Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Wat is Power BI?

Gepubliceerd op 22-09-2022
Wat is Power BI?

Microsoft Power BI is een business intelligence-platform dat niet-technische zakelijke gebruikers hulpmiddelen biedt voor het samenvoegen, analyseren, visualiseren en delen van gegevens. De gebruikersinterface van Power BI is vrij intuïtief voor gebruikers die vertrouwd zijn met Excel en de diepgaande integratie met andere Microsoft-producten maakt het een zeer veelzijdige zelfbedieningstool die weinig training vooraf vereist.

Een gratis versie van Power BI is bedoeld voor kleine tot middelgrote bedrijven. Een professionele versie genaamd Power BI Plus is beschikbaar voor een maandelijks abonnement. Gebruikers kunnen een applicatie downloaden voor Windows 10, genaamd Power BI Desktop, en native mobiele apps voor Windows-, Android- en iOS-apparaten.

Er is ook Power BI Report Server voor bedrijven die hun gegevens en rapporten ter plaatse moeten bewaren. Die versie van Power BI vereist een speciale versie van de desktop-app -- toepasselijk Power BI Desktop voor Power BI Report Server genoemd.

Waarom wordt Power BI gebruikt?

Microsoft Power BI wordt gebruikt om inzichten te vinden in de gegevens van een organisatie. Power BI kan helpen om ongelijksoortige gegevenssets met elkaar te verbinden, de gegevens te transformeren en op te schonen tot een gegevensmodel en grafieken te maken om de gegevens visueel weer te geven. Dit alles kan worden gedeeld met andere Power BI-gebruikers binnen de organisatie.

De gegevensmodellen die met Power BI worden gecreëerd, kunnen op verschillende manieren voor organisaties worden gebruikt, zoals het vertellen van verhalen via grafieken en gegevensvisualisaties en het onderzoeken van 'wat als'-scenario's binnen de gegevens. Power BI-rapporten kunnen ook vragen in realtime beantwoorden en helpen bij prognoses om ervoor te zorgen dat afdelingen voldoen aan de bedrijfsdoelstellingen.

Power BI kan ook dashboards tonen voor bestuurders of managers, waardoor het management meer inzicht krijgt in resultaten van afdelingen.

Power BI Dashboard

Wie gebruikt Power BI?

Hoewel Power BI een self-service BI-tool is die gegevensanalyse naar medewerkers brengt, wordt het vooral gebruikt door gegevensanalisten en business intelligence-professionals die de gegevensmodellen creëren voordat de rapporten in de hele organisatie worden verspreid. Maar ook mensen zonder analytische achtergrond kunnen door Power BI navigeren en rapporten maken.

Microsoft Power BI wordt gebruikt door zowel afdelingsvertegenwoordigers als het management, waarbij rapporten en prognoses worden gemaakt om verkoop- en marketingvertegenwoordigers te helpen, terwijl het management ook gegevens krijgt over hoe de afdeling of individuele werknemers vorderen in de richting van hun doelen.

Bovendien biedt Power BI een beheerdersportaal voor beheerders om de implementatie van Power BI te helpen configureren, evenals gebruiksmonitoring en licenties.

Populaire kenmerken van Power BI

Microsoft heeft sinds het begin een aantal functies voor gegevensanalyse toegevoegd aan Power BI, en blijft dat doen. Enkele van de belangrijkste functies zijn:

