om interoperabiliteit te vergemakkelijken, bedrijfsprocessen te stroomlijnen, efficiëntie en productiviteit te verhogen, platformoverschrijdende compatibiliteit te bevorderen, SOA mogelijk te maken, schaalbaarheid en flexibiliteit te verbeteren, hergebruik te bevorderen, de veiligheid te verbeteren, de klantervaring te verbeteren en innovatie mogelijk te maken.

Hoe werken Web Services?

Web Services zijn een reeks technologieën en normen die communicatie tussen verschillende softwaretoepassingen via het internet mogelijk maken. Zij worden gebruikt om gegevens uit te wisselen tussen systemen en vergemakkelijken de integratie van verschillende toepassingen.

Web Services gebruiken een gestandaardiseerd protocol, zoals SOAP of REST, voor de communicatie. De client stuurt een verzoek naar de server, die antwoordt met de gevraagde gegevens in een gestandaardiseerd formaat, zoals XML of JSON. De communicatie tussen de client en de server is stateloos, wat betekent dat elk verzoek onafhankelijk is en niet afhankelijk van eerdere verzoeken.

Web Services maken gebruik van een SOA-aanpak (Service-Oriented Architecture), waarbij de functionaliteit van een systeem wordt opgesplitst in kleinere, onafhankelijke diensten die door andere systemen kunnen worden benaderd en gebruikt. Deze diensten zijn ontworpen om platformonafhankelijk te zijn, wat betekent dat ze op elk platform of in elke programmeertaal kunnen worden geïmplementeerd.

Web Services kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals het delen van gegevens tussen verschillende toepassingen, het automatiseren van bedrijfsprocessen en de integratie met systemen van derden. Ze worden ook gebruikt bij de ontwikkeling van cloudgebaseerde toepassingen en het Internet of Things (IoT).

10 voordelen van Web Services

  1. Interoperabiliteit: Web services maken gebruik van gestandaardiseerde protocollen en technologieën, waardoor verschillende systemen naadloos kunnen communiceren en gegevens uitwisselen, ongeacht de gebruikte programmeertaal of het platform.
  2. Schaalbaarheid: Web services kunnen gemakkelijk worden aangepast aan veranderende bedrijfsbehoeften door componenten toe te voegen of te verwijderen zonder het hele systeem te verstoren.
  3. Herbruikbaarheid: Webservices kunnen worden hergebruikt door meerdere toepassingen, waardoor de noodzaak om nieuwe code vanaf nul te schrijven wordt verminderd.
  4. Kosteneffectiviteit: Webservices zijn vaak kosteneffectiever dan het bouwen van op maat gemaakte softwareoplossingen, omdat ze gebruik kunnen maken van bestaande infrastructuur en technologie.
  5. Verbeterde efficiëntie: Door processen te automatiseren en ongelijksoortige systemen te integreren, kunnen webservices de operationele efficiëntie verbeteren en handmatige fouten verminderen.
  6. Real-time updates: Webdiensten kunnen real-time gegevensupdates bieden, waardoor snellere besluitvorming mogelijk is en de nauwkeurigheid van business intelligence wordt verbeterd.
  7. Beveiliging: Webdiensten zijn ontworpen met het oog op veiligheid, met functies zoals encryptie, authenticatie en autorisatie om gevoelige gegevens te beschermen.
  8. Platformonafhankelijkheid: Webservices kunnen op elk platform worden ingezet, waardoor ze in hoge mate kunnen worden aangepast aan veranderende technologische trends.
  9. Eenvoudigere integratie: Webservices kunnen worden geïntegreerd met bestaande systemen en toepassingen, waardoor bedrijven hun activiteiten kunnen stroomlijnen zonder dat er veel maatwerk nodig is.
  10. Verhoogde klanttevredenheid: Door real-time gegevensupdates en naadloze integratie kunnen webdiensten de algehele klantervaring verbeteren, wat leidt tot meer tevredenheid en loyaliteit.

