Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

VMware trainingen

Bestel nu de beste VMware trainingen online. Cursus VMware E-learning online. Leer alles over VMware certificering en start vandaag nog. Benieuwd naar de VMware Roadmap? Onder de producten staat alles uitgelegd.

Sorteren op

0 Trainingen

Geen cursussen of trainingen gevonden

VMware Training

 • Type training: E-learning (online)
 • Taal: Engels
 • Online toegang: 24/7, 365 dagen na activatie
 • Interactieve multimedia lessen met video, audio en ondertiteling
 • Video's van maximaal 3-10 minuten, te bekijken in uw eigen tempo
 • Praktische oefeningen met real-time analyse van de acties en resultaten
 • Flexibel beheer met voortgangsrapportage
 • Per specifiek onderwerp een les bekijken
 • Uw antwoorden worden direct geëvalueerd
 • De software vertelt u precies waar uw eventuele fouten liggen
 • Mogelijkheid om een opdracht (onbeperkt) te herhalen
 • Oplossingsvideo's bekijken
 • VMware Certificeringen
 • Tips & Tricks
 • Examen Quiz
 • MeasureUp Examensimulatie (150+ vragen)
 • LiveLabs (indien beschikbaar)
 • Award Winning E-learning
 • Volledige training voor het officiële Examen
 • Gebruikersvriendelijke omgeving
 • Inclusief Online Docent (via e-mail en chat)
 • Inclusief Certificaat van Deelname

Wat is VMware?

VMware is een leverancier van virtualisatie- en cloud computing-software, gevestigd in Palo Alto, Californië. VMware werd opgericht in 1998 en is een dochteronderneming van Dell Technologies. EMC Corporation kocht VMware oorspronkelijk in 2004. EMC werd later in 2016 overgenomen door Dell Technologies. VMware baseert zijn virtualisatietechnologieën op zijn bare-metal hypervisor ESX/ESXi in x86-architectuur.

Met VMware servervirtualisatie wordt een hypervisor geïnstalleerd op de fysieke server zodat meerdere virtuele machines (VM's) op dezelfde fysieke server kunnen draaien. Elke VM kan zijn eigen besturingssysteem (OS) draaien, wat betekent dat meerdere OS'en op één fysieke server kunnen draaien. Alle VM's op dezelfde fysieke server delen resources, zoals netwerken en RAM.

In 2019 heeft VMware ondersteuning aan zijn hypervisor toegevoegd om op een vergelijkbare manier contained workloads in een Kubernetes-cluster te draaien. Dit soort workloads kan door het infrastructuurteam op dezelfde manier worden beheerd als virtuele machines en DevOps-teams kunnen containers inzetten zoals ze gewend waren.

Hoe werkt VMware?

VMware-producten omvatten virtualisatie-, netwerk- en beveiligingsbeheertools, software-defined datacentersoftware en opslagsoftware.

Datacenter- en cloud-infrastructuur
VMware vSphere is het pakket virtualisatieproducten van VMware. VMware vSphere, voor 2009 bekend als VMware Infrastructure, omvat het volgende:

Met VMware Cloud op AWS kunnen klanten een cluster van vSphere hosts met vSAN en NSX in een Amazon-datacenter draaien en daar hun workloads uitvoeren, terwijl ze die ondertussen beheren met hun bekende VMware-tools en -vaardigheden.

Netwerken en beveiliging
VMware NSX is een virtueel netwerk- en beveiligingssoftwareaanbod dat ontstond toen VMware in 2012 Nicera overnam. Met NSX kan een beheerder netwerkcomponenten virtualiseren, zodat hij virtuele netwerken en switches kan ontwikkelen, implementeren en configureren via software in plaats van hardware. Bovenop de hypervisor zit een softwarelaag waarmee een beheerder een fysiek netwerk kan opdelen in meerdere virtuele netwerken.

Met de nieuwste release van het product, NSX-T Data Center, kan netwerkvirtualisatie worden toegevoegd aan zowel ESXi en KVM als hypervisors, als aan bare-metal servers. Ook gecontaineriseerde workloads in een Kubernetes-cluster kunnen worden gevirtualiseerd en beschermd. NSX-T Data Center biedt ook Network Function Virtualization, waarmee functies als een firewall, load balancer en VPN, in de virtualisatiesoftware stack kunnen draaien.

VMware vRealize Network Insight is een network operations management tool waarmee een admin microsegmentatie kan plannen en de gezondheid van VMware NSX kan controleren. VRealize Network Insight steunt op technologie van VMware's overname van Arkin in 2016. VRealize Network Insight verzamelt informatie van de NSX Manager. Het geeft ook fouten weer in zijn gebruikersinterface, wat helpt bij het oplossen van problemen in een NSX-omgeving.

