Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Blockchain trainingen

Bestel nu de beste Blockchain trainingen online. Cursus Blockchain E-learning online. Leer alles over Blockchain en start vandaag nog. Wilt u meer informatie? Onder de producten staat alles uitgelegd.

Sorteren op

4 Trainingen

4 Trainingen

Blockchain Training

 • Type training: E-learning (online)
 • Taal: Engels
 • Online toegang: 24/7, 365 dagen na activatie
 • Interactieve multimedia lessen met video, audio en ondertiteling
 • Video's van maximaal 3-10 minuten, te bekijken in uw eigen tempo
 • Praktische oefeningen met real-time analyse van de acties en resultaten
 • Flexibel beheer met voortgangsrapportage
 • Per specifiek onderwerp een les bekijken
 • Uw antwoorden worden direct geëvalueerd
 • De software vertelt u precies waar uw eventuele fouten liggen
 • Mogelijkheid om een opdracht (onbeperkt) te herhalen
 • Oplossingsvideo's bekijken
 • Blockchain Certificeringen
 • Tips & Tricks
 • Examen Quiz
 • MeasureUp Examensimulatie (150+ vragen)
 • LiveLabs (indien beschikbaar)
 • Award Winning E-learning
 • Volledige training voor het officiële Examen
 • Gebruikersvriendelijke omgeving
 • Inclusief Online Docent (via e-mail en chat)
 • Inclusief Certificaat van Deelname

Wat is Blockchain?

Blockchain is een digitale grootboektechnologie die bedoeld is om transacties tussen twee partijen op een veilige en transparante manier vast te leggen. Het is een gedecentraliseerde en gedistribueerde database die wordt gebruikt om informatie over transacties op te slaan en bij te houden, en die wordt beheerd door een netwerk van computers in plaats van door één centrale autoriteit.

Een van de belangrijkste kenmerken van blockchain is dat het een hoog niveau van veiligheid en transparantie mogelijk maakt. Elke transactie die aan de blockchain wordt toegevoegd, wordt geverifieerd door meerdere computers op het netwerk, waardoor het voor een enkele partij vrijwel onmogelijk is om met de gegevens te knoeien. Dit maakt het een ideale oplossing voor toepassingen waarbij vertrouwen en veiligheid cruciaal zijn, zoals financiële transacties of identiteitsverificatie.

Een ander belangrijk aspect van blockchain is zijn vermogen om slimme contracten mogelijk te maken. Dit zijn digitale contracten die automatisch worden afgedwongen door de blockchain, waardoor het mogelijk is zeer veilige en betrouwbare contracten op te stellen zonder tussenpersonen of advocaten. Dit kan veel soorten bedrijfsprocessen sterk vereenvoudigen en de tijd en kosten verminderen die gepaard gaan met traditionele contracten.

Blockchain heeft het potentieel om veel industrieën en bedrijfsprocessen te transformeren, door veilige en transparante transacties mogelijk te maken zonder de noodzaak van tussenpersonen of centrale autoriteiten.

Waarom Blockchain?

Blockchain is een technologie die naar voren is gekomen als een potentiële oplossing voor veel van de problemen die in verschillende sectoren bestaan. Het heeft het potentieel om veel aspecten van ons leven te veranderen en een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we transacties uitvoeren, gegevens delen en met elkaar omgaan. Blockchain-technologie heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele methoden voor het bijhouden van gegevens, zoals meer veiligheid, transparantie en efficiëntie.

Blockchain technologie is gedecentraliseerd, wat betekent dat het niet wordt gecontroleerd door een enkele entiteit of organisatie. Dit maakt het veiliger en minder vatbaar voor hacking of manipulatie. Het gebruik van cryptografie en digitale handtekeningen zorgt ervoor dat transacties onvervalsbaar zijn en niet kunnen worden gewijzigd zodra ze op de blockchain zijn geregistreerd.

Een ander voordeel van blockchaintechnologie is dat het de creatie van slimme contracten mogelijk maakt, wat zelfuitvoerende contracten zijn waarbij de voorwaarden van de overeenkomst in de code zijn geschreven. Dit maakt tussenpersonen overbodig en kan het contractproces helpen stroomlijnen, waardoor de kosten dalen en de efficiëntie toeneemt.

