Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Microsoft Windows trainingen

Bestel nu de beste Windows trainingen online. Cursus Windows E-learning online. Leer alles over Windows certificering en start vandaag nog. Benieuwd naar de Windows Roadmap? Onder de producten staat alles uitgelegd.

Sorteren op

8 Trainingen

8 Trainingen

Microsoft Windows Training

 • Type training: E-learning (online)
 • Taal: Engels
 • Online toegang: 24/7, 365 dagen na activatie
 • Interactieve multimedia lessen met video, audio en ondertiteling
 • Video's van maximaal 3-10 minuten, te bekijken in uw eigen tempo
 • Praktische oefeningen met real-time analyse van de acties en resultaten
 • Flexibel beheer met voortgangsrapportage
 • Per specifiek onderwerp een les bekijken
 • Uw antwoorden worden direct geëvalueerd
 • De software vertelt u precies waar uw eventuele fouten liggen
 • Mogelijkheid om een opdracht (onbeperkt) te herhalen
 • Oplossingsvideo's bekijken
 • Windows Certificeringen
 • Tips & Tricks
 • Examen Quiz
 • MeasureUp Examensimulatie (150+ vragen)
 • LiveLabs (indien beschikbaar)
 • Award Winning E-learning
 • Volledige training voor het officiële Examen
 • Gebruikersvriendelijke omgeving
 • Inclusief Online Docent (via e-mail en chat)
 • Inclusief Certificaat van Deelname

Wat is Windows?

Windows is een populair besturingssysteem, ontwikkeld door Microsoft. Het wordt op grote schaal gebruikt door particulieren en organisaties over de hele wereld voor een breed scala aan taken, waaronder persoonlijk computergebruik, zaken, onderwijs en entertainment. Windows is ontworpen om gemakkelijk te gebruiken en biedt gebruikers een eenvoudige en intuïtieve interface.

De eerste versie van Windows werd uitgebracht in 1985, en sindsdien heeft Microsoft verschillende versies van het besturingssysteem uitgebracht, waarbij elke versie voortbouwt op de functies en mogelijkheden van de vorige versie. De meest recente versie van Windows is Windows 10, die in 2015 werd uitgebracht. Windows 10 bevat functies zoals een nieuw Startmenu, virtuele bureaubladen, een digitale persoonlijke assistent (Cortana) en ondersteuning voor apparaten met aanraakfunctionaliteit.

Eén van de populairste kenmerken van Windows is de compatibiliteit met een breed scala aan softwaretoepassingen. Gebruikers kunnen een breed scala aan toepassingen draaien op Windows, waaronder productiviteitssoftware voor kantoor, webbrowsers en gametoepassingen. Windows ondersteunt ook een breed scala aan hardware, waaronder desktops, laptops, tablets en smartphones.

Windows wordt veel gebruikt voor zowel persoonlijke als zakelijke doeleinden. Het is het populairste besturingssysteem voor personal computers en wordt door bedrijven van elke omvang gebruikt voor hun werkstations, servers en mobiele apparaten. Het is ook de basis voor andere Microsoft-producten zoals Azure, Office en Dynamics.

Daarnaast heeft Windows een groot aantal beveiligingsfuncties om gebruikers en hun gegevens te beschermen tegen bedreigingen zoals malware en hacken. Deze functies omvatten Windows Defender, Windows Firewall en User Account Control.

Windows is dus een veelzijdig en veelgebruikt besturingssysteem dat gebruikers een eenvoudige en intuïtieve interface biedt, compatibel is met een breed scala aan softwaretoepassingen en hardware, beveiligingsfuncties biedt en de basis vormt voor andere producten en diensten van Microsoft.

Hoe werkt Windows?

Windows is een door Microsoft ontwikkeld besturingssysteem dat werkt als de basis voor een computer of apparaat om verschillende programma's, toepassingen en diensten uit te voeren. Het besturingssysteem is verantwoordelijk voor het beheer van de middelen van de computer, zoals geheugen, opslag en verwerkingskracht, en stelt de gebruiker in staat om met de computer te communiceren via een grafische gebruikersinterface (GUI) en een reeks invoerapparaten zoals toetsenbord en muis.

