Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Prijs
Merken

Microsoft Office Specialist Certificering (MOS)

Met het wereldwijd erkende MOS certificaat bewijst u dat u Microsoft Office Specialist, Microsoft Office Expert of Microsoft Office Master bent. Lees onder de producten alles over MOS Examens.

Sorteren op

37 Trainingen

37 Trainingen

MOS Examen en MOS Certificering

 • Taal: Nederlands of Engels
 • MOS Certificeringen
 • Gebruikersvriendelijke omgeving
 • Microsoft Partner
 • Ook mogelijk: MOS Proctor huren

Wat is een Microsoft Office Specialist (MOS)?

Een Microsoft Office Specialist (MOS) is een persoon die heeft aangetoond bekwaam te zijn in het gebruik van een of meer van de Microsoft Office-softwaretoepassingen, zoals Word, Excel, PowerPoint, Access of Outlook. De MOS-certificering is een wereldwijd erkend certificaat dat iemands kennis, vaardigheden en capaciteiten in het gebruik van Microsoft Office-toepassingen valideert.

Om een MOS te worden, moeten personen slagen voor een of meer MOS-examens, die zijn ontworpen om hun vaardigheid in het gebruik van de specifieke Microsoft Office-toepassing te testen. De examens zijn prestatiegericht, wat betekent dat personen hun vaardigheden moeten aantonen door specifieke taken met de toepassing uit te voeren. De examens worden doorgaans aangeboden door gecertificeerde testcentra en kunnen online of persoonlijk worden afgelegd.

MOS-certificering is beschikbaar op drie niveaus: Specialist, Expert en Master. De Specialist certificering is voor personen die een basiskennis hebben van de Microsoft Office applicatie en deze effectief kunnen gebruiken in een werkomgeving. De Expert-certificering is voor personen met een geavanceerde kennis van de toepassing en die deze kunnen gebruiken om complexe documenten, spreadsheets en presentaties te maken. De certificering op masterniveau is voor personen met een uitgebreide kennis van de toepassing en die hiermee zeer complexe documenten, spreadsheets en presentaties kunnen maken.

Het MOS-certificaat wordt zeer gewaardeerd op de arbeidsmarkt, omdat het aantoont dat iemand bekwaam is in het gebruik van Microsoft Office-toepassingen. Het is vooral nuttig voor personen die werken in kantooromgevingen waar Microsoft Office de belangrijkste softwaretoepassing is voor het maken van documenten, spreadsheets en presentaties.

Wat zijn MOS examens?

MOS-examens (Microsoft Office Specialist) zijn wereldwijd erkende certificeringen voor Microsoft Office-producten, waaronder Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Access en OneNote. Deze examens zijn ontworpen om de vaardigheid van een kandidaat in het gebruik van Microsoft Office-toepassingen te testen, met de nadruk op praktische vaardigheden en scenario's uit de praktijk.

MOS-examens zijn beschikbaar op drie niveaus: Specialist, Expert en Master. Examens op het niveau Specialist hebben betrekking op basisvaardigheden, terwijl examens op het niveau Expert geavanceerde vaardigheden testen. Examens op masterniveau vereisen een hoge mate van vaardigheid in meerdere toepassingen.

MOS-examens worden afgenomen in een gecontroleerde omgeving, in persoon of op afstand. Ze bestaan meestal uit tijdgebonden, praktijkgerichte taken die praktijkscenario's nabootsen. Kandidaten moeten aantonen dat zij taken efficiënt en nauwkeurig kunnen uitvoeren met behulp van de relevante Microsoft Office-toepassing.

Het behalen van een MOS-certificering kan mensen helpen hun vaardigheid in Microsoft Office-toepassingen aan te tonen en hun carrièrevooruitzichten te verbeteren. Voor bedrijven kan MOS-certificering de productiviteit en efficiëntie verbeteren door ervoor te zorgen dat werknemers over de vaardigheden en kennis beschikken om Microsoft Office-toepassingen effectief te gebruiken.

Waarom MOS examens?