Blockchain-technologie kan ook worden gebruikt om digitale identiteiten te creëren, die kunnen worden gebruikt om de identiteit van personen of organisaties te verifiëren. Dit kan vooral nuttig zijn in sectoren zoals de financiële sector, waar KYC (know your customer) eisen gelden om fraude en het witwassen van geld te voorkomen.

Hoe werkt Blockchain?

In de kern is blockchain een distributed ledger technology (DLT) waarmee digitale informatie op een veilige en transparante manier kan worden vastgelegd en gedeeld. Dit is hoe het werkt:

 1. Een transactie wordt geïnitieerd - Wanneer iemand een nieuw blok aan de blockchain wil toevoegen, initieert hij een transactie. Dit kan van alles zijn, van een financiële transactie tot een stem in een digitale verkiezing.
 2. De transactie wordt geverifieerd - De transactie wordt vervolgens geverifieerd door andere knooppunten op het netwerk, die controleren of de transactie geldig is en niet reeds op de blockchain is geregistreerd.
 3. Het blok wordt toegevoegd aan de keten - Zodra de transactie is geverifieerd, wordt een nieuw blok aangemaakt en toegevoegd aan de keten. Dit blok bevat een verslag van de transactie, evenals een unieke code, een 'hash' genaamd, die helpt om de transactie te identificeren.
 4. Het blok wordt beveiligd - Zodra het blok aan de keten is toegevoegd, wordt het beveiligd via een proces dat 'cryptografie' wordt genoemd. Hierbij worden complexe wiskundige algoritmen gebruikt om ervoor te zorgen dat het blok op geen enkele manier kan worden veranderd of gemanipuleerd.
 5. Het netwerk bereikt consensus - Ten slotte bereikt het netwerk consensus over de toestand van de blockchain. Dit betekent dat alle knooppunten op het netwerk het eens zijn over de huidige staat van de blockchain en de transacties die erop zijn vastgelegd.

Dit proces wordt telkens herhaald wanneer een nieuw blok aan de blockchain wordt toegevoegd, waardoor een permanent en onveranderlijk verslag ontstaat van alle transacties die hebben plaatsgevonden. Dit maakt het een ongelooflijk krachtig instrument voor toepassingen die een hoge mate van veiligheid en transparantie vereisen.

10 voordelen van Blockchain

 1. Decentralisatie: Het gedecentraliseerde karakter van blockchaintechnologie elimineert de noodzaak van een centrale autoriteit of tussenpersoon, waardoor transacties veiliger en efficiënter worden.
 2. Veiligheid: De geavanceerde cryptografische algoritmen van blockchain maken het bijna onmogelijk om gegevens in een blockchain-grootboek te hacken of te wijzigen, wat een hoog niveau van veiligheid biedt.
 3. Transparantie: Omdat elke transactie wordt vastgelegd in het blockchain-grootboek, ontstaat een transparant en fraudebestendig systeem dat kan worden gebruikt om fraude te voorkomen.
 4. Efficiëntie: Blockchain maakt snelle en veilige transacties mogelijk, wat de snelheid en efficiëntie van verschillende industrieën aanzienlijk kan verbeteren.
 5. Kosteneffectief: Door tussenpersonen te elimineren en processen te stroomlijnen, kan blockchaintechnologie helpen de operationele kosten te verlagen en de winstgevendheid te verhogen.
 6. Traceerbaarheid: Elke in het blockchain-grootboek geregistreerde transactie kan worden getraceerd tot de oorsprong ervan, wat fraude kan helpen voorkomen en de verantwoordingsplicht kan vergroten.
 7. Integriteit van gegevens: Blockchain-technologie biedt een onveranderlijke en onveranderlijke registratie van gegevens, waardoor de integriteit van gegevens wordt gewaarborgd en geknoei met gegevens wordt voorkomen.
 8. Slimme contracten: Blockchain kan het gebruik van slimme contracten ondersteunen, wat zelfuitvoerende contracten zijn die automatisch de voorwaarden van de overeenkomst afdwingen wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan.
 9. Internationale transacties: Blockchaintechnologie maakt veilige en efficiënte internationale transacties mogelijk zonder de noodzaak van tussenpersonen of centrale autoriteiten.
 10. Digitale identiteit: Blockchaintechnologie kan worden gebruikt om digitale identiteiten te creëren die veilig en fraudebestendig zijn en voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt, zoals online betalingen, beveiligde toegang en meer.

