Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Prijs
Merken

Operating Systems and Servers trainingen

Bestel nu de beste Operating Systems and Servers trainingen online. Leer alles over OS en Servers en start vandaag nog. Wilt u meer informatie? Onder de producten staat alles uitgelegd.

Sorteren op

44 Trainingen

44 Trainingen

Operating Systems and Servers Training

 • Type training: E-learning (online)
 • Taal: Engels
 • Online toegang: 24/7, 365 dagen na activatie
 • Interactieve multimedia lessen met video, audio en ondertiteling
 • Video's van maximaal 3-10 minuten, te bekijken in uw eigen tempo
 • Praktische oefeningen met real-time analyse van de acties en resultaten
 • Flexibel beheer met voortgangsrapportage
 • Per specifiek onderwerp een les bekijken
 • Uw antwoorden worden direct geëvalueerd
 • De software vertelt u precies waar uw eventuele fouten liggen
 • Mogelijkheid om een opdracht (onbeperkt) te herhalen
 • Oplossingsvideo's bekijken
 • ICT Certificeringen
 • Tips & Tricks
 • Examen Quiz
 • MeasureUp Examensimulatie (150+ vragen)
 • LiveLabs (indien beschikbaar)
 • Award Winning E-learning
 • Volledige training voor het officiële Examen
 • Gebruikersvriendelijke omgeving
 • Inclusief Online Docent (via e-mail en chat)
 • Inclusief Certificaat van Deelname

Wat zijn Operating Systems en Servers?

Een Operating System (OS), ook bekend als Besturingssysteem, is software die computerhardware en -software beheert en gemeenschappelijke diensten voor computerprogramma's levert. Het fungeert als tussenpersoon tussen de computerhardware en de softwaretoepassingen, waardoor beide met elkaar kunnen communiceren en effectief functioneren. Enkele voorbeelden van populaire besturingssystemen zijn Microsoft Windows, macOS en Linux.

Servers zijn computers die zijn ontworpen om specifieke diensten te verlenen aan andere computers of apparaten in een netwerk. Ze kunnen bestanden opslaan en delen, gebruikersaccounts en verificatie beheren, toepassingen en software uitvoeren en websites en webtoepassingen hosten. Servers draaien vaak gespecialiseerde besturingssystemen, zoals Windows Server, Red Hat Enterprise Linux of Ubuntu Server.

In combinatie vormen besturingssystemen en servers de basis voor veel van de technologische diensten waarop bedrijven en particulieren vertrouwen. Ze maken het beheer van gegevens en middelen mogelijk, bieden een platform voor softwaretoepassingen en maken samenwerking en communicatie binnen en tussen organisaties mogelijk.

Waarom Operating Systems en Servers?

Besturingssystemen en servers zijn cruciale onderdelen van moderne computersystemen, en zijn essentieel voor het draaien van verschillende toepassingen en diensten in zowel persoonlijke als zakelijke omgevingen. Een goed begrip van besturingssystemen en servers kan leiden tot betere prestaties, betrouwbaarheid en veiligheid voor een breed scala aan computertaken.

In een zakelijke omgeving is een goed beheerde serverinfrastructuur essentieel voor het leveren van betrouwbare diensten aan klanten en werknemers. Bovendien is het onderhoud van veilige besturingssystemen en servers van cruciaal belang voor de bescherming van gevoelige gegevens en het voorkomen van ongeoorloofde toegang of aanvallen.

In een persoonlijke omgeving kan kennis van besturingssystemen en servers mensen helpen bij het opzetten en onderhouden van hun eigen computeromgeving, waaronder het beheren van persoonlijke gegevens, het maken van back-ups en het oplossen van veelvoorkomende problemen.

Een goed begrip van besturingssystemen en servers is gunstig voor iedereen die computers gebruikt, van IT-professionals tot gewone gebruikers.

Hoe werken Operating Systems en Servers?

Operating Systems (OS) zijn de software die computerhardware en -software beheren, en gemeenschappelijke diensten voor computerprogramma's leveren. Het besturingssysteem is het meest fundamentele type systeemsoftware, en zonder dat kan de meeste andere software niet functioneren.