MOS-examens (Microsoft Office Specialist) zijn belangrijk omdat ze personen de mogelijkheid bieden hun vaardigheid in het gebruik van Microsoft Office-toepassingen aan te tonen. Deze examens worden wereldwijd erkend en zijn een standaard van uitmuntendheid in de industrie. MOS-certificering kan mensen helpen zich te onderscheiden op een concurrerende arbeidsmarkt en hun carrière te bevorderen in verschillende sectoren, zoals financiën, gezondheidszorg, onderwijs en meer.

Met een MOS-certificering kunnen potentiële werkgevers en klanten ook een competentieniveau aantonen, waardoor het vertrouwen in iemands vermogen om effectief en efficiënt gebruik te maken van Microsoft Office-toepassingen toeneemt. Bovendien kan de MOS-certificering leiden tot een hogere productiviteit en vaardigheid op de werkplek, wat uiteindelijk leidt tot betere werkprestaties en carrièremogelijkheden.

Hoe werkt een MOS examen?

Microsoft Office Specialist (MOS) examens zijn ontworpen om de vaardigheid van een kandidaat te testen in het gebruik van Microsoft Office toepassingen, zoals Excel, Word, PowerPoint, Access en Outlook. Deze examens bestaan uit tijdgebonden, praktijkgerichte taken in een gesimuleerde Microsoft Office-omgeving.

MOS-examens worden afgenomen via Certiport, een leverancier van prestatiegerichte certificeringsexamens en oefentests. Kandidaten kunnen MOS-examens direct afleggen via OEM, daar wij Microsoft Partner en officieel proctor zijn. Bij online toezicht kunnen kandidaten het examen vanaf hun eigen computer afleggen, mits ze een webcam en een stabiele internetverbinding hebben.

MOS-examens zijn doorgaans beschikbaar op verschillende niveaus, zoals Specialist, Expert en Master, afhankelijk van de toepassing en de complexiteit van het examen. Kandidaten kunnen ook kiezen voor MOS-examens voor specifieke versies van de software, zoals Office 2016, Office 2019 of Microsoft 365.

Na het slagen voor een MOS-examen ontvangen kandidaten een digitale badge en een certificaat dat hun vaardigheid in het gebruik van Microsoft Office-toepassingen verifieert. Met deze certificering kunnen kandidaten hun vaardigheden en kennis aantonen aan werkgevers, collega's en klanten, en hun carrière vooruitzichten verbeteren.

10 voordelen van MOS certificering

 1. Toont deskundigheid aan: MOS-certificaten tonen aan potentiële werkgevers dat u een hoog niveau van vaardigheid hebt in Microsoft Office-toepassingen.
 2. Concurrentievoordeel: MOS-certificeringen kunnen een concurrentievoordeel opleveren op de arbeidsmarkt, met name voor administratieve functies.
 3. Verhoogde productiviteit: MOS-gecertificeerde professionals beschikken over de vaardigheden en kennis om Microsoft Office-toepassingen efficiënter te gebruiken, wat de productiviteit kan verhogen en tijd kan besparen.
 4. Loopbaanontwikkeling: MOS-certificeringen kunnen een springplank zijn voor loopbaanontwikkeling, waardoor u meer complexe en uitdagende rollen binnen uw organisatie kunt aannemen.
 5. Verbeterde communicatie: Microsoft Office-toepassingen worden in veel sectoren gebruikt en MOS-certificeringen kunnen u helpen effectiever te communiceren met collega's, klanten en belanghebbenden.
 6. Internationale erkenning: MOS-certificaten worden wereldwijd erkend en kunnen uw inzetbaarheid in binnen- en buitenland vergroten.
 7. Zelfvertrouwen: Het behalen van een MOS-certificering kan uw vertrouwen in uw vermogen om Microsoft Office-toepassingen effectief te gebruiken, vergroten.
 8. Voortdurend leren: MOS-certificeringen vereisen permanente educatie en her-certificering, wat levenslang leren en voortdurende professionele ontwikkeling aanmoedigt, vanwege nieuwe software versies.
 9. Toegang tot hulpmiddelen: MOS-certificering biedt toegang tot een reeks hulpmiddelen, waaronder studiemateriaal, cursussen en online gemeenschappen.
 10. Professioneel netwerk: MOS-certificering kan u helpen een professioneel netwerk op te bouwen van gelijkgestemden die uw passie voor technologie en Microsoft Office-toepassingen delen.