Zo kan Blockchain uw bedrijf helpen

Blockchaintechnologie kan bedrijven op verschillende manieren helpen. Het kan de veiligheid en transparantie van transacties verbeteren en helpen de kosten te verlagen en processen te stroomlijnen. Het gebruik van blockchain bij het beheer van de toeleveringsketen kan bijvoorbeeld de traceerbaarheid van producten vergroten, fraude en fouten verminderen en snellere transacties mogelijk maken.

In de financiële sector kan blockchain helpen de kosten te verlagen en de efficiëntie te verhogen door tussenpersonen te elimineren en betalingsprocessen te stroomlijnen. In de gezondheidszorg kan blockchain helpen om de veiligheid en privacy van patiëntengegevens te verbeteren en het veilig delen van informatie tussen zorgverleners mogelijk te maken. In het algemeen kan blockchain bedrijven helpen de veiligheid te verbeteren, de efficiëntie te vergroten en het vertrouwen in hun activiteiten te versterken.

Blockchain training

Cursussen voor Blockchain zijn geschikt voor elke IT professional, zowel particulier als zakelijk. Naar aanleiding van uw reeds opgedane trainingen en kennis, kiest u zelf met welke Blockchain training u begint, of juist verder gaat. Heeft u advies hierover nodig? Dan staan we voor u klaar via telefoon, chat en e-mail.

Voor elke aangeschafte online training heeft u 1 jaar toegang. 24 uur per dag, 7 dagen per week tot wel 365 dagen lang. Zo bepaalt u zelf wanneer en hoelang u leert voor de training. Komt het overdag even niet uit? De avond en nacht zijn voor u beschikbaar. Zelfs als u enkele weken op vakantie gaat, dan is dit geen probleem en pakt u het simpelweg na uw welverdiende vakantie weer op.

Blockchain certificeringen

Blockchain-technologie heeft de afgelopen jaren een explosie in populariteit gekend, en als gevolg daarvan is een groeiend aantal certificeringsprogramma's ontstaan om professionals te helpen hun expertise op dit gebied aan te tonen. Hier zijn enkele van de meest opvallende Blockchain-certificeringen:

 • Certified Blockchain Professional (CBP): Aangeboden door de Blockchain Training Alliance, behandelt deze certificering de kernprincipes van Blockchain, de technische architectuur en toepassingen ervan.
 • Certified Blockchain Solution Architect (CBSA): Ook aangeboden door de Blockchain Training Alliance, het CBSA programma richt zich op het ontwerp en de ontwikkeling van Blockchain-gebaseerde oplossingen.
 • Certified Blockchain Developer (CBD): Deze certificering, aangeboden door de International Association for Cryptologic Research (IACR), is bedoeld voor ontwikkelaars die hun vermogen willen aantonen om veilige Blockchain-gebaseerde toepassingen te ontwerpen en te bouwen.
 • Ethereum Developer Certification: Aangeboden door de Ethereum Foundation, is deze certificering bedoeld voor ontwikkelaars die hun expertise willen aantonen in het ontwikkelen van toepassingen met behulp van de Ethereum Blockchain.
 • Hyperledger Fabric Administrator Certification: Aangeboden door de Linux Foundation, is deze certificering bedoeld voor professionals die hun expertise willen aantonen in het beheren en administreren van Hyperledger Fabric, een populair open-source Blockchain platform.
 • Certified Cryptocurrency Trader (CCT): Aangeboden door de Blockchain Council, is deze certificering bedoeld voor handelaren en investeerders die hun kennis van cryptocurrencies en op Blockchain gebaseerde handel willen aantonen.
 • Blockchain and Distributed Ledger Technologies (DLT) Specialist Certification: Aangeboden door IBM, is deze certificering bedoeld voor professionals die hun expertise willen aantonen in het ontwikkelen van Blockchain en DLT-gebaseerde oplossingen.
 • Blockchain for Business: Aangeboden door de Universiteit van Oxford, behandelt dit certificeringsprogramma de grondbeginselen van Blockchain en de potentiële toepassingen ervan in het bedrijfsleven.
 • Certified Blockchain Business Foundations (CBBF): Aangeboden door de Blockchain Training Alliance, is deze certificering bedoeld voor zakelijke professionals die de basisprincipes van Blockchain-technologie en de potentiële toepassingen ervan in hun vakgebied willen begrijpen.
 • Certified Smart Contract Developer (CSCD): Aangeboden door de Blockchain Council, is deze certificering bedoeld voor ontwikkelaars die hun expertise willen aantonen in het ontwikkelen van smart contracts met behulp van Blockchain-technologie.