SDDC-platform
VMware Cloud Foundation is een geïntegreerde softwarestack die vSphere, VMware vSAN en VMware NSX via de SDDC Manager in één platform bundelt. Een beheerder kan de bundel on premises implementeren als een private cloud of uitvoeren als een service binnen een public cloud. Een beheerder kan een applicatie onmiddellijk beschikbaar stellen zonder te hoeven wachten op netwerk of opslag.

Opslag en beschikbaarheid
VMware vSAN is een softwarematige opslagfunctie die is ingebouwd in de ESXi-hypervisor en geïntegreerd in vSphere; het poolt schijfruimte van meerdere ESXi-hosts en voorziet deze via slim beleid, zoals beschermingslimieten, thin provisioning en erasure coding. Het is geïntegreerd met vSphere High Availability om de beschikbaarheid van compute en storage te vergroten.

VMware Site Recovery Manager (SRM) is een product voor disaster recovery management waarmee een beheerder herstelplannen kan maken die automatisch worden uitgevoerd in geval van een storing. Met Site Recovery Manager kunnen beheerders automatisch de failover en failback van VM's orkestreren. SRM integreert ook met NSX om het netwerk- en beveiligingsbeleid op gemigreerde VM's te behouden.

VMware vCloud NFV is een virtualisatieplatform voor netwerkfuncties waarmee een serviceprovider netwerkfuncties kan uitvoeren als gevirtualiseerde applicaties van verschillende leveranciers. NFV biedt dezelfde voordelen van virtualisatie en cloud aan een communicatiedienstverlener die voorheen afhankelijk was van hardware.

Platform voor cloudbeheer
De vRealize Suite is een groep software waarmee een gebruiker hybride clouds kan creëren en beheren. De vRealize Suite omvat vRealize Operations voor monitoring, vRealize Log Insight voor gecentraliseerde logging, vRealize Automation voor datacenterautomatisering en vRealize Business for Cloud voor kostenbeheer.

Met deze bundel kan een beheerder VM's op meerdere hypervisors of cloudplatformen inzetten en beheren vanuit één beheerconsole. Met VMware Tanzu, dat in 2019 wordt uitgebracht, kunnen klanten gecontaineriseerde apps bouwen, enterprise Kubernetes draaien en Kubernetes beheren voor ontwikkelaars en IT.

Virtuele desktopinfrastructuur
Met VMware Horizon kunnen organisaties Windows-desktops draaien in het datacenter of in VMware Cloud op AWS. Dit maakt het plaatsen en beheren van volledige desktops op de werkplek overbodig en centraliseert het beheer en de beveiliging van de gebruikersomgeving. Het integreert met de VMware-producten App Volumes en Dynamic Environment Manager voor de levering van applicaties en het beheer van Windows-desktops.

Beheer van digitale werkplekken en bedrijfsmobiliteit
Met Workspace ONE kan een beheerder mobiele apparaten en in de cloud gehoste virtuele desktops en applicaties beheren vanaf één beheerplatform dat in de cloud of op locatie wordt ingezet. De Workspace ONE-suite omvat VMware AirWatch, Horizon Air en Identity Manager.

Identity Manager is een identity-as-a-service product dat single sign-on (SSO) mogelijkheden biedt voor web-, cloud- en mobiele applicaties. Identity Manager geeft SSO toegang tot elke applicatie vanaf elk apparaat, op basis van het gecreëerde beleid.

VMware AirWatch is een softwareplatform voor enterprise mobility management (EMM) waarmee een beheerder mobiele apparaten, applicaties en gegevens kan inzetten en beheren.

Persoonlijke desktop
VMware Workstation is het eerste product dat het softwarebedrijf ooit heeft uitgebracht. Hiermee kunnen gebruikers rechtstreeks VM's maken en uitvoeren op een enkele Windows- of Linux-desktop of -laptop. Die VM's draaien gelijktijdig met de fysieke machine. Elke VM draait zijn eigen OS zoals Windows of Linux. Hierdoor kunnen gebruikers Windows draaien op een Linux-machine of vice versa tegelijk met het eigen geïnstalleerde OS.

VMware Fusion is software zoals VMware Workstation die een Windows of Linux OS virtualiseert op Mac computers.

De certificaten in het portfolio van VMware bevinden zich in de volgende verticals:

 • Data Center Virtualization
 • Network Virtualization
 • Cloud Management & Automation
 • Security
 • End-user Computing
 • App Modernization

VMware examens afleggen

Elke VMware kwalificatie heeft één of meer bijbehorende examens. Deze bevatten meestal een mix van meerkeuzevragen en prestatiegerichte vragen, waarbij het de bedoeling is om zowel de kennis als de vaardigheden van elke kandidaat te testen.