MOS Examens afleggen

MOS (Microsoft Office Specialist) examens zijn Microsoft certificeringsexamens ontworpen om iemands vaardigheid in het gebruik van Microsoft Office toepassingen, waaronder Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Access en OneNote, te valideren. MOS-examens zijn wereldwijd erkende certificaten die aantonen dat iemand in staat is Microsoft Office-programma's efficiënt en effectief te gebruiken.

MOS-examens zijn ontworpen om personen te testen op hun vermogen om specifieke functies en mogelijkheden binnen de Microsoft Office-toepassing te gebruiken. De examens zijn getimed en vereisen dat mensen een aantal taken binnen een bepaalde tijd uitvoeren. De examens zijn prestatiegericht, wat betekent dat personen moeten aantonen dat zij specifieke taken binnen de Microsoft Office-toepassing kunnen uitvoeren.

Er zijn drie niveaus van MOS-certificering: Microsoft Office Specialist (MOS), Microsoft Office Expert (MOE) en Microsoft Office Master (MOM). MOS-certificering valideert iemands vaardigheid in het gebruik van één Microsoft Office-toepassing, terwijl MOE-certificering de vaardigheid in het gebruik van meerdere toepassingen valideert. MOM-certificering toont iemands vaardigheid in het gebruik van alle zes Microsoft Office-toepassingen.

MOS examens zijn beschikbaar in meerdere talen en worden afgenomen door Certiport, een Pearson VUE bedrijf, bij OEM. De examenkosten zijn €199,- (excl. BTW) per examen en voor een MOS proefexamen betaalt u €35,- (excl BTW).

MOS-certificering kan voordelig zijn voor personen die werk zoeken in een groot aantal sectoren, aangezien vaardigheid in Microsoft Office-toepassingen in veel functies vereist is. MOS-certificering kan ook iemands bestaande vaardigheden verbeteren en hem concurrerender maken op de arbeidsmarkt. Bovendien eisen veel organisaties dat hun werknemers MOS gecertificeerd zijn, vooral in administratieve of ondersteunende functies waar vaardigheid in Microsoft Office-toepassingen essentieel is.

Er zijn verschillende MOS-examens beschikbaar voor verschillende Microsoft Office-toepassingen:

 • MOS: Word Associate (Word en Word 2019)
 • MOS: Excel Associate (Excel en Excel 2019)
 • MOS: PowerPoint Associate (PowerPoint en PowerPoint 2019)
 • MOS: Access Associate (Access en Access 2019)
 • MOS: Outlook Associate (Outlook en Outlook 2019)
 • MOS: SharePoint Associate (SharePoint en SharePoint 2019)
 • MOS: OneNote Associate (OneNote en OneNote 2019)
 • MOS: Microsoft Teams Associate (Microsoft Teams en Microsoft Teams 2019)
 • MOS: Excel Expert (Excel en Excel 2019)
 • MOS: Word Expert (Word en Word 2019)
 • MOS: Access Expert (Access en Access 2019)
 • MOS: Outlook Expert (Outlook en Outlook 2019)
 • MOS: PowerPoint Expert (PowerPoint en PowerPoint 2019)
 • MOS: Microsoft 365 Certified: Teams Administrator Associate

Elk van deze examens test de kennis en vaardigheden van een kandidaat in de overeenkomstige Microsoft Office-toepassing.

MOS certificeringen

Microsoft biedt verschillende MOS (Microsoft Office Specialist) certificeringen, die de vaardigheden en kennis van een gebruiker van specifieke Microsoft Office-toepassingen valideren. Er zijn MOS-certificaten voor:

 • Microsoft Office Word
 • Microsoft Office Excel
 • Microsoft Office PowerPoint
 • Microsoft Office Access
 • Microsoft Office Outlook
 • Microsoft SharePoint
 • Microsoft OneNote

Elke certificering vereist het slagen voor een examen dat de vaardigheid van de kandidaat in het gebruik van de respectieve Microsoft Office-toepassing test.