Deze certificeringen kunnen professionals voorzien van de kennis en vaardigheden die nodig zijn om te slagen in Blockchain-gerelateerde functies. Ze tonen een inzet voor permanente educatie en professionele ontwikkeling, en kunnen professionals helpen op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en technologieën in de Blockchain-ruimte.

Banen en carrière-gerelateerde Blockchain certificeringen

Het behalen van een Blockchain-certificaat kan een verscheidenheid aan kansen op werk in het groeiende gebied van de Blockchain-technologie openen. Enkele potentiële functies voor personen met Blockchain-certificeringen zijn:

 • Blockchain Developer: Een blockchain-ontwikkelaar creëert, implementeert en onderhoudt blockchain-gebaseerde oplossingen voor organisaties. Ze werken met verschillende programmeertalen en tools zoals Solidity, Ethereum en Hyperledger Fabric.
 • Blockchain Architect: Een blockchain architect ontwerpt en bouwt blockchain oplossingen voor organisaties, rekening houdend met zowel technische als zakelijke eisen.
 • Blockchain Consultant: Een blockchain consultant biedt begeleiding en ondersteuning aan organisaties bij het implementeren van blockchain technologie in hun bestaande systemen.
 • Blockchain Engineer: Een blockchain engineer is verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en testen van blockchain systemen voor organisaties.
 • Smart Contract Developer: Een smart contract ontwikkelaar ontwerpt en schrijft smart contracts, wat zelfuitvoerende contracten zijn met de voorwaarden van de overeenkomst direct in de code geschreven.
 • Blockchain Project Manager: Een blockchain projectmanager is verantwoordelijk voor het leiden en beheren van blockchain-gebaseerde projecten voor organisaties.
 • Blockchain Company Analyst: Een blockchain business analist is verantwoordelijk voor het analyseren van bedrijfsprocessen en vereisten, en het ontwerpen van blockchain-gebaseerde oplossingen om de processen te optimaliseren.
 • Cryptocurrency Analyst: Een cryptocurrency analist controleert en analyseert cryptocurrency markten, geeft aanbevelingen over investeringen en handelsstrategieën, en geeft inzicht in markttrends en gebeurtenissen.
 • Blockchain Product Manager: Een blockchain-productmanager is verantwoordelijk voor het beheer van op blockchain gebaseerde producten, waaronder ideevorming, ontwikkeling en implementatie.
 • Blockchain Marketing Manager: Een blockchain marketing manager is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van marketing strategieën en campagnes voor blockchain-gebaseerde producten en diensten, met inzicht in de doelgroep en de waarde propositie van het product of de dienst.

Deze IT functies vereisen gespecialiseerde kennis en vaardigheden met betrekking tot blockchaintechnologie, die kunnen worden verkregen door het verdienen van relevante certificeringen.

Geschiedenis van Blockchain

Blockchain is een innovatieve technologie die de laatste jaren sterk in opkomst is. Het werd gecreëerd om een veilige en gedecentraliseerde manier te bieden om gegevens op te slaan en veilige transacties mogelijk te maken. Deze revolutionaire technologie werd aanvankelijk ontwikkeld ter ondersteuning van Bitcoin, 's werelds eerste cryptocurrency, maar is sindsdien uitgegroeid tot een krachtig instrument met diverse toepassingen.