De examens kunnen offline worden afgelegd in een speciaal VMware examenlocatie of via een VMware online examen. Voor de laatste optie wordt kandidaten aangeraden een systeemtest uit te voeren om te controleren of hun eigen setup overeenkomt met de vereisten van het examen.

Cursisten wordt ook aangeraden individuele VMware cursuspagina's te bezoeken voor informatie over specifieke certificeringsexamens.

Zo kan VMware uw bedrijf helpen

 • Beveiliging op basis van een zero-trust model, samen met betere beveiliging dan containersystemen zoals Kubernetes
 • Betere provisioning van applicaties en resources
 • Vereenvoudigd datacenterbeheer
 • Grotere efficiëntie en wendbaarheid van datacentersystemen

VMware training

Cursussen voor VMware zijn geschikt voor elke IT professional, zowel particulier als zakelijk. Naar aanleiding van uw reeds opgedane trainingen en kennis, kiest u zelf met welke VMware training u begint, of juist verder gaat. Heeft u advies hierover nodig? Dan staan we voor u klaar via telefoon, chat en e-mail.

Voor elke aangeschafte online training heeft u 1 jaar toegang. 24 uur per dag, 7 dagen per week tot wel 365 dagen lang. Zo bepaalt u zelf wanneer en hoelang u leert voor de training. Komt het overdag even niet uit? De avond en nacht zijn voor u beschikbaar. Zelfs als u enkele weken op vakantie gaat, dan is dit geen probleem en pakt u het simpelweg na uw welverdiende vakantie weer op.

VMware certificering per vaardigheidsniveau

De certificaten in het portfolio van VMware vallen binnen de volgende onderdelen:

 • Data Center Virtualization
 • Network Virtualization
 • Cloud Management & Automation
 • Security
 • End-user Computing
 • App Modernization

VMware Roadmap

VMware Data Center Virtualization Certificeringen

De Data Center Virtualization Track helpt u vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor het werken in een VMware vSphere omgeving met praktijkervaring in het ontwerpen, installeren en beheren van het vSphere server virtualisatie product.

Een glimp van de certificeringen in de Data Center Virtualisatie verticaal zijn:

 • VCTA – VMware Certified Technical Associate 2022
 • VCP   – VMware Certified Professional 2022
 • VCAP – VMware Certified Advanced Professional 2022 (Design)
 • VCAP – VMware Certified Advanced Professional 2022 (Deploy)
 • VCDX – VMware Certified Design Expert 2022

VMware certified professional data center virtualization track stelt aspiranten in staat best practices te ontwerpen om een krachtige, flexibele en veilige basis te bieden voor business agility en de transformatie naar cloud space te versnellen.

VMware Network Virtualization Certificeringen

VMware Network Virtualization certificeringen voorzien u van de gewenste vaardigheden om een VMware NSX omgeving te ontwerpen, te implementeren en te beheren.

Verschillende VMware certificeringen beschikbaar in de Network Virtualization vertical zijn:

 • VCTA-NV 2022 of VMware Certified Technical Associate-Network Virtualization
 • VCP-NV 2022 of VMware Certified Professional-Network Virtualization
 • VCAP-NV Deploy 2022 of VMware Certified Advanced Professional- Network Virtualization Deploy
 • VCAP-NV Design 2022 of VMware Certified Advanced Professional- Network Virtualization
 • VCDX-NV 2022 of VMware Certified Design Expert (VCDX)- Network Virtualization

Netwerk virtualisatie certificeringen stellen aspiranten in staat om klaar te zijn met de job verantwoordelijkheden van het beheren van logische virtuele private netwerken (VPN's). Zij zullen logische load balancing installeren en bewaken, en ook DHCP/DNS/NAT configureren en beheren, logische virtuele particuliere netwerken (VPN's) beheren. Zij moeten Logical Load Balancing installeren en bewaken. VCP 6 - NV professionals moeten DHCP/DNS/NAT en Network Security configureren en beheren. Zij moeten ook Logical Firewall Services en Distributed Firewall Services kunnen beheren.

VMware Cloud Management & Automation Certificeringen

VMware Cloud Management and Automation certificeringen voorzien u van de vereiste vaardigheden om VMware vRealize te installeren, configureren en optimaliseren voor cloud oplossingen.