Zo kunnen Web Services uw bedrijf helpen

Web services zijn een essentieel onderdeel geworden van moderne bedrijven, omdat ze een groot aantal voordelen bieden die bedrijven kunnen helpen efficiënter en effectiever te werken. Een van de belangrijkste voordelen van web services is hun vermogen om de communicatie en samenwerking tussen verschillende systemen en toepassingen te verbeteren, zowel binnen een organisatie als met externe partners. Door een gestandaardiseerde interface te bieden voor het uitwisselen van gegevens, maken web services een naadloze integratie mogelijk tussen verschillende systemen, platforms en technologieën.

Een ander belangrijk voordeel van web services is hun schaalbaarheid en flexibiliteit. Bedrijven kunnen hun web services gemakkelijk aanpassen en schalen om tegemoet te komen aan veranderende bedrijfsbehoeften en -eisen. Dit kan met name gunstig zijn voor bedrijven die in dynamische of snel veranderende omgevingen opereren. Bovendien kunnen web services bedrijven helpen de ontwikkelingskosten te verlagen en de time-to-market te versnellen door gebruik te maken van bestaande code en infrastructuur.

Web services kunnen ook de veiligheid en de naleving van de voorschriften verbeteren door veilige en gecodeerde communicatiekanalen voor gegevensuitwisseling te bieden. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven die gevoelige of vertrouwelijke gegevens verwerken, zoals financiële of persoonlijke informatie. Door web services te gebruiken, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun gegevens veilig worden verzonden en worden beschermd tegen ongeoorloofde toegang.

Web services stellen bedrijven ook in staat hun klantenservice en ondersteuning te verbeteren door real-time toegang tot informatie en middelen te bieden. Een klant kan bijvoorbeeld gemakkelijk informatie over zijn rekening of orderstatus opvragen via een webdienst, zonder menselijke tussenkomst. Dit kan bedrijven helpen de wachttijden te verkorten en de klanttevredenheid te verhogen.

Een ander voordeel van web services is hun vermogen om de automatisering van bedrijfsprocessen te vergemakkelijken. Door een gestandaardiseerde interface voor toegang tot en uitwisseling van gegevens te bieden, kunnen web services worden gebruikt om repetitieve en handmatige taken te automatiseren, zoals het invoeren van gegevens of het genereren van rapporten. Dit kan bedrijven helpen hun productiviteit te verbeteren en fouten te verminderen.

Web services kunnen bedrijven ook helpen hun bereik te vergroten en nieuwe markten te betreden door een platform te bieden om hun producten en diensten aan een breder publiek aan te bieden. Een bedrijf kan bijvoorbeeld web services gebruiken om zijn producten of diensten aan te bieden aan klanten in verschillende geografische regio's, zonder dat er fysieke locaties nodig zijn.

Bovendien kunnen web services bedrijven helpen hun gegevensanalyse en besluitvormingscapaciteit te verbeteren door real-time toegang te bieden tot gegevens uit verschillende bronnen. Dit kan bedrijven helpen weloverwogen beslissingen te nemen op basis van actuele en nauwkeurige informatie.

Ten slotte kunnen web services bedrijven helpen de onderhouds- en ondersteuningskosten te verlagen door een gecentraliseerd platform te bieden voor het beheer en onderhoud van hun toepassingen en systemen. Dit kan bedrijven helpen hun IT-servicebeheerprocessen te verbeteren en downtime en systeemuitval te verminderen.

Web Services training

Cursussen voor Web Services zijn geschikt voor elke IT professional, zowel particulier als zakelijk. Naar aanleiding van uw reeds opgedane trainingen en kennis, kiest u zelf met welke Web Services training u begint, of juist verder gaat. Heeft u advies hierover nodig? Dan staan we voor u klaar via telefoon, chat en e-mail.

Voor elke aangeschafte online training heeft u 1 jaar toegang. 24 uur per dag, 7 dagen per week tot wel 365 dagen lang. Zo bepaalt u zelf wanneer en hoelang u leert voor de training. Komt het overdag even niet uit? De avond en nacht zijn voor u beschikbaar. Zelfs als u enkele weken op vakantie gaat, dan is dit geen probleem en pakt u het simpelweg na uw welverdiende vakantie weer op.