Een server is een type computer of apparaat dat de toegang tot een gecentraliseerde bron of dienst in een netwerk beheert. Servers zijn ontworpen om clientverzoeken af te handelen en bronnen te delen met andere apparaten op het netwerk. Ze kunnen verschillende functies vervullen, zoals webservers, e-mailservers, bestandsservers en databankservers.

Het besturingssysteem draait op de serverhardware en vormt de basis voor de diensten en middelen van de server. Het besturingssysteem is verantwoordelijk voor het beheer van de hardwarebronnen van de server, zoals CPU, geheugen en opslag, evenals de softwaretoepassingen die op de server draaien.

Tot de serverbesturingssystemen behoren populaire opties zoals Windows Server, Linux en macOS Server. Deze besturingssystemen zijn ontworpen om gespecialiseerde diensten en functies te bieden die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van een serveromgeving.

Servers kunnen op verschillende manieren worden opgezet en geconfigureerd, afhankelijk van het beoogde gebruik. Een webserver kan bijvoorbeeld worden opgezet om webpagina's aan klanten via internet aan te bieden, terwijl een bestandsserver kan worden opgezet om bestanden op te slaan en te delen tussen gebruikers op een lokaal netwerk.

Besturingssystemen en servers vormen samen de ruggengraat van de IT-infrastructuur van een organisatie, met essentiële diensten en middelen die de dagelijkse activiteiten van het bedrijf ondersteunen.

10 voordelen van Operating Systems en Servers

 1. Gecentraliseerde controle: Besturingssystemen en servers kunnen een gecentraliseerde locatie bieden voor het beheer en de controle van verschillende bronnen en toepassingen in een netwerk.
 2. Verbeterde efficiëntie: Met de mogelijkheid om taken te automatiseren en processen te stroomlijnen, kunnen besturingssystemen en servers de efficiëntie helpen verbeteren en het risico op fouten of vertragingen verminderen.
 3. Schaalbaarheid: Naarmate bedrijven groeien, kan de behoefte aan meer middelen en capaciteit gemakkelijk worden opgevangen door besturingssystemen en servers.
 4. Verbeterde beveiliging: Besturingssystemen en servers kunnen een reeks beveiligingsfuncties en -hulpmiddelen bieden ter bescherming tegen bedreigingen zoals malware, gegevensinbreuken en onbevoegde toegang.
 5. Flexibiliteit: Omdat er verschillende besturingssystemen en serverconfiguraties beschikbaar zijn, kunnen bedrijven de opstelling kiezen die het beste past bij hun specifieke behoeften en doelstellingen.
 6. Verhoogde productiviteit: Besturingssystemen en servers bieden een stabiel en betrouwbaar platform voor het uitvoeren van toepassingen en het benaderen van bronnen.
 7. Kostenbesparingen: Consolidatie van resources op één besturingssysteem of server kan helpen de hardware- en onderhoudskosten te verlagen en tegelijkertijd de efficiëntie en betrouwbaarheid te verbeteren.
 8. Toegang op afstand: Veel besturingssystemen en servers bieden toegang op afstand, wat bijzonder waardevol kan zijn voor de steeds mobielere en meer verspreide werknemers van tegenwoordig.
 9. Compatibiliteit: Door ervoor te zorgen dat verschillende toepassingen en systemen naadloos kunnen samenwerken, kunnen besturingssystemen en servers de compatibiliteit verbeteren en integratieproblemen verminderen.
 10. Verbeterde disaster recovery: Met de juiste back-ups en herstelplannen kunnen besturingssystemen en servers de downtime en het gegevensverlies bij een ramp of uitval tot een minimum beperken.

Zo kunnen Operating Systems en Servers uw bedrijf helpen

Besturingssystemen en servers zijn cruciale onderdelen van de moderne IT-infrastructuur en spelen een essentiële rol bij de ondersteuning van de bedrijfsvoering. Door een stabiele en betrouwbare computeromgeving te bieden, stellen ze organisaties in staat toepassingen en diensten te draaien die essentieel zijn voor hun dagelijkse activiteiten.