Windows werkt door te communiceren met de hardware van de computer, zoals de processor, het geheugen en de opslag, om de middelen te beheren en de instructies van de softwaretoepassingen uit te voeren. Het besturingssysteem maakt gebruik van een kernel, een centraal onderdeel van het besturingssysteem dat de communicatie tussen de software en de hardware regelt. De kernel beheert het geheugen, de procesplanning en de invoer- en uitvoerbewerkingen.

Windows bevat ook een reeks kerndiensten en stuurprogramma's waarmee het besturingssysteem kan communiceren met de hardware en randapparatuur van de computer. Deze diensten en stuurprogramma's omvatten ondersteuning voor invoerapparaten, beeldschermen en opslag, evenals ondersteuning voor netwerken, beveiliging en andere functies.

Windows bevat ook een reeks ingebouwde toepassingen en hulpprogramma's, zoals bestandsbeheer, internetbrowser en mediaspeler, waarmee gebruikers veelvoorkomende taken kunnen uitvoeren zonder dat er extra software nodig is.

Windows biedt ook een platform voor softwareontwikkelaars van derden om software te maken die op het besturingssysteem draait. Dit gebeurt door een reeks API's (Application Programming Interfaces) te bieden waarmee ontwikkelaars toegang krijgen tot de middelen en functies van het besturingssysteem.

Gebruikers communiceren met Windows via de GUI, die een visuele voorstelling geeft van het besturingssysteem en zijn functies. Met de GUI kunnen gebruikers toepassingen starten, bestanden openen en andere taken uitvoeren met behulp van een muis en toetsenbord, of aanraakbewegingen op apparaten met aanraakfunctionaliteit.

Kortom, Windows is een besturingssysteem dat werkt als de basis voor een computer of apparaat om verschillende programma's, toepassingen en diensten uit te voeren. Het besturingssysteem communiceert met de hardware van de computer om de bronnen te beheren, voert de instructies van de softwaretoepassingen uit en biedt de gebruiker een GUI voor interactie met de computer. Windows biedt ook een platform voor softwareontwikkelaars van derden om software te maken die op het besturingssysteem draait.

Windows examens afleggen

Er zijn verschillende certificeringen beschikbaar voor Windows, afhankelijk van de specifieke versie van het besturingssysteem en het expertiseniveau dat u wilt bereiken. Microsoft biedt verschillende certificeringstrajecten voor Windows, waaronder:

In het algemeen zijn de certificeringsexamens ontworpen om de kennis en vaardigheden van een kandidaat op het gebied van administratie, beheer en implementatie van Windows-besturingssystemen te testen. De examens behandelen onderwerpen als installatie, configuratie, onderhoud en probleemoplossing van het besturingssysteem.

Het is belangrijk op te merken dat de specifieke exameneisen en vereisten variëren, afhankelijk van de certificering. Voordat u een examen aflegt, is het raadzaam de officiële website van Microsoft te raadplegen voor de meest actuele informatie over de exameneisen en vereisten.

Microsoft en haar partners bieden ook trainings- en voorbereidingsmateriaal om mensen te helpen zich op de examens voor te bereiden. Deze omvatten e-learning cursussen, instructeursopleidingen en oefentests.

Er zijn verschillende examens beschikbaar voor Windows-certificeringen, afhankelijk van de specifieke versie van het besturingssysteem en het expertiseniveau dat u wilt bereiken. Hier is een lijst van enkele van de beschikbare examens voor Windows certificeringen:

Het is belangrijk om te weten dat de specifieke exameneisen en vereisten variëren, afhankelijk van de certificering. 