Er zijn drie niveaus van MOS-certificering:

 1. Microsoft Office Specialist (MOS): Deze certificering valideert de fundamentele kennis en vaardigheden van een kandidaat in het gebruik van een specifieke Microsoft Office-toepassing.
 2. Microsoft Office Specialist Expert (MOS Expert): Deze certificering valideert de geavanceerde kennis en vaardigheden van een kandidaat in het gebruik van een specifieke Microsoft Office-toepassing. De MOS Expert certificering vereist het slagen voor twee examens.
 3. Microsoft Office Specialist Master (MOS Master): Deze certificering bevestigt dat een kandidaat meerdere Microsoft Office-toepassingen beheerst. Voor de MOS Master certificering moet men slagen voor vier examens (Word Expert, Excel Expert, PowerPoint en één keuze-examen).

MOS-certificeringen zijn wereldwijd erkend en kunnen de kansen op een baan, het salarispotentieel en de productiviteit verbeteren voor professionals die regelmatig Microsoft Office-toepassingen gebruiken.

Wat is het verschil tussen Microsoft Office Specialist, Microsoft Office Expert en Microsoft Office Master?

Microsoft biedt drie certificatieniveaus voor zijn Office-suite:

 • Microsoft Office Specialist (MOS)
 • Microsoft Office Expert (MOE)
 • Microsoft Office Master (MOM)

MOS is het instapcertificaat dat een basiskennis aantoont van Microsoft Office-toepassingen, waaronder Word, Excel, PowerPoint, Access en Outlook. Om de MOS-certificering te behalen, moeten kandidaten slagen voor een of meer examens die hun kennis en vaardigheden in de gekozen toepassing testen.

MOE is een meer geavanceerde certificering die een hoger niveau van bekwaamheid in een of meer Office-toepassingen aantoont. Om een MOE-certificering te behalen, moeten kandidaten eerst een MOS-certificering behalen in de betreffende applicatie(s) en vervolgens slagen voor aanvullende, meer uitdagende examens.

MOM is het hoogste niveau van certificering en toont een vaardigheid op expertniveau in verschillende Office-toepassingen. Om een MOM-certificering te behalen, moeten kandidaten eerst een MOS- en MOE-certificering behalen in de relevante toepassingen, en ook slagen voor aanvullende, nog uitdagender examens.

De MOS-, MOE- en MOM-certificeringen zijn een bewijs van de expertise van een kandidaat in de Microsoft Office-suite en kunnen mensen helpen zich te onderscheiden op de arbeidsmarkt en hun bekwaamheid aan potentiële werkgevers te tonen.

Banen en carrière-gerelateerde MOS certificeringen

MOS-certificaten worden algemeen erkend en gerespecteerd door werkgevers in verschillende bedrijfstakken. Met een MOS-certificering kunt u potentiële werkgevers laten zien dat u een hoog niveau van vaardigheid hebt in Microsoft Office-toepassingen, waaronder Excel, Word, PowerPoint, Outlook, Access en OneNote. Deze vaardigheid kan bijzonder waardevol zijn in administratieve, administratieve en andere functies waarbij Microsoft Office-kennis essentieel is.

Enkele voorbeelden van functies waarvoor een MOS-certificaat vereist of gewenst is, zijn administratief assistent, uitvoerend assistent, gegevensanalist, marketingspecialist en projectmanager. MOS-certificering kan ook een waardevolle aanwinst zijn voor degenen die hun carrière willen bevorderen of hun verdienmogelijkheden binnen hun huidige organisatie willen vergroten. Veel vacatures en werkgeverseisen vermelden specifiek MOS-certificering als een geprefereerde of vereiste kwalificatie.

Overzicht van populaire banen en carrièrepaden bij het hebben van een MOS certificering:

 • Administratief medewerker: Een administratief medewerker is verantwoordelijk voor het beheren en organiseren van de administratieve activiteiten van een kantoor, zoals het beantwoorden van telefoongesprekken, het plannen van afspraken, het beheren van bestanden en het voorbereiden van documenten. Een MOS-certificaat kan een administratief medewerker helpen vaardiger te worden in Microsoft Office tools zoals Word, Excel en PowerPoint, die essentieel zijn voor het efficiënt uitvoeren van deze taken.
 • Data Analist: Een data-analist is verantwoordelijk voor het verzamelen, analyseren en interpreteren van grote verzamelingen gegevens om trends en inzichten te identificeren die zakelijke beslissingen kunnen onderbouwen. Een MOS-certificering kan een gegevensanalist helpen vaardiger te worden in tools als Excel en Access, die vaak worden gebruikt voor gegevensanalyse en -beheer.
 • Marketingspecialist: Een marketingspecialist is verantwoordelijk voor het creëren en uitvoeren van marketingcampagnes om de producten of diensten van een bedrijf te promoten. Een MOS-certificaat kan een marketingspecialist helpen vaardiger te worden in tools als Excel en PowerPoint, die vaak worden gebruikt voor gegevensanalyse en het maken van presentaties.
 • Executive Assistant: Een executive assistant biedt administratieve ondersteuning aan senior-level executives, zoals het plannen van afspraken, het beheren van bestanden, en het voorbereiden van documenten. Een MOS-certificering kan een executive assistant helpen vaardiger te worden in Microsoft Office-tools als Word, Excel en PowerPoint, die essentieel zijn voor het efficiënt uitvoeren van deze taken.
 • Financieel analist: Een financieel analist is verantwoordelijk voor het analyseren van financiële gegevens om investeringsbeslissingen en financiële planning te informeren. Een MOS-certificaat kan een financieel analist helpen vaardiger te worden in tools als Excel, dat vaak wordt gebruikt voor financiële analyse en beheer.
 • Projectmanager: Een projectmanager is verantwoordelijk voor het overzien van projecten van begin tot eind, inclusief planning, budgettering en het uitvoeren van taken. Een MOS-certificering kan een projectmanager helpen vaardiger te worden in tools als Excel en Project, die gewoonlijk worden gebruikt voor projectbeheer en -planning.
 • Office Manager: Een office manager is verantwoordelijk voor het managen en coördineren van kantooractiviteiten, waaronder het managen van personeel, het bestellen van benodigdheden en het overzien van administratieve activiteiten. Een MOS certificaat kan een office manager helpen zich te bekwamen in Microsoft Office tools zoals Word, Excel en PowerPoint, die essentieel zijn voor het efficiënt uitvoeren van deze taken.
 • Coördinator personeelszaken: Een personeelscoördinator is verantwoordelijk voor het beheer en de coördinatie van personeelsactiviteiten, zoals werving, indienstneming en werknemersrelaties. Een MOS-certificering kan een personeelscoördinator helpen zich te bekwamen in Microsoft Office tools zoals Word, Excel en PowerPoint, die essentieel zijn voor het efficiënt uitvoeren van deze taken.
 • Accountant: Een accountant is verantwoordelijk voor het beheer van financiële gegevens en het opstellen van jaarrekeningen. Een MOS-certificering kan een boekhouder helpen zich te bekwamen in tools als Excel en Access, die vaak worden gebruikt voor financiële analyse en beheer.
 • Business Development Manager: Een business development manager is verantwoordelijk voor het identificeren en ontwikkelen van nieuwe zakelijke kansen voor een bedrijf. Een MOS-certificering kan een business development manager helpen zich te bekwamen in tools als Excel en PowerPoint, die gewoonlijk worden gebruikt voor gegevensanalyse en het maken van presentaties.

Wat is een MOS Proctor?

Een MOS proctor is een persoon die verantwoordelijk is voor het afnemen van Microsoft Office Specialist (MOS) examens aan kandidaten. Proctors zorgen ervoor dat de testomgeving veilig is, dat kandidaten zich aan de regels houden en dat het examen eerlijk en nauwkeurig wordt afgenomen.

Proctors spelen een cruciale rol in het certificeringsproces omdat zij de integriteit en geloofwaardigheid van het MOS-programma helpen handhaven. Ze moeten strikte richtlijnen en protocollen volgen om ervoor te zorgen dat de examens consistent en effectief worden afgenomen.

Om MOS-proctor te worden, moeten personen een opleiding en certificering volgen bij Certiport, de officiële testpartner van Microsoft. Het certificeringsproces omvat een combinatie van online opleidingsmodules en praktijkervaring met het afnemen van MOS-examens onder toezicht van een gekwalificeerde surveillant.

Bij OEM kunt u als bedrijf ook een officiële MOS Proctor inhuren. Zo kunt u op uw eigen locatie MOS examens afleggen middels een OEM MOS Proctor.