Web Services certificeringen

Certificeringen in Web Services zijn ontworpen om de kennis en vaardigheden van een professional met betrekking tot het ontwikkelen en implementeren van web services te valideren. Deze certificeringen behandelen verschillende onderwerpen zoals webservice-architectuur, protocollen, beveiliging en meer.

Enkele populaire ICT certificeringen in Web Services zijn:

  • Oracle Certified Expert, Java EE 6 Web Services Developer: Deze certificering valideert de kennis en vaardigheden van een professional met betrekking tot Java EE 6 webservices.
  • IBM Certified Solution Developer - Web Services Development voor IBM WebSphere Application Server V7.0: Deze certificering valideert de kennis en vaardigheden van een professional met betrekking tot web service ontwikkeling met behulp van IBM WebSphere Application Server V7.0.
  • AWS Certified Developer - Associate: Deze certificering valideert de kennis en vaardigheden van een professional met betrekking tot het ontwikkelen en onderhouden van toepassingen op het AWS-platform.
  • Red Hat Certified JBoss Developer: Web Services: Deze certificering valideert de kennis en vaardigheden van een professional met betrekking tot het ontwikkelen van webservices met behulp van JBoss-technologieën.
  • Sun Certified Web Services Developer: Deze certificering valideert de kennis en vaardigheden van een professional met betrekking tot het ontwikkelen van webservices met behulp van Java-technologieën.
  • Certified SOA-professional: Deze certificering valideert de kennis en vaardigheden van een professional met betrekking tot het ontwerpen en ontwikkelen van Service Oriented Architecture (SOA) oplossingen.
  • Zend Certified PHP Engineer: Deze certificering valideert de kennis en vaardigheden van een professional met betrekking tot PHP programmeertaal en webontwikkeling.
  • Certified RESTful Web Services Ontwikkelaar: Deze certificering valideert de kennis en vaardigheden van een professional met betrekking tot het ontwerpen en ontwikkelen van RESTful webservices.
  • Salesforce Certified Platform Developer I: Deze certificering valideert de kennis en vaardigheden van een professional met betrekking tot het ontwikkelen en implementeren van aangepaste toepassingen met behulp van het Salesforce-platform.

Deze certificeringen kunnen professionals helpen hun vaardigheden en kennis van webservices te verbeteren en hun kansen op werk in verschillende sectoren, zoals financiën, gezondheidszorg en e-commerce, te vergroten.

Banen en carrière-gerelateerde Web Services certificeringen

  • Web Services Developer: Een ontwikkelaar die gespecialiseerd is in het ontwerpen en implementeren van webservices met behulp van verschillende technologieën zoals SOAP, REST en XML.
  • Web Services Administrator: Een beheerder die verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van de infrastructuur voor webdiensten, inclusief implementatie, configuratie en beveiliging.
  • Web Services Architect: Een architect die webservicesoplossingen op bedrijfsniveau ontwerpt en ontwikkelt door de bedrijfsvereisten te begrijpen, bestaande systemen te evalueren en nieuwe oplossingen voor te stellen.
  • Cloud Solutions Architect: Een professional die webservicesoplossingen ontwerpt, implementeert en beheert in cloudomgevingen zoals AWS, Azure of Google Cloud.
  • Integratie Specialist: Een expert in het integreren van verschillende systemen en applicaties via webservices, die organisaties helpt hun bedrijfsprocessen te stroomlijnen.
  • DevOps Engineer: Een professional die verantwoordelijk is voor de integratie en automatisering van ontwikkelings- en operationele processen, inclusief de inzet en het beheer van webservices.
  • IT-manager: Een manager die toezicht houdt op het webservices-team en ervoor zorgt dat de diensten op tijd en binnen het budget worden geleverd en aan de vereiste kwaliteitsnormen voldoen.
  • Technisch Consultant: Een consultant die technische begeleiding en ondersteuning biedt aan klanten bij het implementeren en integreren van web services oplossingen.
  • Bedrijfsanalist: Een analist die samenwerkt met zakelijke belanghebbenden om zakelijke vereisten te identificeren en definiëren en deze vertaalt in web services oplossingen.
  • Kwaliteitscontrole Analist: Een analist die verantwoordelijk is voor het testen van web services oplossingen om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan functionele en niet-functionele eisen.