Zo kan Windows uw bedrijf helpen

Windows is een krachtig en veelzijdig besturingssysteem dat bedrijven van elke omvang een groot aantal voordelen biedt. Hier zijn enkele belangrijke voordelen die Windows een bedrijf kan bieden:

 • Verbeterde productiviteit: Windows biedt een gebruiksvriendelijke interface waarmee werknemers gemakkelijk kunnen navigeren en taken kunnen uitvoeren, wat kan leiden tot een verbeterde productiviteit en efficiëntie.
 • Compatibiliteit met een breed scala aan software en hardware: Windows ondersteunt een breed scala aan softwaretoepassingen en hardware, waardoor bedrijven de software en hardware kunnen draaien die ze nodig hebben om hun bedrijfsactiviteiten uit te voeren.
 • Geavanceerde beveiliging: Windows bevat ingebouwde beveiligingsfuncties zoals Windows Defender en Windows Firewall die beschermen tegen malware en hacken, wat kan helpen om bedrijfsgegevens en systemen veilig te houden.
 • Schaalbaarheid en flexibiliteit: Windows kan in verschillende configuraties worden ingezet, van een enkel werkstation tot een groot bedrijfsnetwerk, waardoor het een geschikte keuze is voor bedrijven van elke omvang.
 • Toegang op afstand en samenwerking: Met Windows kunnen werknemers op afstand toegang krijgen tot en samenwerken aan bestanden en documenten, met behulp van functies zoals Remote Desktop en Microsoft Teams, wat de communicatie en samenwerking tussen teamleden kan verbeteren.
 • Integratie met andere Microsoft-producten: Windows is de basis voor andere Microsoft-producten zoals Azure, Office en Dynamics, waardoor bedrijven deze producten en diensten gemakkelijk kunnen integreren in hun bestaande infrastructuur.
 • Ondersteuning en training: Microsoft biedt uitgebreide ondersteunings- en trainingsmiddelen voor Windows, waardoor bedrijven eventuele problemen snel kunnen oplossen en ervoor kunnen zorgen dat werknemers goed worden opgeleid om het besturingssysteem te gebruiken.
 • Kosteneffectief: Windows is een kosteneffectieve oplossing omdat het kan worden aangeschaft als eenmalige kosten of via een abonnementsmodel, wat kan helpen om de lopende uitgaven te verminderen.
 • Cloud integratie: Windows kan worden geïntegreerd met Microsoft Azure, waardoor bedrijven kunnen profiteren van de schaalbaarheid en flexibiliteit van cloud computing, zonder te hoeven investeren in dure hardware.
 • Gemakkelijk te beheren en te onderhouden: Windows heeft een gecentraliseerde beheerconsole waarmee IT-beheerders het besturingssysteem eenvoudig kunnen beheren en onderhouden in het hele netwerk van een bedrijf.
 • Geavanceerde virtualisatiemogelijkheden: Windows Hyper-V maakt geavanceerde virtualisatiemogelijkheden mogelijk waarmee bedrijven meerdere besturingssystemen op een enkele fysieke server kunnen draaien, wat kan helpen de efficiëntie te verbeteren en de kosten te verlagen.
 • Toegang tot de nieuwste functies en updates: Windows wordt voortdurend bijgewerkt door Microsoft, waardoor bedrijven kunnen profiteren van de nieuwste functies en beveiligingsupdates om de prestaties en beveiliging van hun systemen te verbeteren.
 • Aanpasbaar: Windows kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van een bedrijf, waardoor ze het besturingssysteem kunnen aanpassen aan hun unieke bedrijfsvereisten.
 • Grote ondersteuningsgemeenschap: Windows wordt veel gebruikt en het heeft een grote ondersteuningsgemeenschap, waardoor bedrijven gemakkelijk antwoorden en oplossingen kunnen vinden voor eventuele problemen.

Samengevat biedt Windows extra voordelen, zoals kosteneffectiviteit, cloud-integratie, eenvoudig te beheren en te onderhouden, geavanceerde virtualisatiemogelijkheden, toegang tot de nieuwste functies en updates, aanpasbaarheid en een grote ondersteuningsgemeenschap. Deze voordelen maken Windows een aantrekkelijke optie voor bedrijven die op zoek zijn naar een besturingssysteem dat hen kan helpen hun productiviteit te verbeteren en hun kosten te verlagen.

Windows training

Cursussen voor Windows zijn geschikt voor elke IT professional, zowel particulier als zakelijk. Naar aanleiding van uw reeds opgedane trainingen en kennis, kiest u zelf met welke Windows training u begint, of juist verder gaat. Heeft u advies hierover nodig? Dan staan we voor u klaar via telefoon, chat en e-mail.