Geschiedenis van MOS

De Microsoft Office Specialist (MOS) certificering is een wereldwijd erkend professioneel certificeringsprogramma voor Microsoft Office producten. Het is ontworpen om de vaardigheden van personen die Microsoft Office-programma's dagelijks gebruiken te testen en te valideren. Het MOS-certificeringsprogramma werd gelanceerd in 1995, toen Microsoft de eerste versie van Microsoft Office introduceerde.

Op dat moment was Microsoft Office een relatief nieuw softwarepakket, bestaande uit Word, Excel en PowerPoint. Het programma won snel aan populariteit, omdat het gebruikers krachtige hulpmiddelen bood voor tekstverwerking, gegevensanalyse en de ontwikkeling van presentaties. Naarmate de software op grotere schaal werd gebruikt, zag Microsoft de noodzaak in van een certificeringsprogramma om de vaardigheden van de gebruikers te valideren.

Als antwoord op deze behoefte lanceerde Microsoft in 1995 het MOS-certificeringsprogramma. Het programma bestond aanvankelijk uit certificeringsexamens voor Word, Excel en PowerPoint. Na verloop van tijd werden aanvullende examens toegevoegd voor andere programma's in het Office-pakket, waaronder Access, Outlook en OneNote.

Het MOS-certificeringsprogramma kreeg al snel erkenning als standaard voor het valideren van de vaardigheden van Microsoft Office-gebruikers. Werkgevers begonnen kandidaten met een MOS-certificaat te zoeken, omdat ze wisten dat deze mensen de kennis en vaardigheden bezaten die nodig waren om productief en efficiënt te zijn in hun functie.

Naarmate het gebruik van Microsoft Office-producten bleef groeien, evolueerde het MOS-certificeringsprogramma om gelijke tred te houden met nieuwe functies en functionaliteiten. Vandaag de dag biedt het programma certificeringen voor een breed scala aan Microsoft Office producten en versies, waaronder Office 365, Office 2019, Office 2016 en eerdere versies.

Het MOS-certificeringsprogramma is ook uitgebreid met certificering voor Microsoft Office Specialist Expert en Microsoft Office Specialist Master. Deze geavanceerde certificeringen erkennen personen die een hoger niveau van vaardigheid in Microsoft Office-programma's hebben bereikt.

Waarom OEM Office Elearning Menu?

OEM Office Elearning Menu heeft jarenlange ervaring in het aanbieden van online cursussen en trainingen. Van Excel, Word en Outlook tot aan high professional ICT trainingen voor Cisco, AWS, CompTIA en meer. 

OEM is officieel Microsoft Partner, CertiPort Partner én EC-Council Partner. Met meer dan 1000 cursussen van meer dan 200 merken is ons aanbod geschikt voor elke PC-gebruiker. Of u nu beginnende PC-gebruiker bent die voor het eerst Word opstart, of een ICT professional bent die meer wilt weten over Data Security; OEM heeft de juiste cursus of training voor u. Mist u een training? Laat het ons weten en we kijken samen graag naar de opties.

Elke afgeronde cursus levert u een officieel certificaat van deelname op. Deze is persoonlijk en specifiek aan de cursist gericht. Elke Incompany training levert automatisch een certificaat van deelname op. Bij elke E-learning cursus dient u minimaal 70% van de praktijkopdrachten te hebben afgerond om een certificaat van deelname te ontvangen.

OEM - Learn to Work

Kies uit 1000+ trainingen en cursussen van 200+ merken voor uw persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. 

Een cursus Excel, cursus Word of zelfs een volledige cursus Office komt altijd van pas. We hebben dagelijks te maken met programma's van Microsoft en het bespaart u veel tijd om deze goed onder de knie te hebben.

Ook hebben we bij OEM Office Elearning Menu trainingen voor ICT professionals. Zo leert u omgaan met databases, servers, leert u programmeren of wordt u zelfs een gecertificeerd ethisch hacker. Leer alles online via E-learning, middels cursusboeken, Walk-in trainingen of via Incompany trainingen binnen het bedrijf waar u werkzaam bent.

Nóg meer kennis

Lees onze meest recente blogartikelen

Bekijk alles