 • Kunstmatige intelligentie - Gebruikers hebben toegang tot beeldherkenning en tekstanalyse in Power BI, kunnen machine learning-modellen maken met behulp van geautomatiseerde machine learning-mogelijkheden en integreren met Azure Machine Learning.
 • Hybride inzetondersteuning - Deze functie biedt ingebouwde connectors waarmee Power BI-tools verbinding kunnen maken met een aantal verschillende gegevensbronnen van Microsoft, Salesforce en andere leveranciers.
 • Quick Insights - Met deze functie kunnen gebruikers subsets van gegevens maken en automatisch analyses op die informatie toepassen.
 • Ondersteuning voor gemeenschappelijke datamodellen - Power BI's ondersteuning voor het gemeenschappelijke datamodel maakt het gebruik van een gestandaardiseerde en uitbreidbare verzameling dataschema's (entiteiten, attributen en relaties) mogelijk.
 • Cortana-integratie - Met deze functie, die vooral populair is op mobiele apparaten, kunnen gebruikers mondeling gegevens opvragen in natuurlijke taal en de resultaten opvragen met Cortana, de digitale assistent van Microsoft.
 • Aanpassing - Met deze functie kunnen ontwikkelaars het uiterlijk van standaard visualisatie- en rapportagetools wijzigen en nieuwe tools in het platform importeren.
 • API's voor integratie - Deze functie biedt ontwikkelaars voorbeeldcode en toepassingsprestatie-interfaces (API's) voor het insluiten van het Power BI-dashboard in andere softwareproducten.
 • Self-service data prep - Met behulp van Power Query kunnen bedrijfsanalisten big data opnemen, transformeren, integreren en verrijken in de Power BI webservice. Ingenomen gegevens kunnen worden gedeeld in meerdere Power BI-modellen, rapporten en dashboards.
 • Modelleringsweergave - Hiermee kunnen gebruikers complexe gegevensmodellen per onderwerp in afzonderlijke diagrammen verdelen, objecten multiselecteren en gemeenschappelijke eigenschappen instellen, eigenschappen in het deelvenster Eigenschappen bekijken en wijzigen, en weergavemappen instellen voor een eenvoudiger gebruik van complexe gegevensmodellen.

Microsoft Power BI-updates

Power BI heette oorspronkelijk Project Crescent en was aanvankelijk beschikbaar in juli 2011, gebundeld met SQL Server, codenaam Denali. Vervolgens werd het omgedoopt tot Power BI en in september 2013 onthuld als Power BI voor Office 365. Aanvankelijk gebaseerd op Excel-functies zoals Power Query, Power Pivot en Power View, voegde Microsoft na verloop van tijd functies toe, waaronder gegevensconnectiviteit op bedrijfsniveau en beveiligingsopties. Power BI werd in juli 2015 uitgebracht als zelfstandig product.

Tegenwoordig werkt Microsoft de Power BI-applicatie maandelijks bij met nieuwe functies en verbeteringen. Om de updates te krijgen, kunnen gebruikers de nieuwste editie downloaden van de Power BI-site of kunnen Windows 10-gebruikers Power BI Desktop uit de Windows Store halen.

Microsoft Power BI werkt door gegevensbronnen te verbinden en de gebruikers een dashboard met business intelligence te bieden. Het kan verbinding maken met alleen een Excel-spreadsheet of cloudgebaseerde en on-premise datawarehouses samenbrengen. Gegevens uit cloudbronnen, zoals Salesforce CRM, worden automatisch ververst. Bij toepassingen zoals een Excel-werkmap of een Power BI Desktop-bestand dat is verbonden met online of on-premise gegevensbronnen, moeten Power BI-gebruikers handmatig verversen of een verversingsschema instellen om ervoor te zorgen dat de gegevens in Power BI-rapporten en -dashboards gebruikmaken van de meest actuele gegevens die beschikbaar zijn.

Power BI leren

Power BI-onderdelen

Power BI bestaat uit een verzameling apps en kan worden gebruikt op desktop, als SaaS-product of op een mobiel apparaat. Power BI Desktop is de on-premise versie, Power BI Service is het cloudgebaseerde aanbod en mobile Power BI draait op mobiele apparaten.

De verschillende onderdelen van Power BI zijn bedoeld om gebruikers zakelijke inzichten te laten creëren en delen op een manier die past bij hun rol.

Power BI bevat verschillende onderdelen waarmee gebruikers gegevensrapporten kunnen maken en delen.

