Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Wat is Python?

Gepubliceerd op 19-08-2022
Wat is Python?

Python is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de populairste programmeertalen ter wereld. Het wordt gebruikt voor alles van machine-learning tot het bouwen van websites en het testen van software. Het kan door zowel ontwikkelaars als niet-ontwikkelaars worden gebruikt.

Python, één van de populairste programmeertalen ter wereld, heeft alles gemaakt. Van het aanbevelingsalgoritme van Netflix tot software die zelfrijdende auto's bestuurt. Python is een taal voor algemeen gebruik, wat betekent dat het is ontworpen om te worden gebruikt in een reeks toepassingen, waaronder data science, software- en webontwikkeling, automatisering en in het algemeen digitale dingen gedaan krijgen.

Laten we eens verder bekijken wat Python is, wat het kan en hoe u kunt beginnen met het leren van Python.

Wat is Python?

Python is een computer programmeertaal die vaak gebruikt wordt om websites en software te bouwen, taken te automatiseren, en data analyses uit te voeren. Python is een taal voor algemeen gebruik, wat betekent dat het kan worden gebruikt om een verscheidenheid aan verschillende programma's te maken en niet gespecialiseerd is voor specifieke problemen.

Deze veelzijdigheid, samen met de beginnersvriendelijkheid, heeft het een van de meest gebruikte programmeertalen van vandaag gemaakt. Uit een enquête van industrie-analistenbureau RedMonk bleek dat het in 2021 de op één na populairste programmeertaal was onder ontwikkelaars.

Wist u dat? De naam Python komt van Monty Python. Toen Guido van Rossum Python bedacht, las hij ook de scripts van BBC's Monty Python's Flying Circus. Hij vond de naam Python toepasselijk kort en een beetje mysterieus.

Waar wordt Python voor gebruikt?

Python wordt vaak gebruikt voor het ontwikkelen van websites en software, taakautomatisering, data-analyse en datavisualisatie. Omdat het relatief gemakkelijk te leren is, is Python overgenomen door veel niet-programmeurs, zoals accountants en wetenschappers, voor een verscheidenheid aan alledaagse taken, zoals het organiseren van financiën.

"Programma's schrijven is een zeer creatieve en lonende bezigheid," zegt University of Michigan en Coursera instructeur Charles R Severance in zijn boek Python for Everybody. "U kunt programma's schrijven om vele redenen, variërend van het verdienen van je brood tot het oplossen van een moeilijk data-analyse probleem tot het hebben van plezier tot het helpen van iemand anders bij het oplossen van een probleem."

Wat kunt u allemaal doen met python?

 • Gegevensanalyse en machinaal leren
 • Webontwikkeling
 • Automatisering of scripting
 • Software testen en prototyping
 • Alledaagse taken

Python leren

Laten we dieper ingaan op enkele van deze veel voorkomende manieren waarop Python wordt gebruikt.

Gegevensanalyse en machinaal leren

Python is een hoofdrolspeler geworden in data science, waardoor data analisten en andere professionals de taal kunnen gebruiken om complexe statistische berekeningen uit te voeren, data visualisaties te maken, machine learning algoritmes te bouwen, data te manipuleren en te analyseren, en andere data gerelateerde taken te voltooien.

Python kan een breed scala aan verschillende data visualisaties bouwen, zoals lijn- en staafdiagrammen, cirkeldiagrammen, histogrammen en 3D plots. Python heeft ook een aantal bibliotheken waarmee programmeurs sneller en efficiënter programma's kunnen schrijven voor gegevensanalyse en machinaal leren, zoals TensorFlow en Keras.

Webontwikkeling

Python wordt vaak gebruikt om de back-end van een website of applicatie te ontwikkelen - de delen die een gebruiker niet ziet. De rol van Python in webontwikkeling kan bestaan uit het verzenden van gegevens van en naar servers, het verwerken van gegevens en het communiceren met databases, URL-routering, en het waarborgen van de veiligheid. Python biedt verschillende frameworks voor web ontwikkeling. Veelgebruikte frameworks zijn Django en Flask.

Enkele web development banen die Python gebruiken zijn back-end engineers, full stack engineers, Python ontwikkelaars, software engineers en DevOps engineers.

Automatisering of scripting

Als u een taak herhaaldelijk uitvoert, kunt u efficiënter werken door deze te automatiseren met Python. Het schrijven van code die gebruikt wordt om deze geautomatiseerde processen te bouwen wordt scripting genoemd. In de codeerwereld kan automatisering worden gebruikt om te controleren op fouten in meerdere bestanden, bestanden te converteren, eenvoudige wiskunde uit te voeren, en duplicaten in gegevens te verwijderen.

Python kan zelfs door beginners worden gebruikt om eenvoudige taken op de computer te automatiseren, zoals het hernoemen van bestanden, het vinden en downloaden van online inhoud of het verzenden van e-mails of teksten op gewenste intervallen.