Het hebben van certificeringen in web services kan mensen helpen zich te kwalificeren voor deze functies en mogelijk een hoger salaris verdienen. Bovendien kan het mogelijkheden bieden voor loopbaanontwikkeling en specialisatie op specifieke gebieden van webservices.

Geschiedenis van Web Services

Web services zijn een technologie die communicatie tussen verschillende softwaretoepassingen via het internet mogelijk maakt. De geschiedenis van webdiensten gaat terug tot het einde van de jaren negentig, toen bedrijven begonnen te onderzoeken hoe zij het internet konden gebruiken om verschillende softwaresystemen met elkaar te verbinden en naadloze communicatie tussen hen mogelijk te maken.

In 1998 introduceerde Microsoft het concept .NET, een kader voor het bouwen van webtoepassingen en -diensten met behulp van een gemeenschappelijke runtime en een reeks bibliotheken. Dit werd gevolgd door de release van het Simple Object Access Protocol (SOAP) in 1999, waarmee toepassingen gestructureerde gegevens konden uitwisselen via het internet.

Begin jaren 2000 werd het concept van Representational State Transfer (REST) geïntroduceerd als alternatief voor SOAP. REST gebruikt een eenvoudiger, lichtgewicht architectuur die snellere communicatie tussen toepassingen mogelijk maakt. Deze aanpak won aan populariteit met de opkomst van mobiele apparaten en de behoefte aan snellere, efficiëntere communicatie tussen apparaten.

Naarmate Web services meer ingang vonden, werden industriestandaarden opgesteld om interoperabiliteit en compatibiliteit tussen verschillende systemen te garanderen. Deze normen omvatten Web Services Description Language (WSDL), Universal Description, Discovery, and Integration (UDDI) en op XML gebaseerde berichtenprotocollen.

Tegenwoordig zijn Web services een essentieel onderdeel van veel moderne softwaresystemen en worden ze gebruikt in een groot aantal toepassingen, van e-commerce en bankieren tot gezondheidszorg en overheidsdiensten. De voortdurende evolutie van webservices heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe technologieën en normen, zoals de Web Services for Remote Portlets (WSRP) en de Web Services Choreography Interface (WSCI), die meer geavanceerde communicatie en integratie tussen toepassingen mogelijk maken.

Waarom OEM Office Elearning Menu?

OEM Office Elearning Menu heeft jarenlange ervaring in het aanbieden van online cursussen en trainingen. Van Excel, Word en Outlook tot aan high professional ICT trainingen voor Cisco, AWS, CompTIA en meer. 

OEM is officieel Microsoft Partner, CertiPort Partner én EC-Council Partner. Met meer dan 1000 cursussen van meer dan 200 merken is ons aanbod geschikt voor elke PC-gebruiker. Of u nu beginnende PC-gebruiker bent die voor het eerst Word opstart, of een ICT professional bent die meer wilt weten over Data Security; OEM heeft de juiste cursus of training voor u. Mist u een training? Laat het ons weten en we kijken samen graag naar de opties.

Elke afgeronde cursus levert u een officieel certificaat van deelname op. Deze is persoonlijk en specifiek aan de cursist gericht. Elke Incompany training levert automatisch een certificaat van deelname op. Bij elke E-learning cursus dient u minimaal 70% van de praktijkopdrachten te hebben afgerond om een certificaat van deelname te ontvangen.

OEM - Learn to Work

Kies uit 1000+ trainingen en cursussen van 200+ merken voor uw persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. 

Een cursus Excel, cursus Word of zelfs een volledige cursus Office komt altijd van pas. We hebben dagelijks te maken met programma's van Microsoft en het bespaart u veel tijd om deze goed onder de knie te hebben.

Ook hebben we bij OEM Office Elearning Menu trainingen voor ICT professionals. Zo leert u omgaan met databases, servers, leert u programmeren of wordt u zelfs een gecertificeerd ethisch hacker. Leer alles online via E-learning, middels cursusboeken, Walk-in trainingen of via Incompany trainingen binnen het bedrijf waar u werkzaam bent.

Nóg meer kennis

Lees onze meest recente blogartikelen

Bekijk alles