Verschillende VMware certificeringen beschikbaar in Cloud Management en Automatisering zijn:

 • VCTA-CMA 2022 of VMware Certified Technical Associate – Cloud Management and Automation
 • VCP-CMA 2022 of VMware Certified Professional- Cloud Management and Automation
 • VCAP-CMA Design 2022 of VMware Certified Advanced Professional- Cloud Management and Automation Design
 • VCAP-CMA Deploy 2022 of VMware Certified Advanced Professional- Cloud Management and Automation Deploy
 • VMware Certified Design Expert (VCDX)-CMA 2022

VMware Security Certificeringen

De VMware Security-certificering helpt u de beveiligingsoplossingen van VMware te begrijpen. Het voedt uw vermogen om op instapniveau ondersteuning te bieden voor de beveiligingsfuncties van verschillende VMware-producten, waaronder NSX-T Data Center, Workspace ONE en VMware Carbon Black Cloud.

Hier zijn de VMware certificeringen voor de security vertical:

 • VCTA – Security 2022 of VMware Certified Technical Associate- Security
 • VCP – Security 2022 of VMware Certified Professional- Security

VMware End-user Computing Certificeringen

VMware End-User Computing certificeringen worden aangeboden om u te helpen capaciteiten te ontwikkelen voor het omgaan met ontwerp-, installatie- en beheerproblemen voor Digital Workspace oplossingen via VMware Workspace One en het bouwen van Desktop Management oplossingen met VMware Horizon.

De certificeringen in de End-User Computing vertical zijn:

 • VCTA-EUC of VMware Certified Technical Associate – End-User Computing
 • VCP-DTM 2022 of VMware Certified Professional— Desktop Management
 • VCP-DW 2022 of VMware Certified Professional— Digital Workspace
 • VCAP-DTM Design 2022 of VMware Certified Advanced Professional—Desktop Management Design
 • VCAP-DTM Deploy 2022 of VMware Certified Advanced Professional—Desktop Management Deploy
 • VMware Certified Design Expert (VCDX) End User Computing 2022

VMware App Modernization Certificeringen

VMware Application Modernization certificeringen rusten u uit met verschillende vaardigheden van specialisten, zoals ontwikkelaars of beheerders van opkomende technologieën zoals Kubernetes en containers.

 • VMware Certified Technical Associate- Application Modernization
 • VMware Certified Professional- Application Modernization
 • VMware Certified Professional-Develop

Banen en carrière-gerelateerde VMware certificeringen

Er zijn vier VMware-certificatieniveaus: VCA, VCP, VCAP en VCDX. Het laagste niveau van VMware-certificering, VMware Certified Associate, geeft aan dat de persoon basiskennis heeft van virtualisatietechnologie en deze kan toepassen op VMware-producten. De volgende stap, VMware Certified Professional, toont meer geavanceerde vaardigheden aan, zoals het installeren en configureren van vCenter Server of VMware ESXi.

De top certificeringen, VMware Certified Advanced Professional en VMware Certified Design Expert, duiden op een geavanceerde kennis van virtualisatietechnologie en VMware-producten en plaatsen de persoon in elitair gezelschap. Om VCAP-certificering te behalen, moet u eerst VCP-certificering behalen. Om de VCDX-certificering te behalen, moet u eerst de VCAP-certificering behalen.

Naast deze vier certificeringsniveaus biedt VMware vier gespecialiseerde certificeringstrajecten aan: datacentrumvirtualisatie, netwerkvirtualisatie, cloudbeheer en -automatisering, en desktop en mobiliteit. 

Geschiedenis van VMware

VMware begon in 1998 toen Diane Greene, Mendel Rosenblum, Scott Devine, Edward Wang en Edouard Bugnion het commerciële potentieel zagen van een virtuele machine monitor.

Rosenblum, een professor aan de Stanford University, en zijn studenten hadden een artikel geschreven over het draaien van toepassingen in meerdere besturingssystemen op een enkele server, wat de interesse wekte van hightechbedrijven, zoals Microsoft. Het gebruik van een virtuele machine monitor beloofde de volledige capaciteit van de CPU van de server te benutten, stabiliteit toe te voegen en de hoeveelheid hardware die nodig was om toepassingen te draaien te verminderen.

De groep richtte een bedrijf op om monitors voor virtuele machines te ontwikkelen - of hypervisors zoals ze tegenwoordig meestal worden genoemd - en huurde ruimte in het appartement van Bungion in Menlo Park om aan het project te werken. Toen ze eenmaal meerdere technische hindernissen hadden genomen - het opstarten van Windows 95 in een virtuele machine duurde in het begin 30 minuten - en het x86-platform konden virtualiseren, groeide het bedrijf snel. Eind 1998 had het bedrijf 20 werknemers.