 • Power Query - een hulpmiddel voor het samenvoegen en transformeren van gegevens
 • Power Pivot - een hulpmiddel om gegevens in tabelvorm te modelleren
 • Power View - een hulpmiddel voor gegevensvisualisatie
 • Power Map - een 3D geospatiale gegevens visualisatie tool
 • Power Q&A - Een engine voor vragen en antwoorden in natuurlijke taal

Daarnaast zijn er tientallen gegevensbronnen die aansluiten op Power BI, variërend van bestanden (Excel, PDF, SharePoint Map, XML), databases (SQL Server Database, Oracle Database, IBM-databases, Amazon Redshift, Google BigQuery), andere Power BI-gegevenssets, Azure-gegevensverbindingen en vele online diensten (Dynamics 365, Salesforce Reports, Google Analytics, Adobe Analytics, Facebook en andere).

Hoe maakt u gebruikt van Power BI?

Power BI Desktop is waar analisten en andere gebruikers gegevensverbindingen, gegevensmodellen en rapporten kunnen maken. De Power BI-service is waar deze rapporten kunnen worden gedeeld, zodat andere gebruikers ze kunnen bekijken en ermee kunnen werken.

Het bouwen van een Power BI-rapport begint met het koppelen van gegevensbronnen. Gebruikers bevragen vervolgens de gegevens om rapporten te maken op basis van hun behoeften. Het rapport wordt gepubliceerd in Power BI Service en gedeeld, zodat cloud- en mobiele gebruikers het rapport kunnen zien en ermee kunnen werken. Er kunnen machtigingen worden toegevoegd om collega's de mogelijkheid te geven rapporten te bewerken of dashboards te maken, of om hun mogelijkheid tot bewerken te beperken.

Wat is DAX in Power BI en waar wordt het voor gebruikt?

Wanneer u Power BI begint te leren, zult u onvermijdelijk de term 'DAX' tegenkomen. DAX staat voor 'Data Analysis Expressions' en is een verzameling constanten, functies en operatoren die door Microsoft zijn ontwikkeld en worden gebruikt in bepaalde BI- en datavisualisatietools. DAX wordt ook een functietaal genoemd omdat de volledige code in de functies zit.

DAX wordt gebruikt om gegevens te manipuleren en helpt bij het definiëren van aangepaste berekeningen die worden gebruikt in berekende velden en berekende kolommen, het werken met relationele gegevens en het uitvoeren van dynamische aggregatie. Anders gezegd, met DAX kunnen gebruikers nieuwe informatie creëren uit gegevens die al in uw model bestaan.

DAX gebruikt enkele van dezelfde functies als Excel, dus als u daarmee vertrouwd bent, is DAX wellicht gemakkelijker te gebruiken. Het biedt een hogere mate van flexibiliteit, waarbij gebruikers formules kunnen maken die rij per rij worden toegepast.

Merk op dat DAX weliswaar meer kracht en flexibiliteit biedt aan uw gegevensmodellen, maar het risico inhoudt dat ze te ingewikkeld worden. DAX gaat ook gepaard met een steile leercurve, dus wees er zeker van dat u ermee wilt werken voordat u zich vastlegt.

Power BI leren

Dankzij de populariteit van Power BI zijn er meerdere Power BI trainingen beschikbaar. Zo is het mogelijk om middels e-learning Power BI te leren, waar en wanneer het u uitkomt. Met een e-learning voor Power BI heeft u 365 dagen, 24/7 de tijd om de Power BI cursus af te ronden. Daarnaast krijgt u een certificaat van deelname, zodat u uw Power BI leerprestaties kunt aantonen.

Daarnaast zijn er ook Power BI Incompany trainingen, om vanuit uw eigen organisatie Power BI te trainen. Zo blijven uw collega's binnen uw organisatie en komt een docent naar u toe om Power BI kennis over te dragen.

Kosten van Power BI

Er zijn drie niveaus van Power BI voor gebruikers: Power BI Desktop, Power BI Pro en Power BI Premium. De desktopversie is gratis, terwijl het Pro-model 9,99 dollar per gebruiker, per maand kost (per november 2018). De prijzen voor Power BI Premium zijn afhankelijk van de grootte van de inzet en het aantal gebruikers. Bekijk hier voor meer informatie over het downloaden en installeren van Power BI. Bekijk alle informatie over het downloaden en installeren van Power BI en volg uw Power BI training via OEM.

Power BI leren