Hier volgen enkele manieren waarop besturingssystemen en servers een bedrijf kunnen helpen:

 • Verbeterde efficiëntie: Door server- en besturingssysteemconfiguraties te optimaliseren, kunnen bedrijven de systeemuitvaltijd verminderen en de prestaties verhogen, wat leidt tot een verbeterde efficiëntie.
 • Verbeterde beveiliging: Goed geconfigureerde servers en besturingssystemen kunnen een veilige omgeving bieden voor gegevens en toepassingen, en beschermen tegen onbevoegde toegang en inbreuken op gegevens.
 • Schaalbaarheid: Dankzij servervirtualisatietechnologie kunnen bedrijven hun IT-infrastructuur snel en gemakkelijk aanpassen aan de veranderende vraag.
 • Lagere kosten: Servervirtualisatietechnologie kan helpen de hardwarekosten te verlagen en het energieverbruik te verlagen, wat leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen.
 • Gecentraliseerde gegevensopslag: Besturingssystemen en servers bieden gecentraliseerde gegevensopslag, waardoor bedrijven hun gegevens gemakkelijker kunnen beheren en openen.
 • Gestroomlijnd beheer: Gecentraliseerde beheertools voor servers en besturingssystemen maken het voor bedrijven gemakkelijker om hun IT-infrastructuur te beheren, waardoor minder IT-personeel nodig is.
 • Verbeterd noodherstel: Goed geconfigureerde servers en besturingssystemen kunnen oplossingen voor noodherstel bieden, waardoor bedrijven in geval van een ramp snel gegevens kunnen herstellen en de uitvaltijd tot een minimum kunnen beperken.
 • Meer samenwerking: Besturingssystemen en servers bieden een platform voor bedrijven om samen te werken en informatie te delen, waardoor de productiviteit en innovatie verbeteren.
 • Betere klantervaring: Door een betrouwbare en responsieve IT-infrastructuur te bieden, kunnen bedrijven de klantervaring verbeteren, wat leidt tot een grotere klanttevredenheid.
 • Concurrentievoordeel: Door gebruik te maken van geavanceerde server- en besturingssysteemtechnologieën kunnen bedrijven een concurrentievoordeel behalen en snel en efficiënt nieuwe diensten en toepassingen leveren.

Operating Systems en Servers training

Trainingen voor besturingssystemen en servers kan mensen helpen de vaardigheden en kennis te verwerven die nodig zijn om serverinfrastructuren en besturingssystemen te ontwerpen, te implementeren en te onderhouden. Deze trainingsprogramma's kunnen onderwerpen behandelen als systeembeheer, virtualisatie, cloud computing, netwerkbeveiliging, back-up en herstel, en meer.

Sommige cursussen kunnen specifiek zijn voor een bepaald besturingssysteem, zoals Windows Server of Linux, terwijl andere betrekking kunnen hebben op meerdere besturingssystemen en servertechnologieën.

Veel trainingen bieden praktijkgerichte oefeningen en praktische labs om deelnemers praktijkervaring te bieden met het beheer van servers en besturingssystemen. Training in besturingssystemen en servers kan nuttig zijn voor IT-professionals die hun carrière willen uitbreiden, maar ook voor individuen die nieuwe vaardigheden willen opdoen en het IT-vakgebied willen betreden.

Operating Systems and Servers certificeringen

Er zijn verschillende certificeringen beschikbaar voor professionals op het gebied van besturingssystemen en servers. Enkele van de populairste certificeringen zijn:

 • Microsoft Azure: Deze Microsoft certificering valideert het vermogen van een professional om geavanceerde oplossingen te bouwen met behulp van Microsoft-technologieën.
 • Red Hat Certified Engineer (RHCE): Deze Red Hat certificering valideert het vermogen van een professional om Red Hat Enterprise Linux-systemen te beheren en te configureren.
 • CompTIA Linux+: Deze certificering is bedoeld voor IT-professionals die hun kennis van Linux-administratie en -configuratie willen valideren.
 • Cisco Certified Network Associate (CCNA): Deze Cisco certificering valideert het vermogen van een professional om Cisco-netwerkapparatuur te installeren, te configureren en problemen op te lossen.
 • VMware Certified Professional (VCP): Deze VMware certificering bevestigt het vermogen van een professional om virtualisatieoplossingen te ontwerpen, te implementeren en te beheren met behulp van VMware-technologieën.
 • Amazon Web Services (AWS) Certified Solutions Architect: Deze AWS certificering bevestigt het vermogen van een professional om schaalbare, hoog beschikbare en fouttolerante systemen op AWS te ontwerpen en te implementeren.
 • Citrix Certified Associate - Virtualization (CCA-V): Deze Citrix certificering bevestigt het vermogen van een professional om Citrix XenDesktop 7.6 oplossingen te installeren, configureren en beheren.
 • Oracle Certified Professional, Java SE 11 Developer: Deze IT certificering bevestigt het vermogen van een professional om Java-applicaties te ontwikkelen met behulp van Java SE 11.
 • Certified Information Systems Security Professional (CISSP): Deze ICT certificering bevestigt het vermogen van een professional om informatiebeveiligingsprogramma's te ontwerpen, te implementeren en te beheren.
 • Certified Information Systems Auditor (CISA): Deze ISACA certificering bevestigt het vermogen van een professional om informatietechnologie en bedrijfssystemen te controleren en te bewaken.

Het behalen van deze ICT certificeringen kan IT-professionals helpen hun vaardigheden en kennis van besturingssystemen en servertechnologieën te valideren, wat kan leiden tot loopbaanontwikkeling en hogere salarissen.

Banen en carrière-gerelateerde Operating Systems en Servers certificeringen

Professionals met expertise in besturingssystemen en servers kunnen een breed scala aan banen hebben, aangezien veel organisaties op deze systemen vertrouwen om hun bedrijfsvoering te ondersteunen. Enkele veel voorkomende functietitels op dit gebied zijn:

 • System Administrator: verantwoordelijk voor het installeren, configureren en onderhouden van computersystemen en servers.
 • Network Administrator: verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de netwerkinfrastructuur van de organisatie, waaronder servers, routers, switches en andere netwerkcomponenten.
 • IT Manager: verantwoordelijk voor het toezicht op de technologische infrastructuur van de organisatie en ervoor zorgen dat alle systemen naar behoren functioneren.
 • Database Administrator: verantwoordelijk voor het ontwerpen, implementeren en onderhouden van het databasesysteem van een organisatie.
 • Cloud Engineer: verantwoordelijk voor het ontwerpen, implementeren en onderhouden van cloud-gebaseerde systemen en diensten.
 • DevOps Engineer: verantwoordelijk voor het ontwikkelen en onderhouden van de infrastructuur en tools die nodig zijn om continue integratie en levering van softwaretoepassingen te ondersteunen.
 • IT Security Specialist: verantwoordelijk voor de beveiliging van de technologische infrastructuur en gegevens van een organisatie.
 • Technical Support Specialist: verantwoordelijk voor het verlenen van technische ondersteuning en bijstand aan eindgebruikers van de technologiesystemen van een organisatie.
 • IT Consultant: verantwoordelijk voor het geven van advies en begeleiding aan organisaties over hun technologische infrastructuur en strategie.
 • Software Engineer: verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van softwaretoepassingen die draaien op besturingssystemen en servers.

De vraag naar IT professionals met vaardigheden en expertise in besturingssystemen en servers zal naar verwachting sterk blijven, aangezien organisaties blijven vertrouwen op technologie om hun bedrijfsvoering te ondersteunen. Deze professionals kunnen werken in een breed scala van industrieën, waaronder gezondheidszorg, financiën, technologie en overheid. Met de juiste opleiding en certificeringen kunnen mensen een lonende carrière op dit gebied nastreven.

Geschiedenis van Operating Systems en Servers

Besturingssystemen (OS) en servers hebben een lange en complexe geschiedenis die verschillende decennia beslaat. Besturingssystemen zijn een essentieel onderdeel van moderne computersystemen en bieden een software-interface voor toepassingen en gebruikers voor interactie met de hardware. Servers zijn gespecialiseerde computers die netwerkdiensten leveren aan cliënten, zoals het opslaan en serveren van gegevens, het uitvoeren van toepassingen en het beheren van netwerkverkeer.