Software testen en prototypes maken

Bij software ontwikkeling kan Python helpen bij taken als build control, bug tracking en testen. Met Python kunnen softwareontwikkelaars het testen van nieuwe producten of functies automatiseren. Enkele Python tools die gebruikt worden voor het testen van software zijn Green en Requestium.

Alledaagse taken

Python is niet alleen voor programmeurs en data wetenschappers. Het leren van Python kan nieuwe mogelijkheden bieden voor mensen met minder data-intensieve beroepen, zoals journalisten, eigenaren van kleine bedrijven, of social media marketeers. Python kan ook niet-programmeurs in staat stellen om bepaalde taken in hun leven te vereenvoudigen.

Hier zijn een paar van de taken die u zou kunnen automatiseren met Python:

 • Houd de beurs- of cryptoprijzen bij
 • Stuur uzelf een sms-herinnering om een paraplu mee te nemen wanneer het regent
 • Uw boodschappenlijstje bijwerken
 • Hernoemen van grote hoeveelheden bestanden
 • Tekstbestanden converteren naar spreadsheets
 • Willekeurig klusjes toewijzen aan gezinsleden
 • Automatisch online formulieren invullen

Waarom is Python zo populair?

Python is populair om een aantal redenen. Hier is een diepere blik op wat het zo veelzijdig en makkelijk te gebruiken maakt voor programmeurs.

 • Het heeft een eenvoudige syntaxis die natuurlijke taal nabootst, dus het is makkelijker te lezen en te begrijpen. Dit maakt het sneller om projecten te bouwen, en sneller om ze te verbeteren.
 • Het is veelzijdig. Python kan voor veel verschillende taken worden gebruikt, van webontwikkeling tot machine learning.
 • Het is beginnersvriendelijk, waardoor het populair is voor beginnende programmeurs.
 • Het is open source, wat betekent dat het vrij te gebruiken en te distribueren is, zelfs voor commerciële doeleinden.
 • Python's archief van modules en bibliotheken-bundels van code die derde-partij gebruikers hebben gemaakt om Python's mogelijkheden uit te breiden-is groot en groeiend.
 • Python heeft een grote en actieve gemeenschap die bijdraagt aan Python's bestand van modules en bibliotheken, en fungeert als een nuttige bron voor andere programmeurs. De grote ondersteuningsgemeenschap betekent dat als programmeurs tegen een struikelblok aanlopen, het vinden van een oplossing relatief eenvoudig is; iemand is vast en zeker al eens tegen hetzelfde probleem aangelopen.

Moet ik Python 2 of Python 3 leren?

Python 3 wordt beschouwd als meer up-to-date en heeft Python 2 ingehaald in populariteit. JetBrains, een bedrijf dat software ontwikkelt, ontdekte dat slechts 3 procent van de ondervraagde Python-gebruikers nog met Python 2 werkt. Python 2 werd in januari 2020 uit productie genomen, wat betekent dat het niet langer zal worden bijgewerkt met bug fixes, beveiligingspatches of nieuwe functies.

Hoe lang duurt het om Python te leren?

Het leren van de basis van Python kan een paar weken tot een paar maanden duren, afhankelijk van wat u wilt leren en hoe vaak u leert. Maar omdat Python zo veel toepassingen heeft - en gereedschappen om die toepassingen te ondersteunen - kunt u jaren bezig zijn met het leren van de verschillende toepassingen.

Weten welke taken u wilt volbrengen en of u Python in een professionele hoedanigheid wilt gebruiken, kan bepalen hoe lang uw Python-reis zal duren.

"Het is tegenwoordig een stuk makkelijker om een professionele programmeur te zijn dan 20 jaar geleden," zegt Severance. "U heeft geen bachelordiploma of jarenlange ervaring nodig om je start te maken met programmeren. Met de toenemende populariteit van Python, kunt u in een paar maanden de nodige vaardigheden opdoen om te beginnen met het schrijven van software als onderdeel van uw baan."

Wie gebruikt Python tegenwoordig?

Van de honderden programmeertalen die er zijn, blijft Python een populaire keuze onder tal van bedrijven en organisaties. Enkele bekende namen die Python gebruiken zijn Google, Meta, Venmo, Spotify, Netflix en Dropbox.

Voor welk soort jobs wordt Python gebruikt?

Aangezien Python een taal is voor algemeen gebruik, wordt het gebruikt in verschillende domeinen en industrieën. Dit zijn slechts enkele functietitels waarin Python gebruikt kan worden:

 • Ontwikkelaar
 • Gegevens analist
 • Data wetenschapper
 • Ethisch hacker/penetratie tester
 • Software ingenieur
 • Data journalist
 • Cloud-architect
 • QA ingenieur

Wilt u ook Python leren?

Python leren