Blockchain werd voor het eerst geïntroduceerd in 2008 door een anonieme persoon of groep die bekend staat als Satoshi Nakamoto. De oorsprong ervan is terug te voeren op de behoefte aan een veilige en transparante manier om financiële transacties vast te leggen, wat mogelijk werd gemaakt door het gebruik van een gedistribueerd grootboek. Het concept werd aanvankelijk geïntroduceerd ter ondersteuning van Bitcoin, maar won al snel aan populariteit op andere gebieden.

Het kernidee achter Blockchain is het creëren van een gedecentraliseerd registratiesysteem dat door alle deelnemers kan worden vertrouwd. Dit wordt bereikt door een netwerk van knooppunten te creëren die een kopie van het grootboek delen, waardoor transacties kunnen worden geverifieerd zonder tussenpersonen. Dit betekent dat geen enkele entiteit de gegevens controleert, en dat het onmogelijk is de gegevens te wijzigen zodra zij zijn vastgelegd.

In de loop der tijd zijn de gebruiksmogelijkheden van Blockchain uitgebreid tot buiten de financiële sector. De technologie is toegepast in verschillende sectoren, waaronder gezondheidszorg, logistiek en supply chain management. In de gezondheidszorg wordt Blockchain gebruikt om medische dossiers te beveiligen en de privacy van patiënten te waarborgen. In de logistiek en het beheer van de toeleveringsketen wordt het gebruikt om producten te traceren en te volgen om namaak te voorkomen en de transparantie te verbeteren.

De ontwikkeling van Blockchain heeft ook geleid tot het ontstaan van nieuwe banen in de technologiesector. Er is veel vraag naar professionals met Blockchain-kennis, en deze trend zal zich naar verwachting voortzetten naarmate de technologie zich verder ontwikkelt.

Kortom, Blockchain is een revolutionaire technologie die het potentieel heeft om de manier waarop gegevens worden opgeslagen en gedeeld te transformeren. De technologie werd voor het eerst geïntroduceerd in 2008 ter ondersteuning van Bitcoin, maar heeft sindsdien talrijke toepassingen gevonden in verschillende sectoren. Blockchain is al begonnen met het ontwrichten van traditionele bedrijfsmodellen, en de mogelijkheden zijn onbeperkt. Het is spannend om te zien hoe deze technologie zich de komende jaren zal blijven ontwikkelen.

Waarom OEM Office Elearning Menu?

OEM Office Elearning Menu heeft jarenlange ervaring in het aanbieden van online cursussen en trainingen. Van Excel, Word en Outlook tot aan high professional ICT trainingen voor Cisco, AWS, CompTIA en meer. 

OEM is officieel Microsoft Partner, CertiPort Partner én EC-Council Partner. Met meer dan 1000 cursussen van meer dan 200 merken is ons aanbod geschikt voor elke PC-gebruiker. Of u nu beginnende PC-gebruiker bent die voor het eerst Word opstart, of een ICT professional bent die meer wilt weten over Data Security; OEM heeft de juiste cursus of training voor u. Mist u een training? Laat het ons weten en we kijken samen graag naar de opties.

Elke afgeronde cursus levert u een officieel certificaat van deelname op. Deze is persoonlijk en specifiek aan de cursist gericht. Elke Incompany training levert automatisch een certificaat van deelname op. Bij elke E-learning cursus dient u minimaal 70% van de praktijkopdrachten te hebben afgerond om een certificaat van deelname te ontvangen.

OEM - Learn to Work

Kies uit 1000+ trainingen en cursussen van 200+ merken voor uw persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. 

Een cursus Excel, cursus Word of zelfs een volledige cursus Office komt altijd van pas. We hebben dagelijks te maken met programma's van Microsoft en het bespaart u veel tijd om deze goed onder de knie te hebben.

Ook hebben we bij OEM Office Elearning Menu trainingen voor ICT professionals. Zo leert u omgaan met databases, servers, leert u programmeren of wordt u zelfs een gecertificeerd ethisch hacker. Leer alles online via E-learning, middels cursusboeken, Walk-in trainingen of via Incompany trainingen binnen het bedrijf waar u werkzaam bent.

Nóg meer kennis

Lees onze meest recente blogartikelen

Bekijk alles