De eerste computerbesturingssystemen werden ontworpen voor mainframe computers in de jaren 1950 en 1960. Deze vroege besturingssystemen boden basisfuncties zoals beheer van invoer/uitvoer en planning van computerbronnen. Enkele van de vroege mainframe-besturingssystemen zijn IBM's OS/360 en OS/370.

In de jaren zeventig werden de eerste microcomputers ontwikkeld, wat leidde tot de ontwikkeling van de eerste besturingssystemen voor personal computers (pc's). Deze besturingssystemen, zoals MS-DOS van Microsoft en Mac OS van Apple, boden een gebruikersinterface en basisfunctionaliteit voor personal computers.

Naarmate computers meer met elkaar verbonden raakten, werden netwerkbesturingssystemen (NOS) ontwikkeld om netwerkdiensten te beheren. In de jaren tachtig en negentig werden Novell's NetWare en Microsoft's Windows NT de dominante NOS op de markt.

Met de opkomst van het internet in de jaren negentig werden serverbesturingssystemen cruciaal voor het beheer van webtoepassingen en onlinediensten. Linux, een open-source besturingssysteem, werd populair als serverbesturingssysteem vanwege zijn stabiliteit, veiligheid en lage kosten.

De laatste jaren heeft cloud computing de manier waarop servers worden gebruikt en beheerd veranderd. Dankzij virtualisatietechnologie kunnen meerdere besturingssystemen op één fysieke server draaien, wat heeft geleid tot meer efficiëntie en lagere hardwarekosten. Cloud-besturingssystemen, zoals EC2 van Amazon Web Services en Azure van Microsoft, zijn essentieel geworden voor het beheer van cloud-infrastructuur.

De geschiedenis van besturingssystemen en servers is gekenmerkt door constante innovatie en ontwikkeling om tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van de computerindustrie. Vandaag de dag spelen besturingssystemen en servers nog steeds een cruciale rol bij het beheer en de levering van diensten in het digitale tijdperk.

Waarom OEM Office Elearning Menu?

OEM Office Elearning Menu heeft jarenlange ervaring in het aanbieden van online cursussen en trainingen. Van Excel, Word en Outlook tot aan high professional ICT trainingen voor Cisco, AWS, CompTIA en meer. 

OEM is officieel Microsoft Partner, CertiPort Partner én EC-Council Partner. Met meer dan 1000 cursussen van meer dan 200 merken is ons aanbod geschikt voor elke PC-gebruiker. Of u nu beginnende PC-gebruiker bent die voor het eerst Word opstart, of een ICT professional bent die meer wilt weten over Data Security; OEM heeft de juiste cursus of training voor u. Mist u een training? Laat het ons weten en we kijken samen graag naar de opties.

Elke afgeronde cursus levert u een officieel certificaat van deelname op. Deze is persoonlijk en specifiek aan de cursist gericht. Elke Incompany training levert automatisch een certificaat van deelname op. Bij elke E-learning cursus dient u minimaal 70% van de praktijkopdrachten te hebben afgerond om een certificaat van deelname te ontvangen.

OEM - Learn to Work

Kies uit 1000+ trainingen en cursussen van 200+ merken voor uw persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. 

Een cursus Excel, cursus Word of zelfs een volledige cursus Office komt altijd van pas. We hebben dagelijks te maken met programma's van Microsoft en het bespaart u veel tijd om deze goed onder de knie te hebben.

Ook hebben we bij OEM Office Elearning Menu trainingen voor ICT professionals. Zo leert u omgaan met databases, servers, leert u programmeren of wordt u zelfs een gecertificeerd ethisch hacker. Leer alles online via E-learning, middels cursusboeken, Walk-in trainingen of via Incompany trainingen binnen het bedrijf waar u werkzaam bent.

Nóg meer kennis

Lees onze meest recente blogartikelen

Bekijk alles