Voor elke aangeschafte online training heeft u 1 jaar toegang. 24 uur per dag, 7 dagen per week tot wel 365 dagen lang. Zo bepaalt u zelf wanneer en hoelang u leert voor de training. Komt het overdag even niet uit? De avond en nacht zijn voor u beschikbaar. Zelfs als u enkele weken op vakantie gaat, dan is dit geen probleem en pakt u het simpelweg na uw welverdiende vakantie weer op.

Windows Roadmap

Windows Certificeringen

Microsoft biedt een verscheidenheid aan certificeringen voor Windows-professionals, waaronder de volgende:

 • Microsoft certificering: Windows Server 2016 (MCSA):
  Deze certificering valideert dat iemand de vaardigheden en kennis heeft die nodig zijn om een Windows Server 2016-omgeving te installeren, configureren en beheren. Het is de eerste stap in het Windows Server-certificeringstraject en vereist het afleggen van twee examens:
  Exam 70-740: Installation, Storage, and Compute with Windows Server 2016
  Exam 70-741: Networking with Windows Server 2016
  Exam 70-742: Identity with Windows Server 2016
 • Microsoft certificering: Windows Server 2019 (MCSA):
  Deze certificering valideert dat iemand de vaardigheden en kennis heeft die nodig zijn om een Windows Server 2019-omgeving te installeren, configureren en beheren. Het is de eerste stap in het Windows Server-certificeringstraject en vereist het afleggen van twee examens:
  Exam 70-740: Installation, Storage, and Compute with Windows Server 2019
  Exam 70-741: Networking with Windows Server 2019
  Exam 70-742: Identity with Windows Server 2019
 • Microsoft certificering: Azure Administrator Associate:
  Deze certificering valideert dat een individu de vaardigheden en kennis heeft die nodig zijn om Azure-resources te beheren en te monitoren, en vereist het slagen voor:
  Exam AZ-104: Microsoft Azure Administrator
 • Microsoft certificering: Azure Developer Associate:
  Deze certificering bevestigt dat een persoon de vaardigheden en kennis heeft die nodig zijn om Azure-gebaseerde oplossingen te ontwikkelen, te testen en te onderhouden. Het vereist het slagen voor:
  Exam AZ-204: Developing Solutions for Microsoft Azure
 • Microsoft certificering: Windows 10 (MCSA):
  Deze certificering geeft aan dat iemand de vaardigheden en kennis heeft om Windows 10 in een bedrijfsomgeving te installeren, te configureren en te beheren. Hiervoor moet men slagen voor:
  Exam 70-698: Installing and Configuring Windows 10
  Exam 70-697: Configuring Windows Devices
 • Microsoft certificering: Windows Virtual Desktop (MCSE):
  Deze certificering bevestigt dat een persoon de vaardigheden en kennis heeft die nodig zijn om Windows Virtual Desktop te implementeren, configureren en beheren. Hiervoor moet men slagen voor:
  Exam 70-398: Planning for and Managing Devices in the Enterprise

Naast deze certificeringen biedt Microsoft ook een Microsoft certificering: Windows Enterprise Administrator Expert, een certificering op een hoger niveau, waarvoor u meerdere examens moet afleggen en meerdere jaren ervaring moet hebben als Windows enterprise administrator.

Geschiedenis van Windows

Microsoft Windows is één van de meest gebruikte en bekendste besturingssystemen ter wereld. De geschiedenis van Windows gaat terug tot het begin van de jaren tachtig, toen Microsoft begon met de ontwikkeling van de eerste versie van het besturingssysteem. Hier volgt een kort overzicht van de geschiedenis van Microsoft Windows:

Windows 1.0: Windows 1.0 werd uitgebracht in 1985, als een grafische besturingssysteem-shell voor MS-DOS. Het bood een gebruiksvriendelijkere interface voor het op de commandoregel gebaseerde MS-DOS, waardoor gebruikers programma's konden starten en bestanden konden openen met de muis in plaats van commando's te typen.

Windows 2.0: Windows 2.0 werd uitgebracht in 1987, en het introduceerde ondersteuning voor verbeterde graphics en uitgebreide ondersteuning voor programma's geschreven voor Windows 1.0. Het introduceerde ook ondersteuning voor hardware zoals de IBM PS/2.