In 1999 bereikte VMware een omzet van 1 miljoen dollar en verkocht het zijn VMware Workstation-product aan meer dan 2.200 universiteiten. In 2000 had het bedrijf meer dan 385.000 gebruikers en had het licenties in meer dan 5.000 bedrijven over de hele wereld.

De snelle opkomst van de startup in de IT trok de aandacht van het bekende opslagbedrijf EMC, dat in 2003 verschillende andere kandidaten versloeg om VMware over te nemen voor 635 miljoen dollar. In 2008, toen VMware minder inkomsten verwachtte dan verwacht, kondigde VMware aan dat Greene het bedrijf in juli zou verlaten. Medeoprichter van VMware - en Greene's echtgenoot - Rosenblum nam enkele maanden later ontslag.

EMC benoemde Paul Maritz om Greene te vervangen. Maritz was president van EMC's cloud computing-divisie en gebruikte die ervaring om VMware van een servervirtualisatiebedrijf om te vormen tot een cloud computing-kandidaat. Onder Maritz maakte het bedrijf ook stappen in systeembeheer, netwerkvirtualisatie en desktopvirtualisatie.

Na vier jaar van sterke marktgroei en talrijke overnames gaf Maritz in 2012 de leiding van VMware over aan een andere EMC-man, Pat Gelsinger. Gelsinger heeft verklaard dat het zijn doel is dat VMware het hele datacenter virtualiseert en heeft softwaregedefinieerde opslag gestimuleerd als aanvulling op het server- en netwerkvirtualisatieaanbod van het bedrijf.

VMware verlegde zijn grenzen toen het eind 2013 zijn vCloud Hybrid Service Infrastructure as a Service (IaaS) lanceerde. De IaaS, sindsdien omgedoopt tot vCloud Air, stelt op vSphere gebaseerde ondernemingen in staat gevirtualiseerde workloads van hun datacenters naar de VMware-cloud te verplaatsen en weer terug, waarbij de basis van vSphere wordt gebruikt om deze verplaatsingen te vergemakkelijken.

In 2014 hernieuwde VMware zijn streven naar een plaats aan de tafel voor eindgebruikers door AirWatch over te nemen voor 1,54 miljard dollar voor zijn mobiliteitsbeheerfuncties voor bedrijven.

In februari 2015 stelde VMware vSphere 6.0 beschikbaar, de eerste grote release van het vlaggenschip van het bedrijf in meer dan drie jaar. Onder de 650 nieuwe functies waren de veelgeprezen VVOL-functie voor opslag gebaseerd beleidsbeheer en Fault Tolerance voor VM's tot vier vCPU's.

Vandaag de dag wordt VMware wereldwijd gebruikt en is het een zeer bekende naam in de IT.

Waarom OEM Office Elearning Menu?

OEM Office Elearning Menu heeft jarenlange ervaring in het aanbieden van online cursussen en trainingen. Van Excel, Word en Outlook tot aan high professional ICT trainingen voor Cisco, AWS, CompTIA en meer. 

OEM is officieel Microsoft Partner, CertiPort Partner én EC-Council Partner. Met meer dan 1000 cursussen van meer dan 200 merken is ons aanbod geschikt voor elke PC-gebruiker. Of u nu beginnende PC-gebruiker bent die voor het eerst Word opstart, of een ICT professional bent die meer wilt weten over Data Security; OEM heeft de juiste cursus of training voor u. Mist u een training? Laat het ons weten en we kijken samen graag naar de opties.

Elke afgeronde cursus levert u een officieel certificaat van deelname op. Deze is persoonlijk en specifiek aan de cursist gericht. Elke Incompany training levert automatisch een certificaat van deelname op. Bij elke E-learning cursus dient u minimaal 70% van de praktijkopdrachten te hebben afgerond om een certificaat van deelname te ontvangen.

OEM - Learn to Work

Kies uit 1000+ trainingen en cursussen van 200+ merken voor uw persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. 

Een cursus Excel, cursus Word of zelfs een volledige cursus Office komt altijd van pas. We hebben dagelijks te maken met programma's van Microsoft en het bespaart u veel tijd om deze goed onder de knie te hebben.

Ook hebben we bij OEM Office Elearning Menu trainingen voor ICT professionals. Zo leert u omgaan met databases, servers, leert u programmeren of wordt u zelfs een gecertificeerd ethisch hacker. Leer alles online via E-learning, middels cursusboeken, Walk-in trainingen of via Incompany trainingen binnen het bedrijf waar u werkzaam bent.

Nóg meer kennis

Lees onze meest recente blogartikelen

Bekijk alles