Windows 3.0: Windows 3.0 werd uitgebracht in 1990, en het was een grote upgrade van de vorige versies. Het introduceerde ondersteuning voor virtueel geheugen, een verbeterde gebruikersinterface en ondersteuning voor virtuele apparaten.

Windows 95: Windows 95 werd uitgebracht in 1995 en was een grote herziening van het Windows besturingssysteem. Het introduceerde ondersteuning voor lange bestandsnamen, plug and play hardware en het startmenu.

Windows 98: Windows 98 werd uitgebracht in 1998, en het introduceerde ondersteuning voor USB, Internet Explorer 4.0, en Internet Connection Sharing.

Windows 2000: Windows 2000 werd uitgebracht in 2000, en het was ontworpen voor zakelijk gebruik. Het introduceerde ondersteuning voor active directory, ondersteuning voor meerdere processoren en ondersteuning voor smartcard-aanmelding.

Windows XP: Windows XP werd uitgebracht in 2001, en het was een belangrijke upgrade van Windows 2000. Het introduceerde ondersteuning voor de Windows Media Player, verbeterde netwerkmogelijkheden en de introductie van de Windows XP Media Center Edition.

Windows Vista: Windows Vista werd uitgebracht in 2006, en het introduceerde ondersteuning voor de Aero Glass visuele stijl, verbeterde zoekmogelijkheden, en ondersteuning voor het .NET Framework.

Windows 7: Windows 7 werd uitgebracht in 2009 en introduceerde ondersteuning voor aanraakinvoer, verbeterde prestaties en ondersteuning voor virtuele harde schijven.

Windows 8: Windows 8 is uitgebracht in 2012 en introduceerde ondersteuning voor live tiles, de Windows Store en ondersteuning voor ARM-processoren.

Windows 10: Windows 10 werd uitgebracht in 2015 en introduceerde ondersteuning voor Cortana, de Edge-browser en Continuum.

Windows is nog steeds een van de meest gebruikte en bekendste besturingssystemen ter wereld, met een geschiedenis van nieuwe functies, verbeterde prestaties en ondersteuning voor de nieuwste hardware en software. De nieuwste versie van Windows, Windows 10, wordt gebruikt op meer dan een miljard apparaten en wordt bijgewerkt met nieuwe functies, beveiligingsverbeteringen en bugfixes.

Waarom OEM Office Elearning Menu?

OEM Office Elearning Menu heeft jarenlange ervaring in het aanbieden van online cursussen en trainingen. Van Excel, Word en Outlook tot aan high professional ICT trainingen voor Cisco, AWS, CompTIA en meer. 

OEM is officieel Microsoft Partner, CertiPort Partner én EC-Council Partner. Met meer dan 1000 cursussen van meer dan 200 merken is ons aanbod geschikt voor elke PC-gebruiker. Of u nu beginnende PC-gebruiker bent die voor het eerst Word opstart, of een ICT professional bent die meer wilt weten over Data Security; OEM heeft de juiste cursus of training voor u. Mist u een training? Laat het ons weten en we kijken samen graag naar de opties.

Elke afgeronde cursus levert u een officieel certificaat van deelname op. Deze is persoonlijk en specifiek aan de cursist gericht. Elke Incompany training levert automatisch een certificaat van deelname op. Bij elke E-learning cursus dient u minimaal 70% van de praktijkopdrachten te hebben afgerond om een certificaat van deelname te ontvangen.

OEM - Learn to Work

Kies uit 1000+ trainingen en cursussen van 200+ merken voor uw persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. 

Een cursus Excel, cursus Word of zelfs een volledige cursus Office komt altijd van pas. We hebben dagelijks te maken met programma's van Microsoft en het bespaart u veel tijd om deze goed onder de knie te hebben.

Ook hebben we bij OEM Office Elearning Menu trainingen voor ICT professionals. Zo leert u omgaan met databases, servers, leert u programmeren of wordt u zelfs een gecertificeerd ethisch hacker. Leer alles online via E-learning, middels cursusboeken, Walk-in trainingen of via Incompany trainingen binnen het bedrijf waar u werkzaam bent.

Nóg meer kennis

Lees onze meest recente blogartikelen

Bekijk alles